Praksa dosadašnjeg korišćenja i upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem je takva da zahteva promene u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i ekonomičnijeg korišćenja. Izmenama i dopunama zakona će se obezbediti bolje, ali i što je još važnije, posebno za male poljoprivrednike, pravednije korišćenje državnog zemljišta – rekla je juče u maloj sali Skupštine Srbije ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Ona je naglasila da je prevashodni cilj unapređenje stanja u raspolaganju ovim prirodnim resursom, i to u interesu razvoja poljoprivrede Srbije.

– Jedan od ciljeva koji bi se ostvario je da se od zakupa dobiju značajni godišnji prihodi, koji su sada daleko manji od realno mogućih, jer se skoro polovina raspoloživog obradivog državnog zemljišta ne izlicitira, te jedan deo uzurpiraju nepoznata lica, koriste ga iako nisu učestvovala u postupku javnog nadmetanja i za to ne plaćaju naknadu. Računice kažu da zbog toga gubimo značajne prihode, trećinu ostvarenih ili oko 15 miliona evra. Trenutno se samo u sudskim sporovima po tom osnovu potražuje oko 22 miliona evra. Drugi deo državnog zemljišta koji nije izlicitiran ostaje neobrađen. Nacrtom novog zakona bi se poljoprivredno zemljište koristilo efikasnije, racionalnije i ekonomičnije – pojasnila je ministarka Bogosavljević Bošković.

Javnoj raspravi su prisustvovali savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić, državni sekretari Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Atila Juhas, Željko Radošević i Zoran Rajić, kao i pomoćnici ministra Nenad Katanić i Mladen Mladenović.. Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu je u proceduri javne rasprave od 30. jula 2015. godine, a predviđeno je da traje tri sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari