HARČENKO: Moskva – Predstavnik Rusije u pregovaračkoj „trojci“ za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je juče da „agresivne izjave“ iz Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova ne doprinose konstruktivnim pregovorima o rešavanju tog pitanja.
– Agresivne izjave čule su se s obe strane, a nastavljaju se i dalje.

HARČENKO: Moskva – Predstavnik Rusije u pregovaračkoj „trojci“ za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je juče da „agresivne izjave“ iz Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova ne doprinose konstruktivnim pregovorima o rešavanju tog pitanja.
– Agresivne izjave čule su se s obe strane, a nastavljaju se i dalje. Sigurno je da to ne pomaže da razgovori budu konstruktivni – rekao je Bocan-Harčenko ruskoj agenciji Interfaks.
Ruski predstavnik je komentarisao nedavnu izjavu srpskog državnog sekretara za Kosovo Dušana Prorokovića koji je predočio niz mogućih „oštrih“ mera za slučaj da Kosovo proglasi nezavisnost i Zapad je prizna, a među tim merama su i eventualno razmeštanje srpskih snaga u Pokrajini, blokada kosovskih granica i trgovinski embargo.
– Tu ne postoji objektivan aspekt stvari. Prvo, kosovski Albanci nastavljaju da govore da će uskoro proglasiti nezavisnost i tu nezavisnost bi mogli da proglase jednostrano. Zvaničnici iz Beograda su bili primorani da odgovore – rekao je ruski diplomata.

Direktni razgovori 28. septembra

Ruski predstavnik u trojci Kontakt grupe Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je da će se predstavnici Beograda i Prištine direktno sastati 28. septembra u Njujorku. Bocan-Harčenko je agenciji RIA Novosti rekao da će pre toga, 27. septembra u Njujorku, biti održan sastanak šefova diplomatija Kontakt grupe koji bi trebalo da usvoje zajedničku izjavu. „Posle toga, sledećeg dana na marginama Generalne skupštine UN treba da dođe do direktnog kontakta strana u konfliktu“, rekao je Bocan-Harčenko. On je najavio da će 18. i 19. septembra u Londonu biti održan sastanak Trojke s predstavnicima Srbije i Kosova.

– Kada se posrednici budu ponovo sastali sa stranama u konfliktu u Londonu 18. i 19. septembra to pitanje će biti ponovo razmotreno – rekao je Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima međunarodni posrednici nisu razmatrali moguću podelu Kosova na albanski i srpski deo.
– Treba da razjasnimo da u sadašnjem trenutku ni Beograd ni Priština nisu predložili ništa slično, i jedni i drugi su kategorično protiv takvog rešenja – rekao je Bocan-Harčenko i dodao da su obe strane to rekle na sastanku 30. avgusta u Beču.
On je ocenio da je ruski stav o Kosovu da će „metod koji bude izabran za rešavanje kosovskog pitanja postaviti vrstu presedana“.
– Takav presedan bi mogao da se iskoristi za druge regionu u kojima postoje zamrznuti konflikti – rekao je Bocan-Harčenko. Ruski zvaničnik je izjavio da pravila za rešavanje takvih situacija treba da budu univerzalna i dodao da su dvostruki standardi neprihvatljivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari