Popović sa nemačkim ambasadorom o ekonomskoj saradnji 1Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Nemačka je spremna da pruži Srbiji pomoć, ukoliko to ona želi, u kreiranju pravnog okvira za način finansiranja projekata kroz dobrovoljne priloge (crowfunding), kojim je u 2017. godine prikupljeno 700.000 evra, izjavio je danas nemački ambasador Tomas Šib, što je ministar bez portfelja Nenad Popović prihvatio.

Šib je, na otvaranju Druge Beogradske kraufanding konferencije, rekao da su Nemačka i Srbija bliski partneri u brojnim oblastima.

Nemačka podržava finansijski, ekonomski, politički put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU). Naša bilateralna saradnja je intenzivna, a od 2000. godine ona za Srbiju iznosu 1,8 milijardi evra. Nemačka je i najveći bilateralni donator, naglasio je Šib.

Podsećajući na formiranje Nemačko-srpske inicijatve za održiv rast i zapošljavanje, Šib je ukazao da je kroz tu inicijativu finansirana studija o preduzetništvu mladih, koja je pokazala da njima za pokretanje posla najveći problem predstavalja pristup izvorima finansiranja.

Šib je ukazao da finansiranje putem skupljanja priloga, kraufanding, predstavlja najbolju alternativu za finansiranje malih i sredjih preduzeća.

Prošle godine je, dodao je Šib, prikupljeno 700.000 evra za nekoliko inicijativa, među kojima je i preduzeću za proizvodnju kolača koji će nam danas biti posluženi, kao i za kupovinu 3D štampača preduzeću iz niša.

Šib je, međutim, ukazao da za razliku od regiona u Srbiji nema pravnog okvira za ovaj način finansiranja i da je Nemačka spremna da joj pomogne u tom zadatku.

Popović je zahvalio Nemačkoj na svoj pomoći koju pruža Srbiji i dodao da je spremna i za saradnju u ovom poduhvatu.

To nije samo način skupljanja novca, već povezivanja, rekao je Popović i napomenuo da roboti i programi odmah računaju profit ili dobit od neke ideje koja bi se finansirala, dok ne mogu da podele entuzijazam i poverenje u ideju kojoj je potrebno finansiranje.

Prema njegovim rečima, u svetu su prikupljene desetine milijardi dolara na ovaj način za finansiranje projekata, a procene su da će do 2025. godine taj iznos dostići 300 milijardi.

Više od 70 odsto takvih inicijativa za aletrantivan način finansiranja premašio je cilj u prikupljanju novca, rekao je Popović.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović rekao je da je u Srbiji 2017. godine prikupljeno 700.000 evra, dok su ove godine dve inicijatve iz Srbije prikuple oko 1,2 miliona dolara novca iz inostranstva.

Ideje iz Srbije, novac van, rekao je Stojanović i to uporedio sa primerom Hrvatske u kojoj su na ovaj način prošle godine prikupljena sredstva u iznosu od dva miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari