Nikada mi nije bilo prijatno da komentarišem terorističke incidente poput ovog u Parizu, ali sam, nažalost, posle 11. septembra često to morao da radim. Teško je pronaći prave reči kojima bi se opisao gubitak ljudskih života u Francuskoj.

To nema nikakvog smisla, niti će ga ikada imati. Znatno je jednostavnije komentarisati kako će se ovaj nemili događaj odraziti na tržište. Naravno, ovakvi incidenti nisu dobri za tržišna kretanja, ali ono što ohrabruje jeste činjenica da to neće zaustaviti ni Francusku, ni Pariz, ni tržište. Bez obzira na to što obično, kao odgovor na ovakve događaje, usledi snižavanje kamatnih stopa, ili previše visoko podizanje premije rizika, još je rano reći koji će potez uslediti. Ipak, verujem da bi trebalo da se pripremimo za niže kamatne stope. Podsetiću, u tom kontekstu, da kretanja na tržištu pratim još od 1990. i mogu da potvrdim da su za gotovo dve i po decenije Federalne rezerve samo tri puta (1994, 1998. i 2004. godine) podigle kamatne stope. Mnogi od današnjih trejdera i analitičara nikada nisu videli retku pojavu podizanja kamatnih stopa. Američke Federalne rezerve će podići nivo kamatnih stopa samo ukoliko indeks S&P, pre Božića, premaši 1,900. Osim toga, na putu smo da osetimo pravu muku usled prevelikog duga i nedostatka reformi. Preciznije rečeno, s obzirom na to da je u prethodnih 18 meseci registrovan rast troškova kapitala, dejstvo čeonog vetra, koje potiče od kamata – raste, dok podrška geopolitičkom riziku – opada…

Ma koliko to dramatično zvučalo, bojim se da bi aktuelni događaji u Parizu mogli da budu uvod u rat civilizacija, označavajući početak kraja ignorisanja geopolitičkih zbivanja. Činjenica da je Islamska država preuzela odgovornost za incident ukazuje na veliku promenu modusa operandi terorista. Tradicionalno, njihov terorizam bio je ograničen na područja koje kontrolišu u Siriji i Avganistanu, a sada je njihova borba dobila globalne dimenzije. Neki vojni analitičari će sigurno zabeležiti da ID, zbog bombardovanja snaga NATO i SAD, gubi kontrolu nad sve većim delom teritorije, što može i biti tako, ali to događaje u Parizu čini još dramatičnijim. Jedan moj prijatelj iz Pariza rekao mi je da će biti još gore, pre nego što postane bolje. Ratom u Iraku otvorena je Pandorina kutija koja, očigledno, neće biti zatvorena u skorije vreme.

Direktor FBI Džejms Komi nedavno je predvideo da bi ovo moglo da se dogodi govoreći o tome kako je šifrovanje značilo da su obaveštajne službe „ušle u mračnu zonu“. Nikada nas nisu više nadzirali i nikada nije bilo manje privatnosti, ali mogućnost da se preduhitri terorizam izgleda veoma slaba. Možda tehnologija ne nudi pravi odgovor? Možda je odgovor u povećanju radnih mesta, smanjenju dugova i nejednakosti među ljudima! Najnoviji događaji koji su uzdrmali francusku prestonicu, samo je još jedan u nizu alarmantnih poziva za buđenje svesti o geopolitičkom riziku. Rat u Iraku, pa zatim Sirija, Liban, izbeglice, nejednakost, odsustvo reformi, društva nad kojima kontrolu imaju dugovanja i nedostatak obrazovanja i produktivnosti, sve su to faktori rizika. Ipak, optimista sam u pogledu mogućnosti da se nosimo sa krizom. Što ne znači da moj pariski prijatelj nije u pravu. Tačno je, situacija će se najpre pogoršati… Jer investitori, jednostavno, nisu spremni da se suoče sa geopolitičkim rizicima. A nisu rešeni ni da se pozabavimo njima.

Autor je glavni ekonomista u Sakso banci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari