Poslije Maldiva, Mauricujusa, Dubaija, Bahamskih ostrva i Meksika azerbejdžanska kompanija Azomont ponudiće zahtjevnoj turističkoj klijenteli boravak u luksuznom rizortu poznatog brenda One&Only koji će bit izgrađen u Kumboru pored Herceg Novog.

 Rušenjem objekata u krugu nekadašnje kasarne u Kumboru, dakle na izuzetno atraktivnoj lokaciji, prije nekoliko dana i zvanično je počela izgradnja hotelskog kompleksa. Riječ je o investiciji vrijednoj 500 miliona eura koja bi trebalo da bude realizovana za 33 mjeseca. Vlada Crne Gore ustupila je azerbejdžanskoj kompaniji Sokar, u zakup na 90 godina, 241.695 metara kvadratnih zemljišta. Hotelski kompleks površine 3.000 metara kvadratnih imaće 110 luksuznih soba i apartmana, kao i vile i spa centar. Planirana je i izgradnja marine sa 250 vezova za jedrenjake i brodove dužine od 12 do 70 metara, malih naselja na samoj obali, kao i velikog kompleksa za organizaciju konferencije i banketa. U kompleksu će biti mjesta i za domaće i inostrane restorane i barove, park, botaničku baštu, kao i za 150 parking mjesta za posjetioce.

– Hotel bi mogao da bude otvoren i za 24 mjeseca ali mi ćemo sačekati da se završi cijeli kompleks. Planirano je da prve goste primimo 1. maja 2016. godine. Prvobitno je bilo planirano da ukupna investicija iznosi 250 miliona eura, a rok izgradnje osam godina, ali je u međuvremenu došlo do promjene plana pa su ulaganja duplirana, a rok izgradnje skraćen na manje od tri godine – izjavio je na svečanosti povodom početka radova Džejms Vilson, direktor projekta u Kumboru.

Problem sa kojim su investitori u ovom trenutku suočeni odnosi se na obezbjeđivanje smještaja za zaposlene. O kakvom je problemu riječ najbolje svjedoči podatak da će u zenitu radova biti angažovano oko 6.000 ljudi iz Crne Gore i regiona. Prema riječima Aleksandra Mijajlovića, predstavnika firme Alek Montenegro, kojoj je povjeren ovaj posao, građevinski radovi neće remetiti turističku sezonu koja je na izmaku.

Zaštićeni kulturno-istorijski spomenici

U krugu nekadašnje kasarne u Kumboru biće srušeno 80 objekata a postojeći kulturno-istorijski spomenici, među kojima je i crkva Svete Neđelje iz 17. vijeka, biće sačuvani i rekonstruisani. Još, međutim, nije izvjesno kakva će biti sudbina zgrade glavne komande, koja je u fazi ispitivanja. Ukoliko sve bude u redu, odnosno ukoliko se potvrdi visok kvalitet građevine, što je gotovo izvjesno, imajući u vidu da su vojni objekti izgrađeni od vrhunskog materijala i po svjetskim standardima, neće se rušiti. U tom slučaju, kako su najavili investitori, u nekadašnjoj zgradi glavne komande biće kancelarije za zaposlene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari