Aleksić: O prihvatanju sporazuma o Kosovu da odluče građani na referendumu 1Miroslav Aleksić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, Miroslav Aleksić, izjavio je danas da „niko nije glasao za predsednika Srbije Aleksandra Vučića“ da bi prihvatao priznavanje Kosova kao nezavisne države, jer je u izbornoj kampanji govorio suprotno, pa je zato normalno i logično da o prihvatanju francusko-nemačkog sporazuma odluče građani na referendumu.

Narodna stranka je prenela da je Aleksić za Televiziju Nova S izjavio da „o najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, kao što je pitanje državne teritorije, moraju da se izjasne građani“.

„A ne da Vučić manipuliše ‘jesam prihvatio, nisam prihvatio, neću potpisati, potpisaću, nema crvenih linija, ima crvenih linija’ – to je sluđivanje građana. Neka se narod izjasni da li je za ili protiv“, rekao je Aleksić.

„U Srbiji je reč o pitanju celovitosti državne teritorije. Ako su Francuzi mogli da se izjašnjavaju o trotinetima, a Švajcarci o gradnji tržnih centara, onda i građani Srbije mogu da se izjasne o Kosovu i Metohiji kao najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju“, ukazao je on.

Aleksić je podsetio da je referendum evropska tekovina i da je Savet Evrope izdao preporuku da se građani neposredno izjašnjavaju o važnim pitanjima.

Aleksić je naveo da je širom Srbije Narodna stranka počela sakupljanje potpisa građana za održavanje referenduma o takozvanom francusko-nemačkom planu, i da će potpise predati predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću.

„Mora da se stvori otpor u Srbiji i da ljudi ustanu kao što su ustali protiv Rio Tinta, kada se vlast povukla. Ljude koji budu potpisali za referendum, njih 100.000 ili 200.000, pozvaćemo ispred Skupštine i u Skupštinu sa zahtevima da bude raspisan referendum o Kosovu i Metohiji i da na dnevni red bude stavljen Zakon o zabrani eksploatacije litijuma, na osnovu prethodne inicijative Sava Manojlovića“, kazao je Aleksić.

Dodao je da ideju o organizovanju referenduma podržavaju Aleksandar Jovanović – Ćuta iz Ekološkog ustanka, Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni, Miloš Parandilović iz Pokreta Novo lice Srbije, kao i javne ličnosti, glumci, profesori i intelektualci.

„Zašto bi neko bio protiv referenduma? To je nadstranačko pitanje, jer na referendumu mogu da glasaju i oni koji su protiv sporazuma i oni koji su za sporazum. Pitanje građanima Srbije bi glasilo: Da li biste prihvatili francusko-nemački sporazum o normalizaciji odnosa – Da ili Ne“, dodao je Aleksić.

Na pitanje o „priznanju predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa“, da ga je Vučić prevario obećanjem o održavanju vanrednih beogradskih izbora u proleće ove godine, najvervatnije u aprilu, Aleksić je odgovorio da je bilo naivno očekivati od Vučića da će ispuniti obećanje.

„Svi smo to znali i ko je mogao da poveruje da će Vučić ispuniti obećanje… Nema dogovora s Vučićevim režimom ni o čemu. Ne može se praviti dogovor s kriminalcima i mafijašima. Stvorila se kasta bogataša koji se bahate u ‘meklarenima’ i ‘lamborginijima’, a Vučić se ponaša kao da je privatizovao državu. Nema tu dogovora, nego moramo pružiti otpor zajedno s građanima“, zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari