1. U Srbiji su javna preduzeća neefikasna, preglomazna i neuspešna. / Ali ima i izuzetaka. „Telekom“ je jedan od njuh.


2. „Telekom“jeste izuzetak samo zbog delatnosti i monopolskog položaja. Inače je sličan drugim JP./“Telekom“ ostvaruje profit od preko 150 miliona EUR.

3. To je mali profit u odnosu na firmu koja (po našim procenama) vredi 2,8 milijardi evra / Zar je malo 150 miliona za investicije i državni budžet.

4. Nije u apsolutnim ciframa, ali je to svega pet odsto u odnosu na ukupnu imovinu (aktivu). / Onda treba da država uvede profesionalni menadžment radi efikasnijeg poslovanja i većeg profita, a ne da se prodaje.

5. Da je to moglo, do sada bi bilo. U sistemu Partokratije (vladavine partija) i javna preduzeća se dele po „partijskom ključu“. I to niko neće (ne sme) da menja. Inače, pada Vlada. / Ipak bolje da je naše, pa makar i „partijsko“, nego tuđe i strano.

6. Da je tako dobro, svi bi se javili da kupe. Ne bi bio samo jedan ponuđač sa cenom manjom od početne. Ljudi prosto gledali bilanse. 10 hiljada radnika ostvaruje milijardu EUR prihoda, a firma duguje milijardu EUR. Nisu to ni blizu „blistavi“ parametri. / Kakvi su takvi su, bolji su od drugih. Ako i to prodamo ostaju samo gubitaši.

7. Prvo, prodaje se samo većinski paket. Realno bi bilo da posle racionalizacije firme, vrlo brzo država na ostatak svojih akcija ostvaruje dividendu u visini sadašnjeg ukupnog profita. / Ali će većinski vlasnik otpustiti deo radnika.

8. Naravno – ili otpustiti, ili proširiti delatnost i povećati prihode. Mora se razdvojiti ekonomija od socijale. A to država kao većinski vlasnik očigledno ne može./ Šta će biti sa investicijama. Počećemo da tehnološki zaostajemo, ako stranci gro profita iznesu iz „Telekoma“.

9. Baš je suprotno. Sa sadašnjim dugovima, „Telekom“ ima jako sužen prostor za nove investicije. Upravo je novi većinski vlasnik garant novih ulaganja bez kojih nema ni konkurentnosti, ni razvoja(„Telekom Austrija“ se u ponudi obavezao na 450 miliona EUR novih investicija). / Jako je sve obećati, treba to i uraditi.

PREDLOG

1. Ako „Telekom Austrija“ (u daljem – Kupac) poveća ponudu na 1,4 mlrd. evra bezuslovno prodati;

2. Ako Kupac poveća ponudu do 1,2 mlrd. EUR (i ostane obavezno investiranje od 0,45 mlrd EUR) takođe prodati (ako je to proceduralno moguće);

3. Ako Kupac ne ponudi varijantu 1. ili 2., tender proglasiti neuspešnim i odmah ići na novi tender sa početnom cenom od 1,2 mlrd. EUR.

4. Sve druge opcije su populističko-politički bolje, a ekonomski daleko lošije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari