Španskom fudbalu preti kazna kakvu je do sada zaradila samo Rusija: Reprezentacija se izbacuje sa EURA, klubovi neće nastupati u UEFA takmičenjima 1Foto: EPA-EFE/Julio Munoz

Odluka španske vlade da posle niza skandala osnuje poseban komitet koji će nadgledati rad Fudbalskog saveza ove zemlje naišla je na oštru reakciju FIFA i UEFA, koje prete da će izbaciti reprezentaciju i klubove iz ove zemlje iz svih međunarodnih takmičenja.

Povod za istragu i osnivanje komiteta, čiji bi posao bio nadgledanje rada saveza, su glasine o korupciji, ali i smena predsednika saveza Luisa Rubijalesa nakon što je tokom ceremonije dodeljivanja trofeja na Mundijalu za fudbalerke poljubio jednu od reprezentativki u usta.

FIFA i UEFA smatraju da je to mešanje politike u sport, pa su zatražili objašnjenje za odluku vlasti da se umeša u rad nacionalnog saveza.

Kako navodi madridski dnevni list “As”, petak je krajnji rok da komitet odgovori na pitanja UEFA i FIFA po kom pravnom osnovu je komisija imenovana, kakav je sastav ovog tela, koliko traje mandat, koja su ovlašćenja i u kakvom je odnosu sa izvršnim organima vlasti.

Iz evropske i svetske “kuće fudbala” upozoravaju da naročito ova poslednja stavka može da implicira „smrtonosne“ posledice po španski fudbal, kako je to opisao „As“.

Španskom fudbalu preti kazna kakvu je do sada zaradila samo Rusija: Reprezentacija se izbacuje sa EURA, klubovi neće nastupati u UEFA takmičenjima 2
„Smrtonosni“ poljubac. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino

Ukoliko odgovor pred FIFA i UEFA ne bude zadovoljavajući, reprezentacija Španije bi mogla da bude izbačena sa presdstojećeg Evropskog prvenstva u fudbalu koje se ove godine održava u Nemačkoj, dok bi španski klubovi bili izbačeni iz UEFA takmičenja.

Takođe, Španija bi ispala iz trke za dobijanje domaćinstva Mundijala 2030. godine.

Do sada je ovako drakonsko kažnjen samo Fudbalski savez Rusijeruskog, koji je izgubio mogućnost da bude domaćin EURO 2028, a čiji klubovi su izbačeni iz međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari