Rasprava o izbornim neregularnostima u Srbiji u Evropskom parlamentu, deo poslanika zahteva: Ne priznati izbore dok se ne završi međunarodna istraga 1Evropski parlament Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Pojedini poslanici Evropskog parlamenta zatražili su večeras međunarodnu istragu o „izbornoj prevari u Srbiji“, pozivajući države članice Evropske unije da ne prihvate rezultate izbora dok se ta istraga ne završi.

Vladimir Bilčik, specijalni izvestilac EP za Srbiju, rekao je da je javni prostor u Srbiji zarobljen ličnim interesima, kao i da česti i prevremeni izbori u Srbiji izazivaju stres među ljudima i sprečavaju implementaciju onoga što je važno u pregovorima Srbije za članstvo u EU.

On je dodao da su evropski posmatrači izbora bili smo prisutni i na dan glasanja u Srbiji, te da je primećeno dovoženje glasača iz drugih mesta kako bi se povećao broj glasača.

Zato tražimo od nadležnih tela da to istraže i ispostave daju rezultate, napomenuo je.

Nema demokratije bez fer i slobodnih izbora, rekao je poslanik stranke Zelenih Tomas Vejc, ocenivši da to nije bio slučaj sa decembarskim izborima u Srbiji.

Poslanik EP Matjaž Nemec poručio je da ne može da zamisli budućnost Evropske unije bez Srbije i njenih građana kao ravnopravnih članova, ali strahuje da članstvo u EU „možda nije iskren, strateški i krajnji cilj srpskog rukovodstva.

Balansiranje srpskog rukovodstva koje žonglira između posvećenosti pristupnom procesu otvaranjem novih poglavlja, s jedne strane, i angažmana Srbije u obaveštajnim strukturama totalitarnih država, s druge, postaje prilično bizaran i ozbiljno zabrinjavajući, poručio je Nemec.

Retorika političkog vrha, uključujući manipulacije, izbegavanje odgovornosti i brojne indicije neregularnosti tokom decembarskih izbora, sve više udaljavaju Srbiju od vrednosti EU, rekao je on.

Nemec je istakao da o izbornim neregularnostima ne govore samo međunarodni posmatrači, već i brojne nevladine organizacije i birači u Srbiji.

Vi zaslužujete zdravu demokratiju, proverene informacije nezavisnih i slobodnih medija, funkcionalnu vladavinu prava i kredibilne pristupne pregovore, poručio je Nemec građanima Srbije.

Ne zaboravite da smo mnogi od nas u Evropskom parlamentu iskreni sagovornici i prijatelji Srbije, dodao je.

Evropski komesar Didije Rejnders naglasio je da su jasna očekivanja od Srbije kada je reč o funkcionisanju demokratskih institucija i vladavini prava i to će biti srž daljih pregovora sa EU.

On je rekao da Komisija očekuje da nacionalne vlasti Srbije na transparentan način istraže sve nepravilnosti, konstatovane u izveštaju posmatračke misije, a po usvajanju konačnog izveštaja OEBS/ODIHR misije primeni sve preporuke pre novih izbora.

Pratili smo, rekao je Rejnders, proteste u Srbiji i ponavljamo pravo na mirne demonstracije, dok nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je.

Policijska reakcija mora biti adekvatna. Pozivamo lidere u Srbiji da obezbede sveobuhvatni i konstruktivni dijalog širom političkog spektra, rekao je Rejnders.

Rejnders je rekao da su prioriteti za Srbiju u procesu evropskih integracija i to da se usaglasi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere prema Rusiji.

Rasprava o izbornim neregularnostima u Srbiji u Evropskom parlamentu, deo poslanika zahteva: Ne priznati izbore dok se ne završi međunarodna istraga 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ponovio je u debati navode iz preliminarnog izveštaja međunarodne posmatračke misije u kojem je rečeno da je izborni dan prošao na taj način da su procedure glasanja i brojanja uglavnom poštovane, ali da su registrovani i određeni nedostaci.

Ponavljam delove iz izveštaja misije koje sma potpisao 18. decembra i iza kojieg stojim i danas, naglasio je Bilčik, dodajući da je bilo masovnog registrovanja glasača iz inostranstva kako bi povećali izborno telo, zbog čega su pozvali vlasti da to temeljno istraže.

Verujem da Srbija zaslužuje bolje, da zaslužuje evropsku budućnost, politčku klimu bez stalne kampanje, evropske reforme i jasan izbor između Rusije i EU, konfrontacije i saradnje, rekao je on.

Poslanik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Andreas Šider istakao je da je prošlo tačno mesec dana od izbora u Srbiji, a da je dugačak spisak neregularnosti koji su obeležili 17. decembar, među kojima su i fantomski birači.

Vlada Srbije bi trebalo transparetno da reguje na te neregularnosti, ali premijerka i predsednik se ne ponašaju tako, već kritikuju posmatrače, dodao je Šider.

Slovenački poslanik i šef posmatračke misije EP na izborima u Srbiji Klemen Grošelj rekao je kako se stiče utisak da je vlast „baš briga“ o navodima da su bile ozbiljne neregularnosti na izborima, koji nisu bili fer i slobodni.

Izgleda da je to tako jer mnogi u EU imaju dilemu da li podržati demokratiju i vladavinu prava, jer je to zahteva posao i rad, dok stabilokratija na kratke staze i pragmatično donosi rezultate, ali na duži rok može dovesti i do nasilja, konstatovao je Grošelj.

On je ukazuje da građani Srbije protestuju jer žele da glasaju na fer i slobodnim izborima.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon naglasila je da je bila posmatrač na brojnih izborima, ali da za 20 godina nije svedočila takvoj situaciji kao u decembru u Srbiji.

Pominjući masovne migracije birača SNS u Beograd, kao i dovođenje ljudi iz Republike Srpske, Fon Kramon je konstatovala kako je jasno da su izbori pokradeni i situacija je takva da je potrebna međunarodna istraga kao u slučaju izbora 1996. godine.

Govoreći o izborima u Beogradu, ona je ocenila da bi opozicija pobedila da izbori nisu pokradeni, a dodatnose čini i da je onemogućavaju da Ustavnom sudu Srbije podnesu zahtev za njihovo poništavanje manipulacijom objavljivanja u službenom listu sa antidatiranjem.

Fon Kramon je ocenila da je i međupartijski dijalog instrument za medijaciju između vlasti i opozicije i da je Evropski parlament u toj situaciji kredibilan partner za obe strane.

Naš zajednički interes je da imamo evropsku, demokratsku Srbiju, rekla je ona.

Poslanik mađarskog Fidesa Andor Deli ocenio je da se na Srbiji primenjuje isti recept kao i u slučaju Mađarske, ali kao što to nije uspelo sa Budimpeštom, isto će biti i slučaj sa akcijama Evropskog parlamenta prema Srbiji.

Imidž i kredibilitet EU u regionu upravo propada zbog ovakvih pristrasnih debata koje su kontraproduktivne. Ovaj dom bi trebalo da ima više poštovanja i razumevanja za Srbiju, rekao je Deli.

Evroposlanik iz Hrvatske Tonino Picula ocenio je da su nedavni izbori u Srbiji treći za četiri godine i svi služe kako bi se učvrstila vlast predsednika Aleksandra Vučića.

Poslanik konzervativaca i reformista Risard Čarneski naglasio je da su brojni građani Srbije bliži Rusiji nego EU, zbog čega je potrebno da Unija sebi postavi pitanje da li Srbiju želi blizu sebe ili će joj okrenuti leđa i gurnuti u zagrljaj Rusiji.

Poslanik EP iz Evropske narodne partije Lukas Mandl ocenio je da Srbija može da bude Nemačka na Zapadnom Balkanu i da se moraju podržati građani Srbije koji zaslužuju bolju budućnost posle ovog autoritarnog režima.

Evropski parlament je u ponedeljak, 15. januara, doneo odluku da će ipak raspravljati o izborima u Srbiji, uprkos brojnim medijskim navodima da to neće biti slučaj, odnosno da će raspravu sprečiti Vladimir Bilčik i njegova dominatna partija u tom evropskom telu.

Većina evroposlanika je na početku plenarne sednice u ponedeljak glasala za predlog socijaldemokrata da se na dnevni red sednice uvrsti i rasprava o stanju u Srbiji nakon poslednjih izbora na osnovu posmatračke misije Evropskog parlamenta.

Pored toga, na predlog Evropske narodne partije na plenarnoj sednici parlamenta od 5. do 8. februara poslanici će glasati o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Andreas Šider, poslanik Socijaldemokrata podsetio je da su u Srbiji održani vanredni izbori, još jedni u nizu, na kojima su zabeležene brojne nepravilnosti kojima se podriva izborni proces, a da su vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom napali međunarodne posmatrače kada su javno izneli svoja zapažanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari