Nakon mirnog leta i rane jeseni, novi talas protesta zapljusnuo je Evropu i još jednom doveo u žižu pažnje nezadovoljne građane i radnike. Novembarske demonstracije u Briselu, Rimu i Londonu, čiji su učesnici izrazili protest zbog mera štednje, lošeg stanja na tržištu rada, smanjenja plata i javne potrošnje, najnoviji su pokazatelji da plan vlasti za izlazak iz ekonomske krize, kako na nacionalnom ekonomskom, tako i na evropskom nivou, ne daje rezultate.


Evropska konfederacija sindikata (EKS) smatra da su u proteklih nekoliko godina upravo strukturalne reforme bile izvor problema, a ne rešenja.

– Zbog smanjenja plata i socijalne zaštite, reformama je zapravo intenzivirana kriza. Evropi su zato potrebne investicije i bolje plate, kao i pristojna socijalna zaštita. Ako su građanima puniji džepovi, trošiće novac i tako povećati potražnju za robom i uslugama. Mnoge kompanije su uspele da povrate profitne marže na nivoe pre krize, te sada gomilaju ogromnu količinu keša koji ne investiraju, jer je potražnja za njihovom robom i uslugama slaba, navodi se u saopštenju EKS, koji predlaže investicioni plan od dva odsto BDP-a EU tokom sledećih deset godina.

Da građani i te kako imaju razlog za nezadovoljstvo ukazuju i najnovije prognoze EU, prema kojima će u naredne dve godine doći samo do neznatnog pada stope nezaposlenosti. U tom kontekstu, Bernadet Segol, generalna sekretarka EKS-a, naglašava da investicioni plan novog predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera neće uroditi plodom.

– Predviđeni pad stope nezaposlenosti će tokom sledeće dve godine biti neprihvatljivo mali i spor. Kako se prognozira, stopa nezaposlenosti 2016. iznosiće 9,5 odsto u EU i 10,8 odsto u evrozoni. Investicioni plan od 300 milijardi evra koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker neće biti dovoljan da bi se Evropa vratila na posao. Nova Komisija će morati da predloži ambicioznije napore, kaže Segolova u saopštenju objavljenom na sajtu EKS-a.

Prema njenim rečima, novi statistički podaci pokazuju da je više od 122 miliona Evropljana u opasnosti od siromaštva, što je šest miliona više nego 2008, a kao jedan od najvećih izazova navodi otvaranje radnih mesta za 26 miliona Evropljana koji su ostali bez posla. Ohrabruje, međutim, činjenica, navodi Segolova, da je uoči preuzimanja dužnosti Junker istakao kao prioritete stvaranje novih radnih mesta, ostvarenje ekonomskog rasta i investicije.

– Na taj način dao je pozitivan signal i ima potpredsednike EK koji su zaduženi za pitanja radnih mesta, ekonomskog rasta i socijalnog dijaloga, ocenjuje generalna sekretarka EKS-a.

Kada je reč o Srbiji, tokom nedavne posete Beogradu povodom skupa „Industrijski odnosi i socijalni dijalog u EU“, koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“, Segolova je naglasila da dubinske reforme neće zaobići Srbiju, ali je pitanje kako će one biti sprovedene – diktatom, uredbom, ukazom ili putem socijalne i demokratske debate.

Kako je istakla, iako struktura i pravilnik Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije ispunjava kriterijume Međunarodne organizacije rada (MOR), njega su i prethodna i sadašnja vlada dovele u stanje mirovanja, „kao da predstavlja smetnju za politiku“.

– Stiče se utisak da Vlada Srbije nastoji da pomrsi konce sindikatu i da pod izgovorom reformi formira Savet kakav njoj odgovara, rekla je Segolova, i ukazala da je niz zakona usvojen bez konsultacija sa socijalnim partnerima.

Podrška srpskim sindikatima

U kontekstu protesta i štrajkova u Srbiji generalna sekretarka EKS-a Bernadet Segol je izrazila punu podršku i solidarnost EKS-a sa srpskim sindikatima.

– Svesna sam da put ka članstvu u EU predstavlja izazov za sve i da je on pun sukoba interesa. Da bi se proces pristupanja evropskoj porodici sproveo na najbolji mogući način, funkcionalan i sveobuhvatni socijalni dijalog najbolji je instrument za hvatanje ukoštac sa izazovima s kojima će se Srbija suočiti na evropskom putu. Apelujem na Vladu Srbije da za pregovaračkim stolom ozbiljno razmotri svoj pristup socijalnom dijalogu, koji se uglavnom pokazao kao neadekvatan, navela je Bernadet Segol u saopštenju upućenom SSSS-u i „Nezavisnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari