Turske kompanije iz oblasti građevine, prehrane, tekstila, ali i mašinske i auto-industrije biće gosti srpskim privrednicima 26. marta u hotelu M u Beogradu, na četvrtom Srpsko-turskom poslovnom forumu.

U privrednoj delegaciji Turske biće 34 privredna društva, članice Konfederacije industrijalaca i biznismena TUSKON iz Istanbula, koja broji više 120.000 privrednika, ali i poslovne asocijacije KASIAD iz Samsuna.

SITA je do sada organizovala tri velika poslovna foruma na kojima je učestvovalo 150 firmi iz Turske i 750 firmi iz Srbije, dok je na Trgovinskim mostovima u Istanbulu učestvovalo 80 firmi iz Srbije u poslednje četiri godine. Poslednji poslovni forum SITA je organizovala zajedno sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem, 5. marta u Istanbulu. Tom prilikom, turski privrednici ugostili su predstavnike IMT-a, FAP-a, Javora, Bmd Socksa, kompanije Mihajlović, A1S Property i Aleve.

Forum u hotelu M organizuje Udruženje privrednika SITA i Privredna komora Beograda u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Turske firme pokazale su veliko interesovanje za srpsko tržište, a najviše posle stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, koji pruža znatne olakšice u saradnji dveju zemalja i posle potpisivanja sporazuma o ukidanju viza između dve zemlje. Sporazum o slobodnoj trgovini primenjuje se od 1. septembra 2010. i značajno doprinosi povećanju ukupnog obima međusobne trgovinske razmene, posebno srpskog izvoza, kao i većoj zainteresovanosti turskih investitora za ulaganje u srpsku privredu.

Udruženje privrednika Sita nastavlja da povezuje privrednike Srbije i Turske, a ova saradnja će se proširiti u narednom periodu i sa drugim poslovnim asocijacijama iz Danske, Švedske i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari