Ziđin prodao Narodnoj banci Srbije više od dve tone zlata 1Foto: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Kompanija Ziđin kuper Srbija imala je prihod od 688 miliona dolara u 2020. godini, što je 34,39 odsto više nego prethodne godine, a Narodnoj banci Srbije (NBS) ta kompanija je prodala više od dve tone zlata, saopšteno je danas.

Prihod od prodaje 70,6 hiljada tona katodnog bakra bio je 441,3 miliona dolara, od čega je vrednost izvoza bila 340,4 miliona dolara, a najveći kupci bili su Kina, Bugarska, Turska, Hrvatska i Italija

Kompanija je od prodaje ostalih proizvoda – zlata, srebra, platine, paladijuma, selena i bakar-sulfata zaradila još 245,7 miliona dolara, a skoro polovinu isporukom Narodnoj banci Srbije 2.056 kilograma zlata.

U Kinu je za 10 miliona dolara izvezeno 15,4 tone srebra, dok je u Švajcarskoj prodato 11 kilograma platine i nepunih sto kilograma paladijuma, ukupne vrednosti oko sedam miliona dolara. Skoro hiljadu tona bakar-sulfata, vrednosti 1,7 miliona dolara, prodato je 2020. na domaćem tržištu i izvezeno u Madjarsku, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku, navodi se u kompanijskom saopštenju.

U januaru 2021. prodaja robe Zidjina bila je u vrednosti 65,6 miliona dolara.

Kompanija Zidjin Srbija je na kraju prošle godine bila na trećem mestu medju 10 najvećih izvoznika Srbije, a 2019. je bila na osmoj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari