Bojanić: Utočište za intelektualce više ne postoji 1Foto: Miroslav Dragojević

Petar Bojanić, direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, izjavio je danas na promociji knjige “Građenje jedne kontrainstitucije”, da ova višedecenijska institucija, koja je decenijama unazad bila utočište za sve intelektualce, ugroženih zbog slobodnog izlaganja misli i javne reči, faktički – ne postoji.

Rekao je da je, nakon dobijanja projekta iz EU – Horizonti, morao da kontaktira prvog ministra – premijerku, Anu Brnabić, jer su iz Brisela tražili dokumenta koja dokazuju vlasništvo o Institutu. Kako je naveo, od premijerke je saznao da ni Klinički centar nema takav dokaz o postojanju…

Dodao je da je isti slucaj i sa RTS-om. A, Institut, istakao je Bojanić, kao što je nebrojeno puta bio u prošlosti, zapravo jeste – kontrainstitucija, odnosno da je jedino u Srbiji i Hrvatskoj članstvo u upravnom odboru, odnos četiri naspram tri, u korist vlasti. Dodao je da je prvi koji je drastično urušio autonomiju Instituta bio Božidar Đelić, 2008. godine. Naveo je i da neće konkurisati za obnovu mandata, koji mu ističe u decembru ove godine.

Na okruglom stolu učestvovali su i Dragoljub Mićunović i Latinka Perović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari