Hasani: Kosovo treba da kaže kolika je cena dijaloga i da ide napred 1Foto: N1

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova i profesor međunarodnog prava Enver Hasani izjavio je večeras da Kosovo treba da nađe zajednički jezik i da se u saradnji sa međunarodnom stranom izjasni o tačkama „koja je cena dijaloga i ide napred“.

Hasani je na KTV izjavio da Kosovu nedostaje strategija dijaloga sa Srbijom, a proširenje suvereniteta, kako je rekao, nije bio cilj, već se „rodilo nedavno“.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ne podržava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali se u ovoj situaciji „stvara destruktivna nacionalistička energija po pitanju Kosova“.

„Imamo tri opštine u Preševskoj dolini koje su albanske, mogu i da stradaju. To su samo scenariji koje ne treba da isključimo“, kazao je Hasani.

Naglasio je da Kosovo mora da obezbedi da se ne proizvodi novi ustavni poredak jer, kako je ocenio, takve akcije bi mogle da doprinesu jačanju blokade.

„Sve što se desi nakon postizanja sporazuma je problem, ako ne iznesete jasno svoj stav“, kazao je on.

Ocenio je da je otkazivanje zajedničkog sastanka vlada Kosova i Albanije u Đakovici 14. juna došlo kao rezultat govora premijera Aljbina Kurtija dan ranije.

Prema njegovim rečima, „emotivne“ izjave Kurtija, koji je od premijera Albanije Edija Rame tražio da predloži nacrt statuta Zajednice u Preševskoj dolini, navele su njegovog albanskog kolegu da otkaže taj sastanak.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Hasani je rekao da se od vanrednih izbora održanih 23. aprila u četiri severne opštine ni u jednom trenutku ne može kriviti međunarodna zajednica za dešavanja koja su se usledila.

Povodom formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, Hasani je rekao da se međunarodne obaveze ne mogu poništiti, pa stoga ne treba odlagati njeno osnivanje.

„Ovi sporazumi koji su potpisani, uključujući i ove poslednje, pre ili kasnije, što više odugovlačite, nećete moći a da ih ne primenite, čak ni ponovnim pregovorima o određenim uslovima, izmenama jer su ovi drugi modifikacije prethodnih sporazuma, ali da se ponište međunarodni obaveza iz ovih ili onih razloga, problem je funkcionisati kao država“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari