"Dražin poštovalac, kome je Srbija matica": Ko je Marko Kovačević, predsednik opštine Nikšić, koji bi da prema neistomišljenicima postupa "kao prema Turcima"? 1Foto: YT printskrin Televizija Nikšić

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević (NSD) u Crnoj Gori je izazvao brojne reakcije izjavom tokom svog govora na obeležavanju 166. godina od bitke na Grahovu.

„Bićemo strpljivi. Čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku s pitanjem: Jesmo li braća? A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda Boga mi u budućnosti, prema njima ćemo kao i prema Turcima postupati“, rekao je Kovačević, prenosi Klix, dodajući da se radi o „skandaloznom govoru“.

Nakon brojnih reakcija, Kovačević je noćas na društvenim mrežama kazao da nije pominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu tokom svog govora na Grahovu.

„Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili pre svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma, a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom“, rekao je Kovačević.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, nakon Kovačevićevog govora, apelovao je na sve javne funkcionere da svojim odgovornim delovanjem doprinesu jačanju tolerancije u društvu i poštovanju međusobnih razlika.

Reagovao je i premijer Crne Gore Milojko Spajić, koji je najoštrije osudio govor Kovačevića i rekao da je u pitanju užasna izjava za koju nema opravdanje.

Podsetimo, Kovačević je prošle godine pokazao srednji prst tokom intoniranja crnogorske himne.

To se videlo na snimku događaja koji je objavio kabinet predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

On je zbog toga saslušan u nikšićkoj policiji, a protiv njega je, kako pišu crnogorski mediji, podneta krivična prijava zbog sumnje da je povredio ugled Crne Gore.

Kovačević rekao je da ni na koji način nije pokazao nepoštovanje himne i da je nameštao kaiš na satu u trenutku kada je snimljen.

Kovačević je prošle godine, zajedno sa predsednicima opština Berane i Mojkovac, kao i sa predsednicima skupština opština Danilovgrad, Herceg Novi i Tivat, učestvovao na sednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

Tada je rekao da “ovakvih svetlih primera treba još da bude”, jer “kada sarađujemo sa našom maticom može svima da nam bude bolje”.

“Moramo da poštujemo zo što nam je Srbija rekla da na nju možemo da se oslonimo. Srbija je matica svih Srba”, rekao je tada Kovačević.

Marko Kovačević je rođen 9. maja 1988. godine u Nikšiću.

Kako stoji na zvaničnom sajtu opštine Nikšić, Kovačević je završio Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore.

Nakon diplomiranja, Kovačević se pridružio Novoj srpskoj demokratiji, političkoj stranci etničkih Srba u Crnoj Gori i postao poslanik u Skupštini opštine Nikšić u dva saziva i član Odbora za statut i propise Skupštine opštine Nikšić.

Bio je i portparol te stranke.

Zanimljivo je da je bio član Međunarodne ekspertske komisije za nadgledanje predsedničkih izbora u Ruskoj Federaciji 2018. godine.

Od maja 2021. je predsednik opštine Nikšić.

Prethodno je bio poslanik u crnogorskom parlamentu i obavljao je funkcije predsednika Zakonodavnog odbora, bio je član Odbora za prosvetu, nauku, kulturu i sport, Odbora za antikorupciju, a bio je i zamenik člana Stalne delegacije pri PSSE.

Kovačević je 2019. godine prisustvovao otkrivanju spomenika četničkom vojvodi Draži Mihailoviću u Ravnogorskom parku u Bileći (BiH).

„Dolazimo da iskažemo poštovanje prema jednoj ličnosti koja tek sada isplivava na našu istorijsku scenu u svom punom sjaju i kako bude vrijeme prolazilo tako će i snažnije i snažnije sijati i davati svoj primjer drugima“, rekao je tada Kovačević.

Mediji su prenosili Kovačevića u četničkoj uniformi, a on je to objašnjavao pozorišnim predstavama.

Tokom protesta u Crnoj Gori 2019-2020, bio je hapšen u Nikšiću jer je mahao srpskom zastavom.

Zanimljivo je da je Grad Beograd u decembru 2021. donirao dva miliona evra crnogorskoj opštini Nikšić.

To je potvrdio i Marko Kovačević.

On je tada rekao da je time ispunjeno obećanje koje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i čelnik Beograda (Zoran Radojičić) dali jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću, kako je prenela Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari