Dveri traže od SNS da hitno donese rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH 1Foto FoNet Ana Paunković

Član Privremene uprave Pokreta Dveri Borko Puškić je danas pozvao vlast Srbije da bez odlaganja na dnevni red Skupštine stavi predlog rezolucije o genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima „čime ćemo istaći da je kultura sećanja na stradanje srpskog naroda u 20. veku preko potreban element obrazovanja mladih naraštaja i našeg potomstva“.

U pisanoj izjavi Puškić, osvrćući se na usvajanje u četvrtak u Generelanoj skupšti i UN rezolucije ;o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u ;Srebrenici 1995, piše da Pokret Dveri smatra da je „Srbiji više nego ikada potrebno jedinstvo“ i „jasan odgovor na tu provokaciju i novo poniženje Srba“.

„Taj odgovor, za početak, mora biti bar usvajanje rezolucije u Skupštini Srbije koja će obuhvatiti žrtve našeg naroda u NDH nad kojim je počinjen genocid. Republika Srpska je to učinila pre devet godina, pa je krajnje nedopustivo da Srbija, kao matica svih Srba, i dalje čeka sa donošenjem ovakve rezolucije“ – smatra on.

Dodao je da je poslanička grupa Dveri u novembru 2016. godine predala Skupštini predlog Deklaracije o genocidu nad Srbima Jevrejima i Romima u NDH, ali da Deklaracija „nije ušla u razmatranje“ zbog nedostatka političke volje vladajućih stranaka.

„Potrebno je, pored Jasenovca, navesti i ostale koncentracione logore u NDH kao što su: Koprivnica, Jadovno, Kerestinec, Stara Gradiška, Kruščica, Lepoglava, Pag, Đakovo, Caprag, Gospić, Tenja, Donja Gradina, Lobor, Metajna, Jastrebarsko, Sisak, Jablanec i Gornja Rijeka“- naveo je Puškić.

On smatra da bi donošenje rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u 20. veku „jasno stavilo do znanja svim međunarodnim institucijama i ustanovama da se neće mirno gledati na agresivno falsifikovanje i prekrajanje istorije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari