Marko Kovačević izabran za novog predsednika Opštine Nikšić 1Marko Kovačević Foto: Wikipedia/ SRBIN.info.

Nosilac izborne liste „Za budućnost Nikšića“ Marko Kovačević izabran je za novog predsednika Opštine Nikšić sa 22 glasa „za“ i 12 protiv. Kovačević je obećao da će jačanjem Nikšića pokazati patriotizam i dodao da je zadatak nove vlasti dovođenje investitora i otvaranje radnih mesta, preneo je RTCG.

Kovačević se zahvalio koalicionim partnerima na korektnom odnosu. „Kolege iz opozicije svoj partijski poraz žele da predstave kao društveni poraz“, kazao je Kovačević. On je istakao da je došlo novo vreme.

„Moj veliki sunarodnik i jedan od najboljih naših političara Svetozar Miletić, boreći se za prava naših naroda u austrougarskoj monarhiji, neprestano je ponavljao: ‘Ja sam Srbin, ali i građanin’, što je značilo da sva prava koja pripadaju svim građanima pripadaju i njemu i njegovim sunarodnicima. Ova rečenica za svaki narod, za svaku zajednicu koja ovdje postoji treba da bude posebno naznačena, naročito što građanin treba da bude označen kao nosilac suvereniteta. Zbog toga nam je potrebno saglasje u svemu“, kazao je on.

Kako je dodao, neće stvarati autsajdere. „Mi nećemo skraćivati, već otvarati prostor. Mi ćemo jačati građanina Nikšića i na taj način suverenitet Crne Gore, da pomognemo jedni drugima i onom najbližem do sebe iako ne mislimo isto“, kazao je Kovačević.

On je kazao da je jačanje grada patriotizam. „Na nama je da dovedemo investitore i otvaramo nova radna mjesta. To će biti mjera našeg uspjeha i osnov našeg rada“, kazao je Kovačević.

Predlagač Strahinja Bulajić kazao je da je Kovačević rođen 1988. u Nikšiću gde je završio osnovnu i srednju školu. Pravni fakultet završio je na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici. „Radio je kao direktor firme Novi val iz Kotora. Bio je savjetnik u poslaničkom klubu DF-a, u dva mandata biran je za odbornika u Nikšiću“, kazao je Bulajić.

Istakao je i da je Kovačević pisao kolumne, dečije pjesme, a radio je i kao asistent u nastavi za decu sa smetnjama u razvoju. „Predstavljao je Budimljansko-nikšićku eparhiju 2016. u zvaničnoj posjeti delegacije Crne Gore u sjedištu Nato u Briselu gdje je imao zadatak da iznese razloge protivljenja priključivanja Crne Gore Nato savezu“, kazao je Bulajić.

On je naglasio da je Kovačević poslanik u Skupštini Crne Gore, predsednik Zakonodavnog odbora. „Član je odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Skupštini Crne Gore kao i Odbora za antikorupciju“, kazao je Bulajić.

Na sednici koja je održana u petak za predsednika Skupštine opštine Nikšić izabran je Nemanja Vuković sa liste „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“, za koga su glasala 22 odbornika od 41 koliko ih je u lokalnom parlamentu. On predsedava sednicom.

Dosadašnji prvi čovek grada Milutin Simović podneo je juče ujutru ostavku na to mesto. Odbornik DPS-a Boris Muratović kazao je da se Simović odlučio na džentlmenski čin. „Na prvom koraku smo pokazali svoju veličinu da ne želimo da usporavamo procese razvoja naše opštine i da ćemo biti aktivni sudionici u svemu tome“, kazao je Muratović.

On je naglasio da je opština pokušala da smanji odliv stanovništva, podsticali su zapošljavanje visokoškolaca, za svako novorođenče dodeljivano je po sto evra. „Mislili smo i na najugroženije grupe društva, pa smo napravili održivim projekat geronto domaćica. Pomogli smo 43 sportska kolektiva“, kazao je Muratović. On je naglasio da su, između ostalog, pomogli i ugostiteljima i poljoprivrednicima.

„Ukupna vrijednost svih radova iznosila je preko milion eura“, kazao je Muratović i dodao da je opština izvršila sve obaveze i da na računu ostaje1,5 miliona evra. Napomenuo je da su napravili ustupak i nisu zahtevali 15 dana koliko se čeka za ostavku i u hitnim slučajevima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.