Šta je sve pronađeno analizom duvana sa tezgi: Više vlage, prašine, ali i izmeta 1Foto: ЕPA/ARSHAD ARBAB

Više vlage i prašine nego što je dozvoljeno, ali i izmeta i pesticida pronađeno je prilikom analize duvana koji se prodaje na pijacama, a koju je uradila laboratorija iz Bečeja, na zahtev Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

NOPS je, uz pomoć SPlaboratorije u Bečeju, uradila analizu duvana koji se prodaje na crnom tržištu.

U duvanu je, prema podacima analize, pronađena visoka vlaga u svim uzorcima, izmerene vrednosti se kreću od 16,12 odsto do 18,92 odsto, dok je dozvoljeni maksimum 15,5 odsto. Zbog ovoga je, kako navode u NOPS, konstatovana i plesan u duvanu.

“Iako ne postoji referentna vrednost kada se radi o plesni, pravilnik kaže da je zabranjeno stavljanje u promet duvanskih prerađevina koje su plesnive”, ističu u NOPS.

Osim toga, količina prašine je veća od zakonom dozvoljenih vrednosti, napominju u ovoj organizaciji.

Količina prašine koja je zakonom dozvoljena u duvanu iznosi maksimalno dva odsto, a u uzrocima količina prašine ide od dva do čak 3,6 odsto.

Analiza je pokazala i prisustvo teških metala i pesticida. Iako su izmerene vrednosti u skladu sa vrednostima dozvoljenim zakonom, ovde je problem to što to ne mora da znači da uzorci ne sadrže pesticid.

“Naime, uzorci su ispitani na obaveznu listu pesticida iz pravilnika, ali ovaj pravilnik je zastareo, pa se tako neki od pesticida na listi, više ni ne koriste, odnosno zabranjeni su, dok su se u međuvremenu na tržištu pojavili novi pesticidi koji nisu obuhvaćeni pravilnikom”.

U analizi koju je uradila laboratorija iz Bečeja navodi se da je analiza rađena na uzorku rezanog duvana, koji je težio 190 grama i bio spakovan u neoriginalnoj kesici.

Uzorak je, kako se navodi u analizi, dostavljen u kesi izrađenoj od veštačkih kompozitnih materijala. Miris duvana je svojstven datoj vrsti proizvoda, a ispitivani uzorak ne sadrži žive insekte ni njihove larve vidljive golim okom, napominju iz laboratorije.

Marko Dragić iz Udruženja potrošača Vojvodine kaže za Danas da je istraživanje o duvanu koji se prodaje na pijacama urađeno pre dva meseca.

“Kompletne rezultate imaćemo uskoro. Ono što mogu da kažem je da je taj duvan lošeg kvaliteta, da ima dosta vlage u sebi i da nije zdravstveno ispravan, jer u njemu ima previše izmeta raznih vrsta životinja, prašine”, kaže Dragić.

Prema njegovim rečima, oni su uradili i istraživanje elektronskih cigareta i njihovog uticaja na zdravlje i okolinu, a ono je pokazalo da one jesu bolja opcija od duvana, ali da i kod njih postoji problem.

“I u njima ima nedostataka koji utiču na zdravstveno stanje, ali i dalje imaju prednost nad duvanom”, ističe Marko Dragić.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbija kaže da se seća da je pre nekoliko godina bio organizovan skup posvećen problemima pušenja, na kom je mogla da se čuje reč struke, ali i onih koji su zavisni od pušenja. Ovo istraživanje je kako kaže očigledno rađeno samo za vrstu duvana, koja se u jednom delu na određen način na tržištu našla nelegalno.

Uloga potrošača treba da bude, kako kaže, da štiti ono što je legalno, a ono što nije treba da bude u nadležnosti organa koji se bave suzbijanjem ilegalnih radnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari