– Većina sindikata u Srbiji će ove godine protestima, uličnim manifestacijama i performansima obeležiti 1. maj, Međunarodni praznik rada, i iskoristiti priliku da istaknu da su radni ljudi Srbije protiv najavljenih ekonomskih mera koje ugrožavaju njihovu egzistenciju i da su odlučni da se suprotstave usvajanju zakona koje smatraju antiradničkim.


Neki sindikati su odlučili da već 1. maja protestima jasno stave do znanja novoj Vladi Srbije da ne žele da teret ekonomske krize bude prebačen samo na njihova pleća, dok drugi štrajkački potencijal svog članstva žele da sačuvaju za trenutak kada se bude odlučivalo o sudbini preduzeća u restrukturiranju i usvajanju predloga zakona o radu. Iako se razlikuju po pitanju taktike, još uvek podeljene u više kolona, sindikalne organizacije sve do jedne su spremne na ulične proteste u narednom periodu, ako socijalni dijalog izostane i ako vlast ne bude imala sluha za radničke zahteve.

Povodom 1. maja, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ organizuju sa početkom u 12 sati protestni skup na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i šetnju centrom grada kako bi izrazili neslaganje sa izmenama Zakona o radu, čije se usvajanje uskoro očekuje. Za tu priliku je napisan i Prvomajski proglas sa čijom sadržinom će biti upoznati prisutni na skupu i radnička javnost.

– U Srbiji je više od 800.000 nezaposlenih, više od milion građana živi ispod granice siromaštva, ogroman broj već se nalazi u dužničkom ropstvu, u redovima ispred narodnih kuhinja i u neprekidnom strahu od onog što donosi sutra. Mi na Svetski dan rada, u ime radnika, poručujemo da imamo viziju, a imamo i snagu da je ostvarimo. Zato budimo glasniji i odlučniji u borbi za bolji i pravičniji svet. Budimo solidarni i jedinstveni u borbi za bolju budućnost jer je samo tako možemo izboriti – navodi se, između ostalog, u prvomajskom proglasu SSSS i UGS „Nezavisnost“.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, podseća da su se prvim masovnim izlaskom na ulice, pre 128 godina, radnici izborili za osmočasovno radno vreme i kao simbol uspeha u radničkoj borbi ustanovili Međunarodni praznik rada i radničkog pokreta.

– Pozivamo naše članove i građane da nam se pridruže u šetnji od Trga Nikole Pašića do Slavije, jer želimo da ukažemo vlastima da moraju da razmišljaju o zaposlenima i penzionerima prilikom usvajanja novih zakona i mera, kaže Orbović i dodaje da očekuje da će skupu prisustvovati više hiljada ljudi. Prema njegovim rečima, danas se dovode u pitanje prava za koja su se radnici izborili pre više od jednog veka, a zaposleni u Srbiji se suočavaju sa sprovođenjem neoliberalnog kapitalizma koji ne vodi računa o čoveku.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Branislav Čanak ističe da svaki građanin Srbije koji je svestan svog socio-ekonomskog položaja ima obavezu da 1. maja iskaže zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. On ocenjuje da predloženi Zakon o radu liči na „samoubistvo“ jer će njegovim usvajanjem građani postati još siromašniji. Čanak je optužio poslodavce i vlasti da nisu imali iskrenu želju da kroz razgovore sa predstavnicima sindikata dođu do zakonskih rešenja koja bi bila prihvatljiva za zaposlene u Srbiji.

– Kijev se u Srbiji neće desiti osim ako sama vlast ne stvori socio-ekonomske okolnosti koje bi dovele do masovnih protesta. Što nas vlast bude više pritiskala, mi ćemo je više kritikovati, naglašava Čanak. Predsednik UGS „Nezavisnost“ žestoko kritikuje nekadašnjeg ministra Aleksandra Vlahovića zbog njegove preporuke vlastima da se ne obaziru da radničke proteste u sprovođenju ekonomskih mera.

– On je najmanje pozvan da daje takve izjave, jer je u vreme dok je bio ministar najviše preduzeća privatizovano, a veliki broj radnika je ostao bez posla. Njegova izjava je podjednako antiljudska, antiradnička i antigrađanska, zaključuje Čanak.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ organizovaće povodom Praznika rada performans ispred Vlade Srbije.

– Mi smo dosad ovaj praznik rada obeležavali protestnim šetnjama i skupovima kod Spomenika Dimitriju Tucoviću u Beogradu. Ove godine smo se odlučili za performans. Razlog je taj što ne želimo da trošimo energiju našeg članstva. Protesta će svakako biti kada se bude usvajao antiradnički predlog zakona o radu. Mi ćemo tada izaći na ulice i demonstrirati ako njegove odredbe budu protivne interesima radnih ljudi. Za 1. maj ćemo novoj Vladi Srbije poslati poruku performansom „Više od igre“. Performans je zamišljen tako da se odigra jedna fudbalska utakmica ispred zgrade Vlade Srbije. Na tu ideju smo došli jer čelnici Vlade sebe vole da porede sa moćnim fudbalskim timovima kao što je Bajern, pa ćemo zato ministrima ponuditi da sa nama odigraju jedan fudbalski meč ispred Vlade. Skupu će prisustvovati naše članstvo, a pozivamo i sve druge radne ljude da nam se pridruže, kaže za Radnik Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

I Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata biće 1. maja prisutna na ulicama Beograda i drugih većih gradova Srbije.

– Mi nećemo organizovati protestne šetnje. Za tako nešto će biti prilike onog trenutka kada se bude rešavala sudbina preduzeća u restrukturiranju. U Beogradu ćemo u Knez Mihailovoj ulici, a isto tako i u svim drugim većim gradovima, postaviti štandove na kojima će naši aktivisti deliti letke građanima. Iz sadržaja tih letaka građani će moći da se informišu šta je vlast sve obećala a šta je i zaista učinila ili nije učinila u prethodnom periodu. Pratićemo rad Vlade i na svaka dva meseca informisaćemo javnost o tome kako vlast radi i da li je to što radi u interesu radnog čoveka ili ne. Za 1. maj ćemo u Beogradu imati i štand na kome će biti naše lekarske ekipe, pa će građani moći da izmere krvni pritisak i obave još neke preglede na licu mesta, naglašava za Radnik Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

Konfederacija slobodnih sindikata je povodom 1. maja već održala 12 redovnu sednicu Skupštine.

– Mi tradicionalno, u čast Međunarodnog praznika rada, organizujemo sednicu naše skupštine. Smatramo da sada nije vreme za proteste, pa 1. maja nećemo izaći na ulicu. Mi od Vlade Srbije očekujemo da se pokrene socijalni dijalog i da se na adekvatan način reše ekonomski problemi. U tom cilju smo premijeru Srbije uputili otvoreno pismo u kome dajemo svoje

viđenje na koji način treba ostvarivati socijalni dijalog. Mi jesmo za to da se reforma javnog sektora sprovede i da njegov rad bude efikasniji i transparentniji, ali smo protiv otpuštanja radnika u tom sektoru. Ako do otpuštanja radnika i pored našeg protivljenja dođe, ako se ne uspostavi socijalni dijalog, mi smo tada spremni za legalne radikalne metode radničke borbe kao što su protesti i štrajkovi, ističe za Radnik Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

Restrukturiranje ili otpuštanje

Iako ni Industrijski sindikat Srbije za 1. maj ne organizuje proteste, njegov predsednik Dragan Matić Vladi Srbije poručuje da se mora naći rešenje za sudbinu preduzeća u restrukturiranju.

– Mi smo uradili studiju pod nazivom „Restrukturiranje i razvoj industrije i socijalnog položaja radnika Srbije 2014“. Suština te studije je da je Srbiji reindustrijalizacija neophodna. Mi ćemo taj dokument poslati na adresu novog ministra industrije i finansija kako bi se upoznali sa našim viđenjem na koji način treba sprovoditi reindustrijalizaciju u Srbiji, naglašava Matić za Radnik.

Zdravstvenjaci na Slaviji

Na ulice Beograda 1. maja izlazi i članstvo Novog sindikata zdravstva Srbije, koje će Međunarodni praznik rada obeležiti skupom na Trgu Slavija, sa početkom u 11 sati.

– Mi ćemo se skupiti kod Spomenika Dimitriju Tucoviću, na koji će biti položeni venci. Biće prisutni naši sindikalni aktivisti sa zastavama i transparentima, a biće održani i prigodni govori. Istovremeno, naša gradska organizacija u Novom Sadu će organizovati performans u tom gradu povodom 1. maja – kaže za Radnik Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari