Radnici Elektronske industrije Niš danas će protestovati ispred Gradske kuće, u kojoj su kabineti gradonačelnika i većnika, kako bi pozvali nadležne u državi i gradu da zaustave stečaj preduzeća EI i konačno realizuju plan o osnivanju Naučnotehnološkog parka „Tehnis“ u krugu EI. U nekadašnjem „gigantu elektronike“, u kojem je radilo i do 20.000 radnika, danas je zaposleno tek nešto više od 150 ljudi.


– Moguće je da naši protesti budu svakodnevni, a da nas podrže i radnici ili mali akcionari „Građevinara“, „Nisala“ i drugih preduzeća koja su u ozbiljnim problemima. Odluka države o stečaju EI holdinga i još četiri preduzeća EI je neozbiljna, doneta na osnovu nejasnih kriterijuma, a može da znači i da tu neko nešto „muva“, jer ova četiri preduzeća imaju dobar poslovni prostor, a nemaju dubioza. A ako u stečaj odu EI holding i ta četiri preduzeća, koja su zajedno sa još tri preduzeća trebalo da predstavljaju okosnicu „Tehnisa“, to praktično znači da cela EI ide u stečaj, a da od Parka neće biti ništa – kaže za Danas Radiša Spasić, šef radne grupe za socijalna pitanja u EI.

Spasić precizira da je u EI holding nedavno stigla zvanična informacija, koju je potpisao državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Ivica Kojić, da EI holding, kao i preduzeća EI komerc, EI televizija, EI metal, EI IRIN, idu u stečaj po hitnom postupku, u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije za okončanje restrukturiranja bivših društvenih preduzeća, usvojenim krajem prošlog meseca. Zaposleni u EI holdingu i tim preduzećima do danas bi trebalo da se izjasne da li prihvataju socijalni program koji predviđa isplatu 300 evra po godini radnog staža.

On dodaje da u EI ne znaju da li ovakva odluka znači da je država odustala od Tehnološkog parka, a „nemaju ni jasan i zvanični stav grada“ po tom pitanju. Prethodni gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS) zagovarao je osnivanje „Tehnisa“ i obećao da će on biti otvoren do kraja 2010. Aktuelni zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković (SNS) je, pak, pre tri meseca ocenio da bi u krugu EI trebalo napraviti industrijsku zonu, koja će „raditi po principu javno-privatnog partnerstva i u kojoj će biti i grinfild i braunfild investicije“. On je rekao da očekuje da se to desi „već početkom naredne godine, nakon što država prenese u vlasništvo grada fabrike EI koje nisu privatizovane“. U EI, međutim, veruju da bi „presudnu“ reč o Parku mogli da imaju funkcioneri URS-a, koji „gazduje“ resornim ministarstvom.

– Nedavno sam u Ministarstvo finansija i privrede odneo Program novog direktora EI Aleksandra Popovića , za koji ću se lično zalagati, posebno ako na čelu ovih resora i nakon rekonstrukcije Vlade ostanu kadrovi URS-a. Program ne predviđa totalni stečaj, već je prelazno rešenje, po kojem bi u okviru EI i budućeg naučnotehnološkog parka ostale fabrike koje čine zdravo jezgro, kao i radnici koji se ne izjasne za već predloženi socijalni program, dok bi se ostale fabrike srušile, a u krug EI došle grinfild investicije. Mi, dakle, podržavamo i nismo odustali od ideje o Tehnološkom parku, koji je, po mom mišljenju, jedini spas za EI. Ipak, pojedini stečajevi su nužnost, jer ogromna državna sredstva godinama unazad uzalud odlaze na firme u restrukturiranju – kaže za naš list Branislav Jovanović, član Predsedništva URS-a i izvršni direktor niške Direkcije za izgradnju grada.

Odluku o osnivanju „Tehnisa“ Vlada Srbije donela je sredinom 2009, ali po tom pitanju ništa ozbiljnije nije urađeno. U Park je najpre trebalo da uđe 17, pa 14, a prema poslednjem modelu – samo EI holding i šest neprivatizovanih i „najzdravijih“ preduzeća. Većinski vlasnik „Tehnisa“ i tih preduzeća trebalo bi da budu država ili grad, po osnovu potraživanja koja bi bila pretvorena u udeo u Parku.

EI se, inače, nalazi u procesu restrukturiranja od 2006, na osnovu odluke Vlade i Agencije za privatizaciju. Resorni ministri Mlađan Dinkić i Božidar Đelić više puta su obećali strateške partnere, kao i značajne investitore, ali to se nije dogodilo, tako da tridesetak preostalih preduzeća, 20 hektara poslovnog prostora i 60 hektara zemljišta vidno propada. „Živo“ je uglavnom samo nekoliko privatnih firmi koje su kupile pojedina preduzeća EI ili zakupile prostor, a danas zapošljavaju oko 1.500 radnika i nemaju nikakve veze sa elektronikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari