Pritisak na Varšavu zbog odbijanja da gas plaća u rubljama? 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rusija je danas suspednovala isporuke gasa Poljskoj na osnovu ugovora za gasovod “Jamal”, objavio je portal Onet, pozivajući se na izvore iz vladinih krugova i poljske energetske kompanije PGNiG.

Tu vest su na konferenciji za novinare potvrdili i predstavnici poljske vlade naglasivši da ruski državni gigant Gasprom sa isporukama gasa potrošačima u toj zemlji prestaje sutra u 8 sati po srednjeevropskom vremenu.

Stručna javnost pak smatra da je “slavina” kojim se “plavi energent” transportuje Poljskoj “zavrnuta” zbog toga što je ta zemlja jedan od najglasnijih zagovornika u Evropskoj uniji da ruski gas neće plaćati u rubljama kako to zahteva Moskva. Pored toga što je kategorično protiv toga da Rusiji gas plaća u rubljama, Poljska je i javno obelodanila da namerava da prekine energetsku zavisnost od Rusije tako što će od oktobra početi da se snabdeva “plavim energentom” iz Norveške preko “Baltičkog gasovoda”.

Reč je o projektu vrednom 2,1 milijardu evra koji zajednički sprovode poljski Gaz-sistem i danski Energinet. Gas iz Norveške transportovao bi se do potrošača u Danskoj i Poljskoj duž dna Baltičkog mora a njegov kapacitet bi bio 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. To je otprilike količina koju Poljska u ovom trenutku uvozi iz Rusije. Nadležni u Gaz-sistemu se nadaju da će se ispuniti svi tehnički uslovi kako bi 1.oktobra počele isporuke norveškog gasa potrošačima u Poljskoj. Takođe, Poljska namerava da se tečnim prirodnim gasom snabdeva preko svog terminala u luci Svinoujšće, koji će se transportovati tankerima. Inače, do prekida u snabdevanju gasom iz Rusije dolazi nakon što je danas Varšava saopštila da uvodi sankcije za 50 ruskih zvaničnika i kompanija među kojima je i Gasprom.

Ugovor koji Varšava ima sa Moskvom o isporukama gasa važi do 31.decembra međutim ruski čelnici su upozorili zemlje Evropske unije, koje smatraju “neprijateljskim” zbog sankcija uvedenih Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, da aprilske račune za gas moraju da plate u rubljama i da će ako to ne učine ostati bez isporuka tog energenta. Takav čvrst stav Moskve je i doveo do spekulacija u javnosti da je Poljska prva na listi zemalja kojoj se isporuke prekidaju a da je odluka da se gasom više ne snabdeva iz Rusije već iz Norveške dodatni razlog zbog čega se startovalo baš sa tom državom.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić ističe da razlog ukidanja isporuka gasa Varšavi može da bude protivljenje da račun plaća u rubljama.

– Takvo ponašanje Rusije je sasvim razumljivo. Ono nije plod nekakvog hira već ekonomske računice. Moskva je na stanovištu da je zbog ekonomske krize i inflacije evro kao valuta realno oslabljen. Smatra da je rublja stabilnija valuta od evra i zato traži isplatu u ruskoj valuti. Na taj način Rusija štiti svoje ekonomske interese. Poljska nema veliku potrošnju ruskog gasa i samim tim ne uvozi ga u velikim količinama. Shodno tome može da podmiruje svoje potrebe norveškim gasom. Postavlja se pitanje da li je taj gasovod u tehničkom smislu potpuno osposobljen za transport ka Poljskoj – navodi naš sagovornik.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže da je snabdevanje gasom već duže vreme politička a ne ekonomska kategorija.

– Da je reč o ekonomskoj kategoriji Poljska bi nastavila da uvozi gas iz Rusije jer je jeftiniji od norveškog koji će dobijati iz gasovoda u koji je morala da uloži novac da bi ga izgradila. Ovako s obzirom da je reč o političkoj kategoriji Poljska se odlučila za opciju da odbije da gas plaća u rubljama. Očito je da je Varšava odlučna da se nosi sa većim troškovima koji dolaze sa tim. Takođe, Poljska po svemu sudeći može da nađe zamenu za ruski gas ali se postavlja pitanje šta će biti sa zemljama Evropske unije koje nemaju tu mogućnost. Rusi su odlučni da sprovedu ono što su rekli i shodno tome su se odlučili na to da Poljska bude prva država iz EU kojoj će prekinuti snabdevanje gasom. Neke države koje nemaju održivu alternativu za snabdevanje ruskim gasom će morati da pristanu da plaćaju u rubljama a znamo i da su neke zemlje EU već i nagovestile da će to i činiti kako bi obezbedili taj energent za potrebe svojih potrošača – ističe naš sagovornik.

Poljski zvaničnici ističu da zemlja ima dovoljne rezerve gasa da izdrže prekid u snabdevanju ruskim “plavim energentom” a Gasprom su optužili za kršenje ugovora. Najveća poljska gasna kompanija PGNiG saopštila je da će zbog toga pred nadležnim sudovima podneti tužbu protiv Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari