Dragan Đilas i Boban Stojanović bez komentara o incidentu u Utisku nedelje 1Foto:Ivan Dinić/Nova

Ni Dragan Đilas, lider SSP, ali ni politikolog Boban Stojanović, nisu za Danas želeli da komentarišu mali incident koji se dogodio pred kraj emisije Utisak nedelje, čija tema je bila bojkot predstojećih beogradskih izbora. Da podsetimo, lider SSP očigledno je revoltiran onim što govori Stojanović skinuo bubicu (mikrofon) i odlučio da ne govori do kraja emisije.


Na pitanje šta ga je posebno iznerviralo u onome što je Stojanović rekao i kakav utisak je to moglo da ostavi na gledaoce, Đilas nije želeo podrobnije da kometariše.

„Mislim da sam i u emisiji Olji (Bećković) kada me je pitala i kada je rekla da ću ionako sutra objašnjavati zašto sam skinuo bubicu, rekao da to neću raditi“, naveo je Đilas u odgovoru na Danasova pitanja, ne želeći ništa dalje da komentariše.

Ništa razgovorljiviji nije bio ni drugi akter malog incidenta, poltikolog Boban Stojanović.

„Ne mogu danas. Razumite me. Iovako mi telefon gori, 30 poruka u minutu,. Zovu svi sa svih strana.Nema potrebe da produbljujem. Treba mi par dana odmora. Razumite me. Najmanji problem da ja dam izjavu, ali nije poenta da sve što sam rekao u emisiji ostane u senci tog dela“, naveo je za Danas Stojanović napominjući da ne želi da se nastavlja na ono što se desilo.

Treći gost emisije Utisak nedelje Miloš Jovanović, ali ni voditeljka Olja Bećković nisu odgovarali na naše pozive i poruke da prokomentarišu nesuglasice dvojice aktera, pred sam kraj emisije.

Komentari zato nisu izostali na društvenim mrežama.

Neki od njih su da je Stojanović sačekao produžetke „da na kvarno optuži Đilasa za sve što se dešavalo poslednjih pet godina“. Neki od komentara su i da bi obojica trebalo da smanje količinu sujete, ali i da je Stojanović pre samo tri godine govorio da ova vlast ne može da se menja na izborima. Naprednjakinja Sandra Božić  čak je na svom tviter nalogu napisala da je „diktator i vlasnik opozicije pedaliran“.

Incidentom su se gotovo na istovetan način pozabavili i provučićevi tabloidi, ocenjujući svi odreda da Đilas ne trpi kritiku.

Skidanju bubice predhodila je i tvrdnja politikologa Stojanovća da se nada da „bojkot izbora u Beogradu i lokalnih izbora u Beogradu (opštinama) nije u stvari sredstvo za konzerviranje položaja opozicije u ovom trenutku.

„Ako nema izbora i na njih ne ide i neće izaći niko ko je opozicija, onda odnosi moći u opoziciji ostaju isti, te onda nema odgovornosti za prethodne godine, nema odgovornosti za proteste, izbore i borbu u Evropi, silna obećanja. Ja se samo nadam da nije to“, rekao je Stojanović nakon čega je usledila i reakcija Đilasa.

Na pitanje voditeljke zašto je skinuo bubicu, Đilas je rekao: „Nisam glup, znam šta govori Boban Stojanović. Mislim da je sramota i ne želim da učestvujem u tome do kraja emisije.“

Stojanović je rekao da je vreme, koliko god ljudi bili motivisani , da se uključe u politički život, jer drugčije ne može. Naveo je da tehnika opozicione borbe mora da se promeni, da li bi to bila jedna ili dve grupacije stranaka, neki novi ljudi, bilo šta, jer ova tehnika sada nije dala rezultate.

Dodao je da je Miloš Jovanović, jedan od dva kandidata koji bi i u ovako neravnopravnim izbornim uslovima mogli da budu potencijani gradonačelnici. On je objasnio i da ovo i nije neka kritika opozicije.

Politikolog Stojanović istakao je i da ukoliko opozicija planira da bojkotuje beogradske izbore raspisane za 2. jun da onda kampanju za bojkot treba da radi drugačije i više strateški, te da njome animira ljude u Srbiji koji su, kako je ocenio, umorni od protesta i izbora, iznoseći određene sumnje oko samog bojkota. On je podsetio da je prethodni bojkot izbora 2020. godine bio „duže pripreman i sistematičnije“.

„Malo je bio kredibilniji jer se nije išlo ni na parlamentarne izbore, a sad dolazite u situaciju da onda donesete odluku bez ozbiljnog i temeljnog promišljanja šta posle“, rekao je on.

Stojanović je još u „Utisku“ rekao da političke stvari u Srbiji treba raditi više strateški i temeljnije. On je dodao i da „javnost ne veruje da postoji plan za 2. jun jer su stvari ranije rađene nestrateški i da smo već sve izvrteli“.

„Ako se do oktobra održe svi ovi izbori i ništa se ne desi i ne bude promene izbornih uslova, da li je to bolje od toga da se nakon prethodnih izbora ušlo u neku vrstu kampanje za ono što se osvojiti može? Šta će biti bolji rezultat? To da smo pokušali isto što i pre tri godine sa istim metodama, tehnikama i ljudima i nismo uspeli i sada na primer da ne uspemo ili da pokušamo nakon onih izbora koji su završeni kako su završeni probamo da vodimo ovo“, upitao je Stojanović.

On je kritikovao opoziciju zbog toga što njihove poruke nisu dovoljno kohezivne.

„Nije mi potpuno jasno, ja sam gledao gostovanje Đilasa na N1 kada je rekao sve ovo isto (o bojkotu), međutim na društvenim mrežama sam video narodne poslanike koji obećavaju pobede u Beogradu i Nišu. Video sam iz Zeleno-levog fronta da i dalje ostavljaju vreme da se stvari promene i da se možda ipak izađe na izbore“, naveo je Stojanović i poručio da ako se opozicija uhvati vaninstitucionalnog procesa, da onda treba da ga gura dok se ne ispune zahtevi.


Odgovarajući na kritike tokom emisije, lider SSP je objasnio tokom emisiije da je opozicija u borbu krenuli još nakon izbora 17. decembra i dodao da je rezultat toga Rezolucija u Evropskom parlamentu i „pritisak na Vučića od strane Evrope“.

„Vi od nas stalno tražite da mi u diktaturi, u kojoj nemamo medije, gde nas tuku, hapse i gde nam pišu grafite, da napravimo plan koji ćemo sprovesti protiv njih, koji će njih naterati to da urade. Nemojte se ljutiti, ali možda to super zvuči na fakultetu, ali to ne ide tako u životu“, istakao je Đilas i dodao da se oni bore za promenu izbornih uslova na nivou cele Srbije, koja nije demokratska zemlja, već diktatura.

Lider Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović istakao je da „razume“ rezerve politikologa Stojanovića i dodao da je do sada bilo „krivudavog puta u delovanju opozicije“, ali je dodao da je u ovu borbu uključena parlamentarna i vanparlemanterna opozicija, ali i javne ličnosti.

„Ovo je borba za demokratiju da skinemo ljude koji ne znaju šta je demokratija“, rekao je Jovanović.

Odgovarajući Stojanoviću na kritike bojkota i poređenja sa 2020. Jovanović je naveo da to poređenje „ne stoji“.

„Ja nisam bojkotovao 2020. i nije bitno da li je neko bio u pravu ili ne, to jeste loše iskustvo, ali nije ista situacija i ne mora da se ponovi isto loš rezultat“, dodao je Jovanović.

Inače, opozicioni lideri Dragan Đilas i Miloš Jovanović izjavili su da prava opozicija neće izaći na ponovljene izbore, napominjujući da nisu promenjeni izborni uslovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari