Željko Veselinović povodom krivične prijave direktora fabrike Vali: Pretnja zatvorom meni je pritisak na sve radnike 1Foto: N1; Beta/Milan Obradović

Direktori italijanske kompanije Valy, koja radi kao deo fabrike čarapa Golden lejdi u Valjevu i Loznici tužili su predsednika sindikata UGS Sloga Željka Veselinovića tražeći za njega godinu dana zatvora zbog toga što je javno podržao, uglavnom, radnice koje su prošle godine u ovoj kompaniji proglašene tehnološkim viškom.

Privatna krivična tužba podneta je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a Željko Veselinović kaže za Danas da su tužbe protiv njega podneli generalni direktor kompanije i njegov zamenik i da je to za njega lično smešno, ali i presedan jer ovo vidi kao neku vrsta pritiska na sindikat u firmi, ali i sve zaposlene, od kojih su neki tužili Vali zbog neisplaćenih prekovremenih sati rada.

“Prošle godine kompanija je u Valjevu i Loznici 150 zaposlenih proglasila tehnološkim viškom i to im saopštila bez prethodne najave u menzi. To su bile uglavnom radnice iz široke lepeze socijalno ugroženih kategorija, od samohranih majki, ali i očeva do žrtava porodičnog nasilja, udovica”, ističe Veselinović.

Posle toga žene su u Loznici organizovale mini protest na kom je nekoliko radnica ispričalo svoju priču, a on je kao predsednik najvećeg sindikata u firmi rekao kako je Valy nezakonito otpustio radnike, te da će se to na sudu i dokazati.

“Sigurno da trenutno ima 100 tužbi radnika, kako bivših tako i sadašnjih koji traže da im se plate tri godine unazad prekovremeni sati. Sindikat im je pomogao u tome i sudu su podnete tužbe jer mnoge od njih su imale više od 32 sata prekovremenog, koliko je zakonom dozvoljeno”, napominje Veselinović.

To što sada odgovorna lica kompanije tuže njega, Veselinoviću je smešno, ali želi, kako kaže, da izađe na sud i dokaže da su oni nezakonito otpuštali zaposlene.

“Ovo je sada pritisak na predstavnike sindikate i sve zaposlene, na one koji su tužili firmu. Verovatno žele da ih zastraše ne bi li odustali od tužbi”, napominje Veselinović.

Predsednik Sloge kaže da Vali sada traži radnike, da pokušavaju da ih nađu, ali da zbog svoje reputacije ne mogu te je i to, veruje, razlog zbog kog su se gotovo godinu dana od otpuštanja radnica setili da ga tuže.

“Kompanija je sada indeksirana loše, traže radnike, ali im se niko ne javlja jer su poznati kao loš poslodavac. Mislim da su iz hira podneli tužbu za koju mislim da je presedan i da je pritisak na sve zaposlene”, naglašava naš sagovornik.

Veselinović kaže da bi veliki udarac za kompaniju bilo to kada bi sve tužbe prošle na sudu, onda bi kompanija morala da plati unazad tri godine ne samo onima koji su ih tužili već svim radnicima.

Pravnik i advokat Ivan Ninić kaže za Danas da se prilikom nekih javnih polemika najčešće poseže za tužbama za uvrede.

U ovom slučaju Valy je, kako kaže, pravno lice i ne uživa pravo fizičkog lica zbog čega nisu mogli da posegne za tim.

“Kompanije onda traže alternativna rešenja i onda to može da bude povreda poslovnog ugleda. Postoje situacije kod nas kada su pojedinci bili osuđeni na osnovu toga, ali treba znati da Valy preuzima krivično gonjenje, na njima je teret dokazivanja”, napominje Ninić.

S druge strane, kako kaže, tuženi treba da dokaže na bazi kojih informacija je izrekao tvrdnje, a sud odlučuje da li je to moglo i kakvu štetu da nanese kompaniji.

“To je jedan od alata, mehanizama koje kompanije mogu da koriste, ali i jedan od načina kako da se uguše kritike i sindikalno organizovanje. Ova prijava bi trebalo da izazove strah kod zaposlenih, ako odluče da budu sndikalno aktivniji”, ističe Ninić.

Kompanija, napominje, ne može da ima veliku štetu, osim što plaća sudske troškove, a benefit je upravo u tome što može da poseje strah.

Polovinom novembra prošle godine 138 radnika fabrike Valy, u vlasništvu italijanske kompanije Golden lejdi, koja u Valjevu i Loznici godinama proizvodi ženske čarape proglašeno je tehnološkim viškom.

Zaposleni su mahom žene, proglašene su tehnološkim viškom, a tada su za Danas rekle kako je to stiglo bez da su od ranije imale opomene od direktora i šefova da ne rade dobro

Fabrika Vali iz Valjeva i Loznice je u stopostotnom vlasništvu italijanske kompanije Golden lejdi i prema podacima APR-a 2020. godinu su (još nisu objavljeni podaci za prošlu) završili sa 2.055 zaposlenih. Prema finansijskom izveštaju, kompanija je 2020. završila sa neto dobitkom većim od 200 miliona dinara, dok je plus godinu dana pre toga bio 166 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari