Setva pšenice će i ove jeseni biti sirotinjska i posna, između ostalog i zbog toga što država nije isplatila sve predviđene subvencije poljoprivrednim gazdinstvima. Samo 49.000 gazdinstava dobilo je obećanu pomoć od 6.000 po hektaru, dok je zbog nedostatka sredstava u budžetu oko 300.000 gazdinstava ostalo bez tih podsticajnih sredstava za biljnu proizvodnju. Marijan Rističević, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, kaže za Danas da se ne može govoriti o kašnjenju, jer je rok za isplatu subvencija kraj tekuće godine i dodaje da je predsednik vlade Aleksandar Vučić obećao da će sredstva za isplatu preostalih subvencija biti pronađena i isplaćena do kraja 2015.



* Ko je kriv što subvencije nisu svima isplaćene i kako će se to odraziti na početak setve pšenice?

– Problem je nastao kada je pomoćnik u Ministarstvu poljoprivrede, jedan ili više njih, pogrešno isprogramirao visinu sredstava koja su neophodna za subvencije. Planirano je dve milijarde i 720 miliona dinara, ali je u međuvremenu uvećan broj gazdinstava, što su u Ministarstvu poljoprivrede, očigledno, prevideli. Budući da po novom zakonskom rešenju subvencije mogu da dobiju poljoprivrednici koji raspolažu sa dvadesetak hektara oranica, oni koji imaju do sto hektara „iscepkali“ su svoja poljoprivredna gazdinstva i prijavili ih za subvencije. To je rezultiralo time da je prijavljeno 30.000 gazdinstava više, što je visinu sredstava neophodnih za isplatu subvencija podiglo na 9,5 milijardi, tako da Vlada Srbije sada mora da pronađe dodatnih 6,8 milijardi dinara, najverovatnije preraspodelom postojećih sredstava. Preciznije rečeno, prošle godine bilo je prijavljeno 320.000 gazdinstava, a sada ih je 350.000. U Srbiji, inače, ima 630.000 gazdinstava, ali nisu sva registrovana. Slična je situacija i sa obradivim površinama – ukupno se obrađuje 3,4 miliona hektara, a prijavljeno je 1,6 miliona hektara.

* Da li će ti „programeri“ iz Ministarstva poljoprivrede snositi posledice zbog loše procene, odnosno da li će Odbor za poljoprivredu zahtevati njihovu odgovornost?

– Vlada je isplatila zaostale subvencije iz 2012, 2013. i 2014. godine i tim pre je ova greška veća jer se nismo suočili sa oskudicom u novcu. Prilikom planiranja ovogodišnjeg budžeta upozorili smo Ministarstvo poljoprivrede da isplanirana sredstva neće biti dovoljna, ali su oni ostali pri svojoj računici. Zato smo zatražili da taj koji je loše isplanirao snosi određene konsekvence, pri čemu treba imati u vidu da još nisu istekli rokovi za isplatu ovih podsticaja. Naravno, skupštinski Odbor za poljoprivredu tražio je da odgovorni budu kažnjeni, ali mi nikoga sami ne možemo da sankcionišemo.

* Odbor je i od predsednika Vlade tražio pomoć u rešavanju ovog problema?

– Još letos smo obavestili predsednika Vlade o svemu i on je bio u blagoj nedoumici jer nije znao šta se dešava, jer su iz Ministarstva poljoprivrede pokušali da prikriju svoju grešku. Koliko je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković verovala svojim pomoćnicima ja to ne mogu da znam, ali mislim da je i ona na neki način bila obmanuta. U međuvremenu nam je premijer obećao da će nedostajuća sredstva biti obezbeđena i da će biti isplaćena do kraja godine.

* Šta se od utvrđenih subvencija isplaćuje redovno?

– Redovno se isplaćuje regres za đubrivo i gorivo u iznosu od po 3.000 dinara, zatim sredstva za tov, premije za mleko. Obezbeđena su maksimalna podsticajna sredstva za stočarstvo i za ratarstvo. Međutim, prošle godine smo potrošili mnogo više, jer su nam ostavljeni dugovi, pa su iz tekućih sredstava izmirivane obaveze. Za godinu i po dana skinute su četiri milijarde dinara zbog nekomercijalnih gazdinstava kojima 2010. i 2011. godine nisu isplaćene subvencije jer je u vreme ministrovanja Dušana Petrovića ponestalo novca za to. Poljoprivrednici su na sudu dobili procese, pa su im neizmirene obaveze isplaćene, nekima i po više puta, jer su više puta tužili.


Prepakivanje budžetskih stavki

* Sad je, čini se, glavno pitanje ima li novca u budžetu da se izmire sve obaveze prema poljoprivrednicima?

– Para ima dovoljno, reč je o sedam milijardi dinara, ali problem je što se taj novac nalazi na drugim budžetskim stavkama. Drugim rečima, stavke su loše isplanirane i sada će biti potrebna saglasnost Ministarstva finansija i cele Vlade da se „prepakuju“ i da se sredstva prebace za isplatu subvencija.


Subvencije – između potreba i mogućnosti

*49.000 gazdinstava dobilo subvencije

*2,7 milijardi dinara planirano za isplatu subvencija

*9,5 milijardi dinara neophodno da se udovolji svim zahtevima poljoprivrednika

*3,4 miliona hektara ukupna površina oranica koje se obrađuju

*1,6 miliona hektara obradive površine koje su prijavljene


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari