Ziđin prodao Narodnoj banci Srbije više od dve tone zlata 1Foto: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Kompanija Ziđin kuper Srbija imala je prihod od 688 miliona dolara u 2020. godini, što je 34,39 odsto više nego prethodne godine, a Narodnoj banci Srbije (NBS) ta kompanija je prodala više od dve tone zlata, saopšteno je danas.

Prihod od prodaje 70,6 hiljada tona katodnog bakra bio je 441,3 miliona dolara, od čega je vrednost izvoza bila 340,4 miliona dolara, a najveći kupci bili su Kina, Bugarska, Turska, Hrvatska i Italija

Kompanija je od prodaje ostalih proizvoda – zlata, srebra, platine, paladijuma, selena i bakar-sulfata zaradila još 245,7 miliona dolara, a skoro polovinu isporukom Narodnoj banci Srbije 2.056 kilograma zlata.

U Kinu je za 10 miliona dolara izvezeno 15,4 tone srebra, dok je u Švajcarskoj prodato 11 kilograma platine i nepunih sto kilograma paladijuma, ukupne vrednosti oko sedam miliona dolara. Skoro hiljadu tona bakar-sulfata, vrednosti 1,7 miliona dolara, prodato je 2020. na domaćem tržištu i izvezeno u Madjarsku, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku, navodi se u kompanijskom saopštenju.

U januaru 2021. prodaja robe Zidjina bila je u vrednosti 65,6 miliona dolara.

Kompanija Zidjin Srbija je na kraju prošle godine bila na trećem mestu medju 10 najvećih izvoznika Srbije, a 2019. je bila na osmoj poziciji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Ziđin prodao Narodnoj banci Srbije više od dve tone zlata”

 1. Da li smo mi normalni kada smo Bor prodali Kinezima ?
  Sada mi je jasno zašto smo dobili vakcine. Njihova vrednost je mrvica u odnosu na no što nam otimaju u Boru.

 2. Između dva svetska rata borski rudnik su eksploatisali Francuzi, za vreme II s. r. Nemci. Posle rata rudnik je pripao nama, našem narodu, da bi ga maroderska, kompradorska država i buržoazija prodala za kusur Kinezima (uz lični ćar).
  Ispada da mi ne umemo da kopamo svoju rudu, da pravimo automobile, televizore, lokomotive, autobuse, mostove, avione, rentgen aparate, vagone, visoko kvalitetnu optiku, naoružanje od pištolja do tenka i aviona, čačkalice i šibice, hartiju i karton, da vadimo svoju naftu i gas… Pravili smo svašta – od čačkalice do lokomotive. Sad, ne umemo ništa do da „radimo“ kablove i da gradimo tuđe, najprostije pogone za šrafciger „industriju“. Nekada smo se, s razlogom, podsmeali onima među nama koji nemaju znanja za bilo šta osim za rastezanje tuđih kablova i uvrtanja tuđih šrafova… Sada nam se drugi podsmevaju, a mi „postojano“ hodimo hodom ka neznanju i kamenom dobu „privređivanja“, ka preistorijskoj sakupljačkoj „privredi“. Tranzicija nam donela otrovan vazduh, zagađene vode (bistre smo prodali budzašto stranoj tajkunariji), uvezene krševe od polovnih automobila, deponije i đubrišta na svakom koraku… gušimo se u otrovu i na buljuke, u tišini, umiremo otrovani. No, ništa za to. Važno je da napredujemo ka tronu svetskog lidera (je*eš ga u čemu), da nam je oligarhija sve lopovskija i bogatija (a mi pred pinkidiotskim prenosnicima slike svršavamo od sreće dok gledamo lakirani celofan i šarenu pirotehniku, obilato začinjene državom podržanom prostitucijom).
  Važno je da smo mrski „komunizam“ bacili u bunar, pa ripili i mi za njim. Bacili trošan i polumrtav „komunizam“ nesposbni da napravimo nešto bolje i čovečnije od njega.
  EeEe, Srbijo među zdrobljenim košticama od šljiva.

 3. Nista mi nismo prodali. Mi smo STRANCIMA: SAD, Velikoj Britaniji, Nemackoj, Francuskoj i Italiji, ustupili na besplatno koriscenje 17 odsto teritorije Republike Srbije, AP Kosovo i Metohiju, nezna se na koliko, ali najverovatnije na 99 godina. Takodje smo citavo trziste ustupili u bescenje.Samo da bi pripadnici komunistickog i neokomunistickog establistmenta dobili masne PROVIZIJE. Sto im i dan danas, i posle propasti komunistickog i socijalistickog sistema , kao finansijska moc omogucava da se odrze na vlasti, i ako ih narod ne podrzava, a na delu je kapitalizam tipican za prvobitnu akumulaciju kapitala. Takav tumor na politickom bicu Srbije moze da se otkloni samo u VOJNOM UDARU ILI NEKOJ NOVOJ REVOLUCIJI, koju nece sigurno izvesti radnicka klasa vec udruzene snage svih OBESPRAVLJENIH SLOJEVA. Sto bi rekao Bil Klinton bio bi to slucaj INKLUZIVNOG KAPITALIZMA.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.