Radi unapređenja programa u oblasti političkog obrazovanja u Srbiji i promocije socijaldemokratskih ideja i vrednosti, Fondacija Fridrih Ebert (FES), u saradnji sa Centrom za studije socijalne demokratije, raspisala je konkurs ToTaL (Training of Trainers and Lecturers). On je namenjen budućim predavačima i trenerima koji će biti angažovani da prenose znanja iz oblasti humanističkih nauka i veštine političkog delovanja koje se izučavaju na programima FES-a i njenih partnerskih organizacija.


Od čak 160 prijavljenih kandidata, do sada je dvadesetak prošlo zahtevnu selekciju, a do kraja ovog meseca biće poznato 15 najboljih koji će imati priliku da postanu predavači i treneri na Univerzitetu socijaldemokratije 2013, na akademiji „Vrednosti i politika“, koja startuje već od narednog meseca, kao i ovogodišnjoj Nedelji socijaldemokratije, objašnjava za Forum Ana Manojlović, koordinatorka FES-a za programe u Srbiji.

– Među prijavljenim kandidatima najviše je bilo naših bivših studenata i studentkinja, ne samo sa Univerziteta socijaldemokratije već i sa drugih programa. Odluka selekcione komisije bila je da najpre pružimo šansu onima koji već imaju znanja o socijaldemokratiji i koji su kroz svoj dosadašnji aktivizam bliski ciljevima i težnjama Fondacije, pa samim tim mogu na najbolji način da prezentuju ono za šta se zajednički zalažemo, ističe Ana Manojlović.

Program obuke sastojao se iz dva četvorodnevna seminara. Na prvom, koji je održan prošlog meseca, manji deo je bio posvećen veštinama vođenja treninga, a veći deo veštinama držanja predavanja, pisanja sinopsisa, ulaznog testa i testa znanja…

– Posle prvog seminara kandidati su imali zadatak da osmisle predavanje od 90 minuta o temi koja je bliska njihovom obrazovanju i interesovanju, sa razrađenim sinopsisom predavanja i riderom. Na zadatu temu uspešno je odgovorio 21 kandidat/-kinja. Oni su na drugom seminaru predstavili predavanja u okviru grupe, nakon čega se diskutovalo o njihovom kvalitetu, greškama i kako da unaprede svoj nastup. Polaznici su bili angažovani i na izradi kurikuluma, pripremi predavanja i literature za buduće studente Univerziteta socijaldemokratije, ali i izradi koncepta za akademiju i letnju školu, kaže Manojlovićeva.

Pred kandidatima je sada još ozbiljniji zadatak: da samostalno, van mesta u kome žive, organizuju predavanje za određenu ciljnu grupu, od najmanje 25 učesnika i da „na terenu“ pokažu stečena znanja, ali i veštine organizacije i komunikacije. Predavanja će biti održana tokom ovog meseca u brojnim gradovima širom Srbije, od Subotice i Pančeva do Niša i Novog Pazara, što će ujedno biti i poslednja faza selekcije budućih predavača na programima FES-a.

– Oni će najviše biti angažovani na Univerzitetu socijaldemokratije, koji je namenjen najmlađim učesnicima zainteresovanim za temu socijaldemokratije i levice u današnjoj Srbiji. To su studenti i studentkinje, kao i učenici i učenice četvrtog razreda srednje škole. Naravno, na Univerzitetu će, kao i do sada, predavati i ugledni intelektualci i profesori univerziteta, ističe Manojlovićeva.

Sumirajući dosadašnja iskustva, Ana Manojlović kaže da je izuzetno zadovoljna što se veliki broj mladih u Srbiji interesuje za ovu oblast, što su motivisani, posvećeni i spremni da uče..

UNISD završilo 250 polaznika

Univerzitet socijaldemokratije (UNISD) je jednogodišnji kurs čiji je cilj obuka mladih o ključnim vrednostima, istorijatu i perspektivama socijaldemokratije i levih ideologija. Do sada je školu završilo 250 polaznika, a početkom aprila trebalo bi da počnu predavanja za novu generaciju studenata. I ove godine Univerzitet socijaldemokratije neće biti rezervisan za Beograd, već će škola biti održana u još nekoliko gradova u Srbiji – u Nišu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari