Grad Zrenjanin priprema prodaju 10 parcela u Industrijskoj zoni Ečka jugoistok. Zemljište će biti ponuđeno po ceni od 8,75 evra po kvadratnom metru, pri čemu se od učesnika javnog oglasa, odnosno od potencijalnog kupca, očekuje da plati naknadu za uređenje građevinskog zemljišta. Odluku je, 25. marta, usvojila Skupština grada, koja je odlučivala i o tome kako da se tretiraju eventualna potraživanja zemljišta u ovoj zoni po osnovu restitucije.

Odbornici su, u nastojanju da reše problem koji je nastao 2011. godine, donošenjem Zakona o restituciji, usvojili odluku da neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini grada, koje se nalazi u radnoj zoni Jugoistok I, a za koje nije pokrenut postupak kod Agencije za restituciju po zahtevu za vraćanje oduzete imovine, može da se ponudi zainteresovanim investitorima. Ipak, treba podsetiti i na to da je lokalna samouprava Zrenjanina propustila priliku da prošle godine zatraži izuzeće ove zone od restitucije. S obzirom na to da su se pojavili zahtevi za povraćaj poljoprivrednog zemljišta, a istovremeno je ostvaren kontakt sa dva investitora, koji bi narednih meseci trebalo da započnu ulaganje u Industrijsku zonu Ečka, kompromisno rešenje je da se ponudi obeštećenje eventualnih naslednika.

– U posao izgradnje Industrijske zone ušlo se sa čistom namerom. Kao argument u prilog toj konstataciji navešću podatak da u periodu kada je zona pravljena nije bilo dokaza o zemljištu koje bi moglo da bude predmet restitucije. Grad se uknjižio kao jedini vlasnik zemljišta u zoni Jugoistok Ečka. Ali, kada je usvojen Zakon o restituciji, na neki volšeban način pojavili su se zahtevi za povraćaj zemlje. Osam predmeta se odnosi na potez radne zone, od čega se dve parcele nalaze baš u industrijskoj zoni, a ostalih šest u širem potezu, prema aerodromu Ečka. Mi smo na osnovu podataka u vezi sa predmetima za restituciju, koje smo dobili od Pravobranilaštva, napravili presek i konstatovali da dva bloka u radnoj zoni, koja su po toj identifikaciji obuhvaćena predlogom za restituciju, nisu predmet ove odluke Skupštine grada. Ostalo zemljište u radnoj zoni, koje se potražuje kroz restituciju, nema identifikaciju – objašnjava Nikola Halas, zamenik načelnika Odeljenja za poslove urbanizma Grada Zrenjanina.

On je potvrdio da se grad obavezao da će obeštetiti one vlasnike koji do 1. aprila 2014. godine dokažu da polažu nasledno pravo na zemljište u ovoj zoni. Do sada je podneto osam zahteva za povraćaj poljoprivrednog zemljišta po osnovu restitucije baš u delu gde se na 1.100 hektara nalazi Industrijska zona Ečka jugoistok, čiju je izgradnju finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju, a samo jedan od vlasnika potražuje 61 jutro zemlje. Sporno je to što je u zahtevima navedeno da je zemljište oduzeto 1946. godine, a grad poseduje dokumentaciju prema kojoj su nemačke okupacione snage, 1942. godine, na tom mestu izgradile aerodrome i prateće objekte. Posle oslobođenja svu imovinu nasledila je Jugoslovenska narodna armija, a kasnije je vlasništvo preneto na Vojsku Srbije. Grad Zrenjanin došao je do vlasništva nad zemljištem izgradnjom stanova za vojna lica.

– Zemljište na potezu Aerodrom Ečka upisano je kao javna svojina grada Zrenjanina. Grad je predmetno zemljište stekao teretnim pravnim poslom, na osnovu ugovora sa Vojskom Jugoslavije koji je potpisan 2003. godine. Na bazi tada raspoloživih podataka grad ima uverenje da zemljište, koje je nasleđeno od Vojske, ne potpada pod restituciju. Na tom potezu urađen je plan detaljne regulacije radne zone u koji su, između ostalog, uneti groblje, aerodromi, dve obilaznice, ali i neki zatečeni objekti – tvrdi Halas.

Zrenjaninska opozicija predlaže da se novac prikupljen prodajom zemljišta u industrijskoj zoni Ečka iskoristi za eventualno obeštećenje naslednika bivših vlasnika po osnovu restitucije, ukoliko je bude bilo, ili za neka nova ulaganja.

– Teško je ishitrenim zakonskim rešenjima, koja se ne mogu sprovesti u praksi, ispravljati greške načinjene pre više od sedam decenija. U proteklih 20 godina pitanje povraćaja oduzetog zemljišta uglavnom je rešeno. Za naknadnu restituciju država, očigledno, nema novca, a mi smo se neočekivano našli u velikom problemu. Podsetiću samo da smo već uzimali kredite kako bismo opremili obe industrijske zone. I ukoliko želimo da izbegnemo opasnost od blokade budžeta, izazvanu eventualnim obeštećenjem bivših vlasnika, trebalo bi da novac od prodaje parcela oročimo u nekoj banci – predlaže Goran Tajdić, poslanik SRS u zrenjaninskoj skupštini.

Industrijska zona Ečka svojevremeno je najavljivana kao veliki projekat koji će okupiti 20 kompanija na jednom mestu. Prvi predugovor potpisan je 19. aprila 2007. godine sa firmom Futura biotec, ali od izgradnje fabrike biogoriva, vredne 300 miliona dolara, nije bilo ništa. Na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina nalaze se podaci o trinaest firmi koje su zakupile zemljište na 99 godina. Prema podacima Direkcije za izgradnju i uređenje grada, na spisku je 14 investitora sa kojima su sklopljeni ugovori o zakupu zemljišta u industrijskoj zoni Ečka-jugoistok. Reč je o firmama: DOO Alpin iz Zrenjanina, sa kojom je ugovor potpisan 2007. godine, DOO „Jovanović“, takođe iz Zrenjanina (2008. godine), MG Remedy group – Zemun (2008. godine), OM Inženjering group – Novi Beograd (2008. godine), DOO Eurowind body parts – Zrenjanin (2008. godine), DOO Ćirkom – Zrenjanin (2009. godine), DOO ITS Balkan – Beograd (2009. godine), DOO Altis Cemicals – Beograd (2009. godine), DOO Luxol farmacija – Zrenjanin (2010. godine), E.F.M. Fabrication – Zrenjanin (2010 godine), DOO Trenč – Zrenjanin (2011. godine), DOO Metal promet sistem – Zrenjanin (2011. godine, DOO Medical waste disposal – Zrenjanin (2011. godine) i Naftna industrija Srbije A.D. – Novi Sad (2011. godine). Posao infrastrukturnog opremanja zone Jugoistok poveren je JP Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina. To znači da je zona opremljena plinom, strujom, vodom, kišnom i fekalnom kanalizacijom, a ove godine je u planu da se uradi i javna rasveta. Industrijska zona Ečka, čiju su izgradnju finansirali Evropska agencija za rekonstrukciju, koja je uložila četiri miliona evra, kao i Grad Zrenjanin, čije ulaganje premašuje milion evra, dok je iz NIP-a izdvojeno 300.000 evra, zvanično je otvorena 20. jula 2010. godine, ali je u ovom trenutku, od najavljenih 20, aktivno pet firmi.

Zamke propisa

Članom 25 Zakona o restituciji precizirano je da se, ukoliko je na nekoj lokaciji već izgrađen objekat, to zemljište izuzima od vraćanja. S obzirom na to da je Industrijska zona Ečka jugoistok definisana još 2006. godine, i u međuvremenu izgrađena, to znači da prema Zakonu o restituciji grad Zrenjanin nije u obavezi da vraća zemljište u ovoj zoni, niti da obešteti bivše vlasnike. Ipak, tu je i član 17 ovog zakona, koji govori o naknadama i koji dovodi u pitanje ovakvo tumačenje…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari