Ambasadorka Velike Britanije: Slobodni mediji su jedan od stubova demokratije 1Foto: Miroslav Dragojević

Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji, a ponosna sam i što sam prva žena iz moje države na toj funkciji u Beogradu.

Želim da prenesem i podelim ono najbolje što moja zemlja ima – bilo da je reč o tehnološkim inovacijama, fudbalu, vrhunskim univerzitetima ili popularnim TV serijama – od „Crne guje“ do „Birmingenske bande“.

Što se tiče ličnih utisaka, moram da naglasim da sam za četiri sedmice boravka ovde naišla na odličan prijem svih sa kojima sam razgovarala – od predsednika Srbije, preko prodavaca u radnjama, do vozača trolejbusa. Kada je o mojim glavnim zadacima reč, prioritet jeste izgradnja snažnih odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva okrenutih ka budućnosti.

Naravno, mi već imamo dobru saradnju u pojedinim oblastima, ali postoje segmenti u kojima možemo da uradimo mnogo više. Želimo bolje da razumemo Srbiju i da Srbija bolje razume nas.

Naše zemlje su u prošlosti veoma blisko sarađivale, i to treba da se nastavi i u budućnosti, kaže u razgovoru za Danas britanska ambasadorka Šan Makleod, govoreći o osnovnim ciljevima tokom mandata u Srbiji. Intervju za naš list prvo je obraćanje medijima u Srbiji ambasadorke koja je prošlog meseca zvanično stupila na dužnost u Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

* Koji su to domeni u kojima se može unaprediti saradnja dveju država?

– Kao ambasadorka, radiću sa srpskom vladom na pitanjima od zajedničkog interesa, poput regionalne stabilnosti i bezbednosti, ostvarivanja prosperiteta. Tamo gde imamo različite stavove, želim da razgovaramo „kao stari, iskreni prijatelji“. Takođe, nastojaću da tehnička podrška koju pružamo Srbiji dovede do pozitivnih promena, naročito u životima „običnih“ građana, kao što je, recimo, inicijativa e-uprava. Bilo mi je veoma drago da čujem za projekte koje smo podržali, uključujući „E-beba“, koji omogućava „onlajn“ prijavu novorođenčadi, a veoma interesantan je i naš program „Škole za 21. vek“, kojim pomažemo učenicima u Srbiji da unaprede znanja i praktične veštine iz programiranja. Znam da odlično sarađujemo u brojnim domenima. Ilustracije radi, borimo se zajedničkim snagama protiv organizovanog kriminala, kvalitetna saradnja postoji i u pojedinim segmentima odbrane… Što se tiče oblasti u kojima možemo da sarađujemo više, to je, između ostalog, trgovina, ali i na primer zaštita životne sredine. Već imamo neke „dobre priče“ kada je reč o trgovini.

* Koje su to „dobre priče“?

– Na primer, prošlog vikenda sam imala prilike da testiram novi električni „jaguar“ I-PACE, što je veoma ohrabrujući korak u pravcu uspostavljanja „zelene“ ekonomije i bolje zaštite životne sredine. Velike britanske firme, uključujući one iz oblasti farmacije i rudarstva, već su i prisutne u Srbiji, ali ima dosta neiskorišćenog potencijala. Zbog toga planiram da sarađujem sa ambasadorkom Srbije u Londonu na „revitalizaciji“ „Britansko-srpske privredne komore“.

Što se tiče „lakših tema“ u vezi sa srpsko-britanskim odnosima, divno je što tako mnogo ljudi ovde voli britanske filmove, serije, knjige, bendove… I dalje nisam sigurna da li moji sagovornici očekuju da na sastanke stignem u „aston martinu“ kao DŽejms Bond ili u Del Bojevom kombiju iz serije „Mućke“.

Podsećam vas da mi Britanci nemamo samo „ribu i čips“, već da se, između ostalog, ponosimo univerzitetima svetskog ranga i naučnim dostignućima. Ove sedmice dvojica profesora sa britanskih univerziteta dobila su Nobelovu nagradu. Studenti iz Srbije imaju šansu da studiraju širom Britanije, i upravo je u toku konkurs za naše Čivning stipendije koji traje do 5. novembra. Nedavno sam upoznala grupu srpskih studenata na Kembridžu i, iskreno govoreći, pomalo im zavidim što tamo studiraju.

* Da li će, prema Vašem mišljenju, aktuelna britanska vlada uspeti da se izbori sa krizom izazvanom Bregzitom?

– Ovo je vreme promene za Ujedinjeno Kraljevstvo. Pre tri godine održan je referendum o našem članstvu u EU, ali, naravno, stvari nisu jednostavne. Mi smo članica Unije duže od četiri decenije, naše ekonomije su veoma blisko povezane, tako da je veoma važno da postignemo dobar sporazum o budućim odnosima sa EU. Britanska vlada se nada da će se o tome dogovoriti sa vladama ostalih država članica, i da će sporazum potom odobriti naš parlament, kako bismo napustili EU do 31. oktobra.

Ono što smo videli u proteklim mesecima može se opisati kao „demokratija na delu“ – između ostalog, bili smo svedoci „žive“ javne i parlamentarne debate, videli smo kakav je naš državni poredak – u smislu podele na izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast… Želim da naglasim da mi napuštamo EU, ali da ne napuštamo Evropu. I dalje ćemo veoma blisko sarađivati sa našim prijateljima iz Unije – na međudržavnom nivou, i u međunarodnim organizacijama, te da ćemo sa njima deliti pozitivne vrednosti…

* Kako ocenjujete situaciju u Srbiji u najvažnijim domenima, poput vladavine prava, uključujući slobodu medija, politiku i ekonomiju?

– Moram da naglasim da sam novopridošla i da imam mnogo toga da naučim. Takođe, budući da sam ambasadorka, nije na meni da komentarišem detalje unutrašnjopolitičkih pitanja. Ali, pre dolaska u Srbiju radila sam u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, i bila sam u grupi ambasadora koji su ustanovili godišnju nagradu za „Branitelje demokratije“. Dakle, navedena pitanja su veoma važna za mene lično, verujem u jaku, „zdravu“ demokratiju, u neophodnost postojanja snažnih, odlučnih demokratskih institucija, kao što je upisano i u principima OEBS-a.

To podrazumeva i pravo glasa, kao i da izabrani zvaničnici rade u korist svojih građana – potrebno je da vlada ima integritet i da radi transparentno, da pravosuđe poštuje i unapređuje vladavinu prava, kao i da imamo tela poput Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koja su autonomna i pomažu nam da ispunimo obaveze koje smo preuzeli kao članice OEBS-a. Što se ekonomije tiče, reforme koje sprovodi srpska vlada su veoma važne za poboljšanje „poslovnog okruženja“, unapređenje mogućnosti za inostrane investicije u Srbiji.

* Kako gledate na dijalog o unapređenju izbornih uslova koje vlast i opozicija vode uz posredovanje Evropskog parlamenta?

– Ponavljam da kao diplomatkinji nije na meni da govorim bilo kojoj političkoj partiji šta bi trebalo da radi, to je njihova stvar. Mogu da kažem da kao građanka s pravom glasa u svojoj matičnoj državi volim da imam mogućnost da glasam na izborima, birajući između stranaka koji imaju različite programe, i da budem valjano obaveštena pre nego što donesem odluku, zbog čega su neophodni i otvoreni i nezavisni mediji. Drago mi je što Vlada Srbije razgovara sa ODIHR-om o unapređenju izbornih uslova, ali, istovremeno, uzimam veoma ozbiljno u obzir zabrinutosti koje su izrazile opozicione stranke. Važno je reći da su slobodni, nezavisni mediji jedan od najvažnijih „stubova“ slobodne, „zdrave“ demokratije. Podsećam da se Vlada Srbije, kao i britanska vlada, obavezala da će poštovati slobodu medija na konferenciji održanoj letos u Londonu, a to podrazumeva i otvorene debate u medijima.

* Na osnovu Vašeg odgovora stiče se utisak da se protivite bojkotu izbora. Da li sam u pravu?

– Kao što sam rekla, na političkim partijama je da to odluče. Nije na meni kao na ambasadorki druge države da im pričam šta da rade.

* Šta očekujete od naredne kosovske vlade kada je reč o nastavku briselskog dijaloga?

– I dalje imam puno toga da čujem i naučim o složenom i „osetljivom“ pitanju Kosova. Naša politika je jasna – snažno podržavamo dijalog Beograda i Prištine i zajedno sa našim partnerima iz „Kvinte“ spremni smo da na svaki mogući način pomognemo da se odnosi normalizuju. Smatramo, stoga, da je predsednik Vučić u pravu što je fokusiran na takav proces. Nadam se da će se stvoriti šanse da se uklone prepreke za nastavak dijaloga. Izbori na Kosovu tek što su završeni, ali nadam se da će se razgovori ubrzo nastaviti kako bi bili postignuti pozitivni rezultati.

* Da li bi Vaša država bila spremna da prihvati eventualni dogovor Beograda i Prištine o „korekciji granica“?

– Ujedinjeno Kraljevstvo, podsećam, nije deo ovog dijaloga, koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU. Ali, naše rezerve prema „prekrajanju granica“ dobro su poznate. Ipak, treba da sačekamo i vidimo „šta je konkretno na stolu“.

* Šta mislite o odluci američkog predsednika Donalda Trampa da imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine?

– Ja ne predstavljam SAD već Ujedinjeno Kraljevstvo, ali mi je drago što sam ove nedelje upoznala Ričarda Grenela.

Podrška reformama na Zapadnom Balkanu

* Hoće li biti ikakvog zaokreta u britanskoj politici prema Zapadnom Balkanu nakon što Bregzit bude sproveden u delo?

– Kao što sam rekla, mi napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu. U našem interesu je da ovaj region bude stabilan i bezbedan, takav stav se ne menja. Snažno podržavamo sprovođenje pozitivnih reformi na Zapadnom Balkanu i ostajemo posvećeni tom cilju, uključujući podršku EU integraciji i onome što je vaša država odredila kao svoj nacionalni interes. O našoj trajnoj, konkretnoj podršci dovoljno govori odluka da povećavamo bilateralnu tehničku pomoć Srbiji, koju smo doneli prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari