Žene čine 22 odsto od ukupnog broja preduzetnika u našoj zemlji, ali su uglavnom na čelu malih preduzeća koja zapošljavaju manje od 10 radnika i posluju u sektoru usluga i to na lokalnom nivou. Svega četiri odsto žena može se pohvaliti da su vlasnice ili da upravljaju većim preduzećem, a na radnim mestima su uglavnom manje plaćene od svojih kolega, pokazala je Studija o preduzetništvu žena u Srbiji.

Popravljanju ove slike mogla bi da doprinese i prva konferencija posvećena ženskom preduzetništvu i to u oblasti biotehnologije, Fab Forum. Cilj konferencije koja će biti održana u subotu na Metropoliten univerzitetu u Beogradu jeste stvaranje razvijene zajednice ženskih eksperata u ovoj oblasti koje će biti u stanju da se međusobno podrže, razmenjuju iskustva i zajedno pokreću novi biznis u oblasti biotehnologije.

„Jedan od najvećih problema srpske privrede jeste to što nisu iskorišćeni preduzetnički potencijali u prirodnim naukama, što posebno dolazi do izražaja u slučaju naučnica, jer zbog nedovoljne podrške i brojnih ograničenja žene imaju neuporedivo manje šanse da započnu svoj biznis. Samim tim i manje su zainteresovane za tako nešto“, kaže Ivana Gađanski, autorka projekta Fab Lab.

Značaj ovog projekta je, kako ističe, u tome što će naučnicama i studentkinjama olakšati pokretanje sopstvenog biznisa. Gađanski kaže da preduzetnicama u biotehnologiji nedostaje mnogo veća podrška države i nevladinog sektora i da je upravo zbog toga žensko preduzetništvo u prirodnim naukama ostalo neiskorišćen resurs privrednog razvoja.

Ona kaže i da će akcenat na subotnjoj konferenciji biti stavljen na žensko preduzetništvo bazirano na naučnim dostignućima, jer Srbija ima veliki broj žena koje su izuzetni stručnjaci u svojim naučnim oblastima, ali veoma retko pokreću biznis zasnovan na svojim istraživanjima i otkrićima.

Situacija u prirodnim naukama kopija je onog u drugim sferama, tako i u izvršnoj vlasti u Srbiji ima neuporedivo manje žena nego muškaraca, na vodećim pozicijama u javnim preduzećima gotovo da ih i nema, iako su zaposlene žene u našoj zemlji obrazovanije od muškaraca – primera radi, više od polovine doktora nauka su upravo žene.

Ženski biznis u svetu

Ženski biznis je ekspanziju doživeo još početkom devedesetih godina prošlog veka, u to vreme čak trećinu firmi u Holandiji, Danskoj i Nemačkoj osnovale se upravo žene. Na tržištu SAD čak osam miliona žena upravlja firmama koje beleže duplo brži rast od onih čiji su vlasnici muškarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari