Poslanici Samoopredeljenja bojkotovali sednicu Skupštine Kosova 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Sednicu Skupštine u Prištini, na kojoj je, kako je to prenela Koha, planirano usvajanje saopštenja kojim bi se podržala rezolucija Evropskog parlamenta kojom je osuđen napad na Kosovsku policiju u selu Banjska, bojkotovali su poslanici aktelne Vlade.

Koha koja je ovu sednicu pratila, prenosi da je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca odmah na početku rekao da „koliko vidim danas situacija nije dobra”.

Zbog nedostatka poslanika, sednica je za to zatvorena odmah nakon obraćanja predlagača izjave, šefa poslanika AAK Besnika Tahirija i ostalih predstavnika opozicije.

Konjufca je predložio da se za to odluči zajedno u Predsedništvu Skupštine.

Za opoziciju koja je danas bila u Skupštini, dodatno je nepojmljivo bilo da se kosovski premijer Aljbin Kurti u ovoj sali nije pojavio, čak ni da ih obavesti o ishodu sastanaka koje je juče održavao u Briselu.

Iako je i sam šef evropske diplomatije, Žozep Borelj potvrdio da strane juče nisu uspele da se dogovore oko njihovog novog predloga za Zajednicu srpskih opština, koji je u Beograd i Prištinu, pre šest dana donela međunarodna „petorka“, opozicija smatra da je Kurti, samim tim što je na prvom sastanku posle toga pozivao da se Ohridski sporazum i njegov implementacioni aneks primene u celini, u potpunosti, bezuslovno i bez zakašnjenja – prihvatio i formiranje ZSO.

Iako je kritikovao Kurtija, šef poslaničke grupe LDK Arben Gaši, ogradio se da mu ne može u potpunosti ništa zameriti jer i ne zna sadržaj nacrta.

Ipak, prenosi Gazeta express, zapitao se kako se dogodilo da kosovski premijer sada prihvati nešto što mu je ranije bilo neprihvatljivo i nešto na šta se izgubilo 10 godina.

Da će u kosovskom parlametu biti jakih reakcija, i to ne zbog toga što je „ZSO prihvaćena“, već zbog toga što su „ljudi ginuli protiv toga“, smatra Kurtijev bivši saborac, Haki Abazi.

Deljiju Kodra iz PDK smatra da je, kako je ona kazala, prihvatanjem novog plana koji obuhvata i formiranje ZSO, Kurti naneo štetu Kosovu. Kritikovala ga je i za netransparetnost, ali i što se od „međusobnog priznavanja u centru, sada prešlo na prihvatanje autonomije za Srbe“.

Sa druge strane, Ramuš Haradinaj iz AAK, potpuno podržava Kurtijeve postupke od juče. Smatra da je Kosovo tako napravilo veliki korak i popravilo svoju poziciju.

Ovaj poslanik, i sam bivši premijer, sada očekuje da Evropska unija ukine kaznene mere koje su Kosovu uvedene u julu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari