Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 odsto, što znači da svaka druga mlada osoba nema posao, rekao je juče državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović, na konferenciji „Mladi i planiranje karijere“. U Srbiji, kako je naglasio, ima 207.000 mladih od 15 do 30 godina koji nemaju posao, a petina od tog broja je nekvalifikovana, dok je više od dve trećine njih bez radnog iskustva.


– Stopa nezaposlenosti mladih se u poslednje četiri godine povećala za 16 odsto, a problemi su veliki broj nekvalifikovanih, neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, ali i rad na crno – naglasio je Martinović. On je podsetio da je krajem oktobra prošle godine stopa nezaposlenosti bila 22,4 odsto i rekao da očekuje da će, po objavljivanju nove ankete o radnoj snazi u aprilu, rezultati biti bolji. Državni sekretar veruje da bi najava dolaska stranih investitora mogla da utiče na to.

– Na javni poziv lokalnim samoupravama da učestvuju u aktivnim merama zapošljavanja prijavilo 130 samouprava, koje su spremne da izdvoje milijardu dinara. To bi bio značajan podsticaj za nezaposlene – istakao je Martinović.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Miljković rekao je da se na evidenciji NSZ nalazi 778.000 nezaposlenih i da na posao najviše čekaju oni iz vaspitno-obrazovne struke, potom rudarstva i poljoprivrede. Prosek čekanja na posao u ovim sektorima je duži od tri godine. Do posla, s druge strane, najbrže dolaze farmaceuti, elektrotehničari, informatičari i lekari.

Ambasador Norveške Ragnar Kamsvag ocenio je da ekonomska kriza u Srbiji, ali i Evropi, otežava ulazak mladih na tržište rada. On je rekao da je potrebno povećati šanse za zapošljavanje mladih, sprečiti prevremeno napuštanje školovanja i pomoći im da izaberu odgovarajuće obrazovanje. Konferenciju „Mladi i planiranje karijere“ organizovali su NSZ i Međunarodna organizacija rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari