U ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, stočarstvo učestvuje sa svega 30 odsto, a prema uslovima našeg podneblja, optimalan udeo trebalo bi da dostigne 60 odsto. Na to je ukazao i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, objašnjavajući da strategija snažne podrške toj grani agrara ne znači zapostavljanje ratarske proizvodnje, već naprotiv, omogućava da se za veće količine domaćeg kukuruza i žitarica obezbedi sigurnije tržište.


Mere za podsticaj stočarske proizvodnje koje su počele da se oblikuju nakon rekonstrukcije vlade, usmerene su u dva paralelna pravca. Najpre su definisane subvencije koje bi trebalo da poboljšaju genetski potencijal, pa su dostupnijim učinjeni krediti za izgradnju objekata za stočarsku proizvodnju, kao i za nabavku kvalitetnih stada, dok su sredstvima budžeta republike i lokalne samouprave omogućene donacije kvalitetnih junica za gazdinstva koja već imaju započetu proizvodnju. Prednost u toj raspodeli data je siromašnijim opštinama, što je pitanje solidarnosti i pravde, objasnio je ministar Petrović. Sledeći korak je načinjen pre nekoliko nedelja, kada je u dogovoru sa grupacijom proizvođača hrane za životinje Privredne komore Srbije, vlada odlučila da ukine sve dažbine, carine i prelevmani na uvoz sojine sačme u Srbiju.

– Prvi efekat već je vidljiv, jer su cene te sirovine na domaćem tržištu pale za nekoliko dinara po kilogramu. To će pojeftiniti i proizvodnju hrane za životinje, bez čega nije moguć značajniji iskorak u stočarstvu. To je ključna, strateška proizvodnja, čvor koji povezuje različite agrarne grane, jer apsorbuje plodove ratarstva i predstavlja temelj za razvoj stočarstva. U daljem lancu, znači da će jeftinija biti proizvodnja stočne hrane, a zatim i mesa, mleka i jaja. Cilj nam je, s jedne strane stabilno i redovno snabdevanje tržišta prehrambenim proizvodima, po povoljnim cenama, a sa druge želimo da poljoprivrednu proizvodnju učinimo predvidljivom i isplativom – rekao je ministar Petrović otvarajući pre dva dana novi pogon za proizvodnju stočne hrane u ćuprijskoj fabrici Komponenta.

Značaj investicije „teške“ oko šest miliona evra je što će savremena linija omogućiti ne samo da se u toj fabrici više nego udvostruči proizvodnja, smanje troškovi i pojeftini krajnji proizvod, nego će biti popravljen i spoljnotrgovinski bilans, jer više do 60 odsto hrane za životinje iz Komponente odlazi u izvoz.

– Dobro je što izvozimo stočnu hranu a ne kukuruz, a najbolje je da izvozimo prerađevine od mesa, ali doći ćemo i do toga. Korak po korak – rekao je Petrović.

On je najavio da će za 2012. godinu biti sačinjen dosta jasan program u poljoprivredi kojim će biti obuhvaćene stočarska, ratarska i povrtarska proizvodnja.

– Srbija nema mogućnost tako velikog budžeta kao okolne zemlje, pa je utoliko važnije da sa kapacitetom koji imamo postignemo najveće moguće efekte. I povrtarstvo je veoma potentna oblast, radimo sa stručnjacima kako bi utvrdili precizan mehanizam koji će domaćim proizvođačima pomoći da dobiju što kvalitetniji proizvod za izvoz. U tome veliku pomoć očekujemo od do sada nezaposlenih agrarnih stručnjaka koje je Ministarstvo poljoprivrede ovih dana, posle sveobuhvatne obuke, angažovalo kao savetnike. Oni će ući u 350.000 porodica, sa zadatkom da za svaku pojedinačno pronađu šta je ekonomski najmanje rizično i najisplativije. Oni su počeli da rade i uskoro očekujemo povratnu informaciju iz njihovih prvih koraka kako bi mogli ta iskustva da ugradimo u planove za 2012. godinu – objasnio je Petrović i dodao da je posao države da donosi pravila i da uspostavi red koji neće biti ništa manje od onoga što imaju ostale srednjoevropske zemlje.

Inače, fabrika Komponenta iz Ćuprije, koja je i do sada imala značajnu ulogu na tržištu hrane za životinje, kroz sve proizvodne programe godišnje tržištu isporuči oko 100.000 tona robe i ostvari promet od oko 20 milijardi evra, a samo izvoz vredan je oko sedam miliona evra godišnje. Međutim uvođenjem nove linije koja je nastala u saradnji sa holandskim i mađarskim partnerima ali i domaćim projektantima, izgrađena je najsavremenija tehnološka linija za proizvodnju hrane za životinje koja će postraviti novce standarde na domaćem tržištu i poboljšati izvozne šanse domaćih proizvođača mesa. Jedna od karakteristika nove linije je da se u okviru instaliranih postrojenja, za samo nekoliko minuta utvrđuje kvalitet proizvoda, dok je za to ranije trebalo nekoliko dana.

– U ovoj investiciji banke su učestvovale sa 40 odsto. Činjenica je da smo mogli i sami to da izvedemo, ali nije bilo potrebe. Želeo bih da poljoprivrednicima poručim da para ima, ali da je potrebno da obezbede kvalitetan program. Mi ćemo ovom investicijom ojačati poziciju, ne samo na tržištu Srbije i regiona, već i u Evropi, jer proizvodi ispunjavaju i EU standarde kvaliteta. Do sada smo proizvode plasirali na tržište Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i Kosova i Metohije, a sa novim pogonom plasman će biti proširen i na tržište Rumunije i Bugarske, a u budućnosti i Rusije – izjavio je vlasnik i direktor Komponente Dragoslav Milisavljević na svečanom otvaranju novih pogona u Ćupriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari