Ovo je nastavak politike na nervnoj bazi. Jučerašnja premijerova konferencija za novinare, koju su prenosile sve televizije predstavljala je dramatizaciju situacije za potrebe srpskog javnog mnjenja, kao da smo, ne daj bože, objavili rat bilo kome ili potpisali mir – kaže za Danas Zoran Živković, lider Nove stranke, i dodaje da niti je Srbija bila ugrožena stavom EU, niti je Vučić juče istorijski rešio neki problem.


Sagovornik Danasa kaže da je javnost pripremana na premijerovo dramatično obraćanje, na sva zvona je objavljeno da je EU Srbiji uputila demarš, da bi juče postalo očigledno kako demarša nije bilo, već se radi o jasnom stavu da ne bi trebalo da koristimo šansu da zamenimo evropske firme za izvoz u Rusiju, što se odnosi na sve zemlje kandidate za članstvo u EU, ali bez neke obavezujuće forme.

– Premijer je rekao nešto što se odavno zna, da Srbija neće davati subvencije i da na žalost neće imati šansu da na ruskom tržištu napravi neki veliki proboj, jer su naši izvozni potencijalni vrlo mali u odnosu na ono što je potrebno Rusiji – kaže Živković.

Sličan stav ima i Borislav Stefanović, potpredsednik Demokratske stranke koji kaže da u sadržinskom smislu premijeru nema šta da zameri, jer niti smo mi planirali da damo subvencije za izvoz poljoprivrednicima za rusko tržište, niti smo planirali da uvedemo sankcije Rusiji, niti je EU uputila demarš.

– I zato mi se čini da se ovo dramatično obraćanje premijera naciji može objasniti šekspirovskom rečenicom – mnogo buke ni oko čega. Jedino korisno što smo čuli je da postoje pokušaji prepakivanja robe koja se šalje na rusko tržište i ništa više – kaže Stefanović.

Potpredsednik DS-a Goran Ješić na tviteru je podržao stav predsednika Vlade da Srbija dodatno ne subvencioniše izvoz u Rusiju nakon „demarša“ iz EU.

Vukadinović: Odluka premijera zamagljuje suštinu spora

Beograd – Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da odluka premijera da Srbija neće davati dodatne subvencije za izvoz u Rusiju, zamagljuje suštinu spora. „To je pomalo veštački izbačeno u prvi plan i zamagljuje suštinu spora, a to je da Brisel na neki način želi da disciplinuje Srbiju kao zemlju-kandidata i da ne dopusti da čak ni u relativno malom obimu, koliko je domet srpske trgovinske razmene sa Rusijom, profitira od sankcija Evropske unije Moskvi“, kazao je i dodao da se premijer zgodno uhvatio za formulaciju „dodatne subvencije“ i tako pokušava ono što je dugoročno nemoguće – da sedi na dve stolice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari