Urbanističko nasilje od 70 miliona evra, u korist investitora: Protest građana Niša protiv plana o uništenju zelene površine zbog stambenog kompleksa 1Foto: Nišlije se pitaju

Stotinak građana blokiralo je večeras saobraćaj ispred Skupštine grada Niša, zahtevajući poništenje, kako su naveli, nezakonito donetog urbanističkog plana koji omogućava investitorima da na zelenoj površini iznad Stare ciglane izgradi „rizičan“ stambeni kompleks i sebi obezbede profit od 70 miliona evra.

„Tražimo poništenje nezakonito donetih Drugih izmena i dopuna Plana detaljne regulacije područja gradske opštine Palilula- druga faza, koji je Skupština grada usvojila 22. juna prošle godine u nezakonitoj proceduri, po hitnom postupku, bez odluke opštinske Skupštine, a da Plan odbornici nisu ni videli. Planom je omogućena takozvana ’mešovita namena‘ ovog zemljišta, odnosno stambena izgradnja“, navodi se u zahtevu građana.

U njemu se još navodi da će „poništenje ovog kriminalnog dokumenta“ učiniti nevažećim i nedavno donet Plan detaljne regulacije, kao plan nižeg reda, koji „razrađuje konačno uništenje ovog bisera Palilule betoniranjem, otimanje zemljišta od građana i obezbeđenje profita od 70 miliona evra investitorima“.

„Cilj takvog postupanja je da se 3,5 hektara zemljišta i zelene površine od prostora javne namene, sportskih terena, zelenila i rekreacije pretvori u građevinsko zemljište i omogući investitorima da na 200.000 kvadratnih metara izgrade stambene blokove visine 50 metara sa 2500 stanova i tako steknu ovoliki profit“, precizira se.

Urbanističko nasilje od 70 miliona evra, u korist investitora: Protest građana Niša protiv plana o uništenju zelene površine zbog stambenog kompleksa 2
Tamara Milenković-Kerković i Slaviđa Dinić: Foto Nišlije da se pitaju

U saopštenju nije navedeno ko su investitori, ali su u udruženju „Nišlije se pitaju“, koje je organizator protesta, kazali da je reč pre svega o firmi „Teming“ iz Niša, koja se već uknjižila kao vlasnik dva hektara zemljišta, i „Prevozkopu“ iz Aleksandrova.

Prema njihovim rečima, ove firme su još 16. septembra 2022. godine, znatno pre nego što su kupile zemljište, od Zavoda za urbanizam dobile „zeleno svetlo“ da se njegova javna namena promeni u mešovitu.

Mediji su tada izveštavali da iza treće firme, „Tesla parka“, koja je već počela gradnju kod Stare ciglane, navodno stoji kompanija braće Karić, što je ona negirala.

U udruženju „Nišlije se pitaju“ su kazali da su u poslednje dve godine svi urbanistički planovi na raznim nivoima koji su se ticali prostora iznad Stare ciglane donošeni uz brojno kršenje zakona i Statuta Grada i uz povredu procedure, te da je reč o klasičnom urbanističkom nasilju.

Oni su podsetili da nijedna od ozbiljnih promedbi izrečenih na javnim raspravama, u medijima, na zborovima građana, na tribinama, kao i u Narodnoj skupštini Srbije od predstavnika građana, struke i nauke nije uvažena, pa su građani „isključeni iz donošenja odluka o njihovom životu i Gradu“.

„Na taj način se ovaj javni prostor otima od Nišlija, stvara se opasnost od klizišta i još većih poplava, aerozagađenja, uništava se zelena površina, biljni i životinjski svet i eko-sistem i ugrožava bezbednost omogućavanjem stambene izgradnje kraj gasnog skladišta“, rekla je na protestu Tamara Milenković- Kerković, ispred tog udruženja.

Ona je dodala da se na ovaj način ne otima samo od Nišlija prostor koji predstavlja zelenu površinu već 40 godina, već je najveći deo tog zemljišta u postupku restitucije.

„Izigrane su ne samo Nišlije, već i privatni vlasnik kome je ovo zemljište oteto nakon Drugog svetskog rata, a prodaja zemljišta novom vlasniku izvršena je uprkos očitom kršenju zakona“, kazala je ona.

Na skupu je govorio i Slaviša Dinić, odbornik gradske opštine Pantelej.

Okupljeni su saopštili da će, ukoliko gradska vlast ne ispuni njihov zahtev do 28. februara, organizovati nove proteste.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari