Stanić (PKS): Bilo bi dobro da sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvati oblast investicija 1Foto: Danas/Nina Čolić

Za Srbiju bi bila značajno da sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji je u pripremi, obuhvati oblast investicija, izjavio je danas pomoćnik direktora za analitiku Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

„To bi bilo značajno iz razloga što je Srbija na trasi globalnog projekta ‘Pojas i put’. Ukoliko bi na primer bilo investicija u određene oblasti auto-industrije to bi svakako značilo za bolju izvoznu strukturu privrede Srbije“, rekao je Stanić agenciji Beta.

On je naglasio da je Kina jedna od vodećih privreda sveta i zemlja koja je glavni spoljnotrgovinski partner gotovo svakoj zemlji na svetu, kao i da je u poslednjih pet do deset godina značajno povećana spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Kine.

„Po podacima za 2021. godinu Kina je bila drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije, iza Nemačke, a ispred Italije. S druge strane, među najvećim izvoznicima u Srbiji su kineske kompanije HBIS grupa odnosno ‘Železara’ u Smederevu i ‘Ziđin’, odnosno rudnik u Boru“, rekao je on.

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Kine u prošloj godini je prema njegovim rečima bila 4,5 milijarde evra, a 850 miliona je iznosio izvoz u Kinu.

„Kada govorimo o tome šta mi izvozimo u Kinu, to su pre svega proizvodi od bakra, poluproizvodi, drvna građa i nešto smrznutog mesa, ali uglavnom niska faza prerade. U uvozu iz Kine, sa kojom ostvarujemo ogroman spoljnotrgovinski deficit, to je pre svega nerazverstana roba, odnosno ona koja se koristi u potrošnji, s obzirom na to da je Kina svetska fabrika“, rekao je Stanić.

On je istakao da u timu koji će sa Kinom pregovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini treba da budu stručnjaci iz oblasti ekonomije, privrednici i predstavnici vlade.

„Ovde se radi o odnosu između tako dve nesrazmerne po veličini države i to je pre svega opasno za onu državu koja je mala po ekonomskom potencijalu i iz tog razloga treba biti jako oprezan prilikom potpisivanja takvog sporazuma“, rekao je Stanić

Prema njegovim rečima kada se govori o delatnostima koje su nosioci privrednog razvoja Srbije (prehrambena industrija, auto-industrija i informacione tehnologije), trebalo bi da se za proizvode i usluge te delatnosti omogući lakši pristup kineskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari