Srbija ima najskuplje gotovinske kredite u regionu, BiH najskuplje potrošačke kredite, a Bugarska najskuplje stambene kredite od zemalja u regionu, pokazuje novo istraživanje portala Kamatica.com.

Naša zemlja spada i u grupu država sa najskupljim kreditima za kupovinu automobila, dok je kod stambenih pozajmica u grupi zemalja regiona sa nižim kamatnim stopama. Reč je o poređenju kredita indeksiranih u evrima, ali i kada je reč o zajmovima u domaćoj valuti, Srbija je znatno skuplja od Bugarske, BiH ili Hrvatske. Zanimljivo je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema stambene kredite indeksirane u matičnoj valuti zemlje, navode analitičari Kamatice.

– Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su pojedini krediti u zemljama u regionu dvostruko, pa i trostruko skuplji od istih kredita u razvijenim zemljama EU. Razloge ovakvom stanju na domaćem tržištu treba tražiti prvenstveno u krhkoj ekonomiji zemlje. Nestabilnost dinara prisutna u poslednje dve godine je svakako jedna od najbitnijih manifestacija svetske ekonomske krize i rizika zemlje u Srbiji. Sve veća neizvesnost u pogledu dalje mogućnosti otplate kredita od strane građana i privrede je naterala banke na rigoroznu politiku odobravanja novih kredita, koja između ostalog podrazumeva i više kamatne stope. Mora se ukazati na i dalje prisutnu restriktivnu politiku NBS što poslovne banke nadoknađuju višim kamatnim stopama na ostatak plasiranih sredstava. Neosporno je da prostora za smanjenje kamatnih stopa ima. Svakako da tome može doprineti i NBS svojim merama, ali je neophodno da i poslovne banke daju svoj doprinos, posebno kroz smanjenja marži uračunatim u kamatne stope na kredite – smatraju analitičari Kamatice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari