Debata: Postizanje sporazuma Prištine i Beograda u roku od nekoliko meseci gotovo nemoguće 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Učesnici treće onlajn diskusije „Nova godina, stari dijalog“, koju organizuje Demokratski institut Kosova, ocenili su danas da je postizanje sporazuma Prištine i Beograda u roku od nekoliko meseci gotovo nemoguće, prenosi Koha.

U debati su učestvovali Agron Bajrami, Miodrag Milićević i Bodo Veber, kao stručnjaci za dijalog i srodna pitanja i drugi predstavnici civilnog društva.

Glavni urednik medija grupe Koha Agron Bajrami rekao je da je odluka Ustavnog suda o neustavnoj vladi zakasnila i da je trebalo da bude doneta u avgustu, da se pozicija Kosova u daljem dijalogu ne bi komplikovala dalje u procesu dijaloga, saopšteno je iz Demokratskog instituta.

U vezi sa Vašingtonskim sporazumom, Bajrami je izjavio da on ostaje nejasan u pogledu primene i da nije sveobuhvatan, konačan i za uzajamno priznanje.

„Pritisak ili žurba Trampove administracije i njegovog izaslanika (Ričarda) Grenela da postignu brz dogovor pre izbora u Americi doveli su do pada Kurtijeve vlade i izbora Hotijeve vlade, na načine koji su i tada osporavani. Sad imamo svrgavanje Hotijeve vlade jer više nije potrebna nakon postignutog sporazuma u Vašingtonu“, rekao je Bajrami.

Izvršni direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević govorio je o značaju učešća srpske zajednice u dijalogu, kao i činjenici da u ovom procesu nisu zastupani interesi lokalnih Srba.

Naglasio je da dijametralno suprotni stavovi strana i stav specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, da strane treba da definišu normalizaciju odnosa predstavljaju važan element ovog procesa. Milićević je preporučio da se dijalog Kosova i Srbije odvija u Prištini i Beogradu, a ne u Briselu.

Viši saradnik u Savetu za politiku demokratizacije Bodo Veber je, govoreći o periodu od oko tri i po godine od početka dijaloga, rekao da su taj proces privatizovali akteri u obe zemlje i akteri međunarodnog faktora, ulazeći u razgovore o razmeni teritorija.

Takođe je naglasio da zbog nedostatka koherentnosti u politikama i stavovima međunarodnih aktera željeni rezultati nisu postignuti. Veber je ocenio da je uloga Lajčaka nekonstruktivna.

Učesnici su se saglasili da je postizanje sporazuma u kratkom roku, posebno u roku od nekoliko meseci, gotovo nemoguće.

Faktor koji će igrati ulogu u ovom pogledu, nesumnjivo je pandemija, jer će vlade dati prioritet borbi protiv korona virusa.

Sveobuhvatni sporazum neće nužno rešiti sva pitanja u vezi sa međunarodnim subjektivitetom Kosova, saglasni su učesnici.

„Naglašeno je da unutrašnje funkcionisanje Kosova treba da ostane prioritet, s obzirom na slučaj Bosne, koja ima konsolidovani spoljni subjektivitet, ali ne i unutrašnju funkcionalnost“, dodaje se u saopštenju Demokratskog instituta, navodi Kosovo Onlajn.

Diskusija je organizovana u okviru projekta „Promocija dobro obaveštenog procesa i učesnik u završnoj fazi dijaloga Kosovo i Srbije“ koji su podržali švajcarska i nemačka ambasada na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari