Mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, prema statističkim podacima, čine više od 90 odsto ukupnog broja preduzeća. Njihovo učešće u ukupnoj zaposlenosti je oko 67 odsto dok u izvozu Crne Gore učestvuju sa 45 odsto. Sva ta preduzeća, bez obzira na kvalitet prizvoda ili usluga koje nude, obično moraju da pređu dug i težak put do tržišta i sticanja povjerenja potrošača posebno onih u inostranstvu.

Razlozi su višestruki, a najčešći su nedovoljni proizvođački kapaciteti, što je naročito izraženo u poljoprivrdenoj proizvodnji, zatim ograničeni ljudski i finansijski kapaciteti, loša marketing politika i druga ograniečnja koja sputavaju mikro, mala i srednja preduzeća i firme da ostvaruju bolje poslovne rezultate. Zato se udruživanje u klastere doživljava kao dobar način za jačanje konkurentnosti i kapaciteta. Osim toga, to bi dovelo i do otvaranja novih radnih mjesta. Doprinos rješavanju tog problema daje i Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo ekonomije, realizacijom projekta Strategija za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz razvoj biznis klastera 2012-2016. godine. Akcenat u formiranju klastera, osim što ima za cilj da doprinese opštem razvoju, stabvljen je na sjeverni region i manje razvijene opštine.

Ovaj projekat podržala je i Evropska unija sa 525.000 eura, kroz IPA projekat. Treba, takođe, podsjetiti da je 2014. godine pokrenut projekat Jačanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera, koji je nedavno okončan. Da ova vrsta podrške daje rezultate o tome govori i podatak, koji je prošle sedmice saopštilo Ministarstvo ekonomije, da je u Crnoj Gori evidentirano 15 klastera, uglavnom u oblasti drvoprerade, proizvodnje hrane i turizma. Procjenjuje se, međutim, da u Crnoj Gori ima 63 klastera u kojima posluje oko 6.000 firmi i individualnih proizvođača i koji upošljavaju oko 26.000 ljudi, od čijeg rada zavisi oko 9.000 domaćinstava.

Poznati crnogorski vinar Rade Rajković iz Kuča, opština Podgorica, koji je sa još desetak kolega osnovao klaster vinara, kaže za Danas da će klasteri doprinijeti boljoj promociji vina naročito na regionalnim tržištima. Kada je riječ o klasteru organske hrane Avdul Adrović, proizvođač iz sela Vrbica, opština Petnjica, smatra da je osnivanje klastera i u ovom segmentu poljoprivrdene proizvodnje na sjeveru Crne Gore neophdno. On se nada da će uskoro i on zajedno sa kolegama osnovati klaster proizvođača organske hrane, naročito žitarica, čime se on uspješno bavi već godinama unazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari