Han: Dijalog se ne sme dovesti u pitanje 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Briselski dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine se ne sme dovesti u pitanje, poručio je juče evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

On je to rekao povodom najnovijih tenzija na liniji Beograd-Priština, izazvanim sprečavanjem „promotivnog voza“ iz Beograda da uđe na teritoriju Kosova i porukom srpskog predsednika Tomislava Nikolića da bi bio spreman da pošalje vojsku da zaštiti Srbe na Kosovu. Kako je prenela agencija Beta, odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da li Srbija time gleda unazad, ovaj zvaničnik EU je naveo da „svi oni koji gledaju unazad, ne gledaju napred“.

Upitana da li smatra da je briselski proces ugrožen, Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, ponovila je juče za naš list poruku da Evropska unija „apeluje na obe strane da pokažu neophodnu uzdržanost i razum i vrate se dijalogu“.

– Dijalog je dosad dao veoma opipljive, konkretne i pozitivne rezultate za ljude na terenu i doveo do napretka u normalizaciji odnosa između dve strane, a to ne treba da bude izgubljeno. Samo putem dijaloga pitanja od uzajamne zabrinutosti mogu da budu pokrenuta i rešavana, ukazuje Kocijančić.

Komentarišući mogući uticaj nedavnih događaja na dalji tok pregovora u Briselu, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, kaže za Danas da je „dugoročan trend u ponašanju Prištine neispunjavanje ključnog dela Briselskog sporazuma – formiranje zajednice srpskih opština“.

– Priština onemogućava i nastavak procesa normalizacije odnosa i stavljanje novih tema na dnevni red, poput imovine, statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, održivog povratka proteranih… Ali, proces normalizacije je neophodno nastaviti kada se stvore potrebni uslovi, smatra Drecun.

S druge strane, Florijan Ćehaja, direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije, tvrdi za Danas da će „vojne pretnje koje dolaze iz Srbije i porast ratne retorike imati direktne posledice na briselski dijalog, čime se samo povećava broj protivnika dijaloga, čak i onih koji su bili glavni pobornici“.

– Na taj naj način se raspiruje ekstremizam na Kosovu, što će dovesti do preokreta na političkoj sceni Kosova u bliskoj budućnosti, a osnažuje se i „bezbednosna dilema“ što znači da da se institucije više usredsređuju na potencijalni konflikt sa Srbijom umesto da se fokusiraju na realne potrebe Kosovara – investiranje u prosperitet i javnu bezbednost, ističe Ćehaja.

SAD podržale Prištinu

SAD su podržale akciju kosovskih institucija da se prošlog vikenda spreči dolazak „promotivnog voza“ iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, piše prištinski list Koha ditore, prenosi portal Sputnjik. Portparolka Ambasade SAD na Kosovu DŽej Mišel Šon rekla je za Kohu da SAD „poštuju pravo Kosova da upravlja svojim granicama“. Portparol Kfora pukovnik Maks Barbačini izjavio je da je „slučaj voz“ pitanje koje treba da rešavaju Beograd i Priština, prenosi takođe Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari