Dokument SAD za Kosovo u utorak?

Ostavite komentar


  1. Овај амерички предлог је за Вучића обична клопка а за американце покушај да претекну русе. Ово ни у ком случају не треба прихватити, него треба њиме тактизирати, одуговлачити. Више него очигледно је да врема ради за Србију.
    Требало би рецимо рећи американцима да се овакви потези морају одлучити на најдемократскији начин у држави Србији, реферндумом. Што значи да бисмо ту добили у времену, бар најмање шест месеци.
    Американци гурају јер су они такође против јаке Европске Уније.
    ЕУ је коначно схватила да ово што су направили са растурањем Југославије а поготово ово око Косова је била катастрофална грешка која је укључила дезинтеграционе процесе у самој Европи. Примера има на претек: Шпанија са Каталонијом, Француска са Корзиком, Енглеска са Шкотском и Ирском, Белгија са прохоландском и сецесионистички расположеном Фландријом итд…
    Због свега овога је Европска Унија тетанизирана и не сме више да повуче никакав значајнији потез.
    За то време американци гурају Европу на низбрдицу јер би тиме створили хаос (још један) од каквих САД живе од како постоје.
    Овакво кошкање САД-а могло би да приближи ЕУ и Русију јер би у једном тренутку били принуђени да у са русима траже савезништво.

    Са друге стране американци страхују да „руски медвед не стави шапу“ на Косово и Балкан што би довело до тога да би они били „одувани“ са ових простора. Што је потпуно тачно и што ће се највероватније и десити.

    Путин је лично и у више наврата рекао да не може да прежали што је Русија у време напада на Југославију, поготову Србију била преслаба економски и војно и што није могла да се супростави и то спречи. Овакве отворене и пријатељске (братске) изјаве се ретко виђају у историји.
    Да ли је наш председник тога свестан ?

    То је најбољи доказ, најсигурнији ослонац да са Косовским случајем не треба ни у ком случају пожуривати. Поготову што би се после ове препреке појавиле још многе друге као на пример Војводина, Санџак итд. Западној империји би евентуално одговарала мала и безначајна Србија која би им служила за европско ђубриште.
    Сетимо се само да реч SLAVE (словен) на енглеском значи РОБ !

    1. Pa ti si onaj o kome Basara troši sve svoje kolumne.
      Što ne odeš do Vučića i lepo mu objasniš šta je za činiti.
      Možda dobiješ mesto šefa diplomatije. Ivica se ionako „gega“.
      Aj’ majke ti pročitaj više puta ono što si napisao.
      …ako hoćeš iskreno da odgovoriš, jel’ poznaješ nekoga od Čvorovićevih?

  2. Da Amerika vodi kolo jasno je još od Dejtona. Evropa se tu ništa ne pita. Da je EU normalna organizacija pre svega ne bi dozvolila rat u jugoslovenskim republikama. Međutim, smeta me kod pitanja Kosova što sve pričaju o teritoriji a niko o narodu. Zavlačeći pregovore i zamrzavajući ih po ne znam koji put, tamo ima sve manje Srba, a koliko vidim gubimo i imovinu. Ameri su nam nudili realistično rešenje za Kosovo još 1995. ali je „slepi“ Sloba odbio ponudu i sada smo tu gde smo. Niko nama neće pomoći niti naći rešenje. Treba stisnuti petlju i odlučiti.

    1. Dobro kažete,@Dada,treba stisnuti petlju i odlučiti.Ali,razbistrimo,pustimo to kakvu su nam ponudu Amerikanci dali 1995!To je BILO.Sada jd 2018!Šta nam sada nude?Nude n da,se konačno odrelnemo Kosova i Metohije u korist Šiptara!Ma,nemojte mi reći!I mi,zato što smo ‘mali’ trebs da se odreknemo preko 15 odsto svojih vekovnih teritorija!Uh,šgo je rešenjr!Zašto ne naučimo nešto od pametnijih: pa i Šiptari su ‘mali’,da ne može neko biti manji,i u oba svetska rata su bili na strani mračnih sila (u Drugom su,tako, od milošte Hitlera zvali „Daja Hitler’,dakle,Ujka Hitler) ,a,eto danas treba da dobiju, kao čist poklon,na tanjiru,preko 15 odsto tudjih,srpskih teritorija,za stvaranje,na tim srpskim trritorijama,svoje nove šiptarske države,druge po redu na Balkanu! Ma,šta mi reče! Kako to oni,Šiptari,postižu?Bukvalno, DAMO oslanjanjem na veliku silu,SAD!Zašto se Srbija ne ODLONI na drugu veliku silu,na uistinu bratsku Rusiju?! Ko joj to brani?!A,i,u ovoj situaciji,NEMA drugo rešenje!Izigravanje ‘treće’ strane,’nezavisnosti’,’samostalnosti’,sigurnosti’,bezbednosti’ (tolike bezbednosti da je imamo,kako su nam neki glupi,ili prodani političari,godinama trubili, i ZA IZVOZ!) i druge gluposti, više apsolutno ne prolaze!Prošlo je vreme izgradnje totalnog pozorišta i ciirkusa!Šalabajzeri,avanturisti,kratkovidi, bezmalo ćoravi frajeri,koji izigravaju vodje, vizionare i velike lidere regiona,debelo plaćeni rusofobi,vrući NATO-vci,bezumni turkofili,dzihadisti,vehabije i ISIS-ovci i druge krezube antislovenske aveti vode totalnom nestanku države Srbije! (Nema više šale,Do you understand,ladies and gentlemen?! Sčitaetsja,očen panjatnja: Kanjec filma!)

    2. @Dada Marković
      Чини ми се да грешите мислећи да би једно такво решење спречило одлив српског становништва са Косова. За Запад, САД поготову то би био одраз наше слабости. После тога би могли мирно да заврше са чишћењем. То одливање је почело још давних 50-тих година прошлог века и никада није престало. У почетку су у томе « помагали » српски лакеји који су се налазили у титовом окружењу. Касније су и сами срби нудили и продавали своја имања за дебеле паре које су албанци прихватали и плаћали без приговора.
      По мени ове игре око Косова имају једну другу геополитичку позадину ; стварање Велике Албаније. Еди Рама и његов брат су темпирани, имају америчке пасоше. Једна проба је урађена са дроном на утакмици. Особа која је њим управљала је то радила са службене трибине и после тога мирно и неометано, са америчким пасошем, исшетала из Србије.
      Припреме за ту Велику Албанију су почеле још много раније, у време када су Американци « убедили » Киру Глигорова да изађе из онога што је још остало од Југославије. Тиме је судбина Македоније била запечаћена.
      У варијанти Велике Албаније Македонија би нестала ; вероватно подељена између Грчке и Бугарске.
      Треба имати на уму да су Западна империја и Србија два потпуно различита појма. Као на пример уље и вода, никада их не можемо помешати.
      Наша среће је што руси не прихватају Велику Албанију која би била извор тензија па и ратова, бар најмање до краја овог века.
      Значи да у русима имамо једног великог савезника. Још једна велика срећа за Србију што имамо Ивицу Дачића као шефа наше дипломатије. То је најбољи министар иностраних послова кога је наша земља икад имала. Он је против тежа Александру Вучићу кога Запад покушава да « обрлати » тапкајући га « пријатељски » по рамену.
      Баш као што су радили са Зораном Ђинђићем и на крају га искористили као « жртвеног јарца » у геополитичким игрицама против Србије.
      Једино и најбоље решење је не попуштати и остати уједињени. За улазак у Европску Унију треба схватити чињеницу да се њој не жури да нас види као члана.
      Онда чему журба. Или како кажу швајцарци : « треба пожурити али полако »

  3. Izvinjavam se sto se ponavljam u ovom komentaru (jer mi u momentu kada sam ga pisao nisu objavili komentare) ali sto se tice uredjivacke politike, pogotovo u objavljivanju ili neobjavljivanju komentara, iza toga i dalje stojim.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.