Ivan Ninić: Naručioci mirno čekaju presudu 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Naivno je uopšte poverovati da istraga nije otkrila ko je naručio prebijanje Borka Stefanovića i da njegovog imena nema u optužnici, dok se sve to dogodilo u gradu u kome je neprikosnoveni vladar ujedno i direktor Bezbednosno-informativne agencije.

Zato ključno pitanje ko je to neformalno, mimo Bratislava Gašića, preuzeo upravljanje političkim procesima u Kruševcu? Ovde imamo paradoksalnu situaciju da je jedan od trojice optuženih bivši policajac, a da je jedan od oštećenih i povređenih u napadu aktivni policijski službenik koji je te večeri bio na dužnosti.

Užasava i sama pomisao da danas u Srbiji, po uzoru na neke delove Italije, postoje gradove u kome pojedinci nekažnjeno mogu da organizuju prebijanje ne samo opozicionih aktivista već i policije. Ili je sistem nemoćan da to sankcioniše ili su takvi neformalni centri moći deo državnog aparata, treća opcija ne postoji, kaže za Danas advokat Ivan Ninić koji zastupa Borka Stefanovića, u slučaju koji je bio povod za pokretanje opozicionih demonstracija. Stefanović i još dva člana njegove tadašnje opozicione organizacije Levica Srbije 23. novembra napadnuti su i izudarani u Kruševcu, uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju.

U odbranu Stefanovića i Bobana Jovanovića koji su povređeni udarcima u glavu, kao i Marka Dimića iz Levice Srbije koji ima status svedoka, stao je policajac u civilu, koji je bio na zadatku obezbeđivanja opozicionog skupa. Demonstracije nazvane „Stop krvavim košuljama“ prerasle su u jednonedeljne proteste „1 od 5 miliona“ koje se još uvek održavaju. Istraga je otkrila počinioce, njihov identitet objavljen je i na pres konferenciji Saveza za Srbiju, ali i dalje bez sudskog epiloga.

„Krajem marta ove godine okončane su istražne radnje i potom je viši javni tužilac protiv tri lica podigao optužnicu koja, bez bilo kakvih izmena, stupila na pravnu snagu. Međutim, pripremno ročište, kao prva procesna radnja koja prethodi glavnom pretresu, a koje je bilo zakazano za 16. jul, nije održano zbog nepostojanja procesnih uslova. Sve do tada optuženi su imali dva izabrana branioca iz Kruševca, da naknadno angažovali branioca iz Leskovca. Novi branilac je sudu dostavila dokaz da je na godišnjem odmoru, a optuženi su sudu dostavili obaveštenje o opozivu punomoćja ranijim braniocima. Na taj način stvoren je pravni vakum, koji je rezultirao odlaganjem pripremnog ročišta, jer optuženi, zbog visine zaprećene kazne za delo koje im je stavljeno na teret moraju imati branioca“, navodi Ninić.

Kako ističe, izraženo interesovanje javnosti za epilog ovog postupka u najvećoj meri determiniše i strategiju odbrane optuženih, naročito ukoliko je u osnovi te strategije odugovlačenje postupka, kako bi se sam događaj relativizovao, izricanje presude odložilo, a uloga pravosuđa obesmislila.

„Zato sam insistirao na češćem zakazivanju ročišta za glavni pretres, jer pored saslušanja trojice optuženih i trojice oštećenih, ovde figurira i predlog javnog tužioca za saslušanje desetak svedoka. S druge strane optuženi imaju na raspolaganju čitavu lepezu procesnih mogućnosti da sinhronizovano opstruišu dalji tok postupka. Ukoliko se ispostavi da tek predstoji igra bez granica, insistiraćemo da sud upotrebi sve raspoložive procesne mehanizme, kako bi se otklonio i sprečio svaki vid opstrukcije. To onda podrazumeva mogućnost predlaganja i donošenja sudske odluke o nametanju branioca po službenoj dužnosti, pa čak i meru pritvora ukoliko to bude nužno“, ukazuje naš sagovornik.

Da li ovde reč o strategiji odbrane ili nečemu drugom videćemo već 10. septembra za kada je zakazan novi termin za održavanje pripremnog ročišta, navodi Ninić. Javnost je još uvek isključena, međutim, čim se okonča pripremno ročište suđenje je otvoreno za javnost i to je svakako najdelotvorniji lek koji uticati na efikasnost postupka, ukazuje zastupnik Borka Stefanovića.

On ne očekuje da će se na suđenju u ovom slučaju ponoviti prizori iz drugih postupaka naprednjacima za nasilje na lokalu, a do kojih je došlo takođe na pritisak javnosti, odnosno zahteva demonstranata.

„Činjenica je da je predmet opterećen dnevnom politikom, a kako to u sudskoj praksi funkcioniše imate uporedne primere iz opština Grocka i Brus, u kojima su optuženi Dragoljub Simonović i Milutin Jeličić Jutka. Ipak, ovde ne očekujemo političku podršku optuženima, u smislu okupljanja pristalica SNS ispred zgrade Višeg suda u Kruševcu, ali ne treba imati iluziju da su naručioci i pokrovitelji napada na Stefanovića i Jovanovića spokojni i da mirno čekaju sudsku presudu. Objektivno govoreći, iako su sada šanse minimalne, sve vreme dok se ne zaključi glavni pretres, postoji mogućnosti se optužnica izmeni i proširi i na druga lica, ili da optuženi promene svoje ranije iskaze date u fazi istrage“, zaključuje Ivan Ninić.

Šta kaže Zakon

Postoji mogućnost i da se dogodi sporazumno priznanje krivičnog dela i da se postupak time okonča o čemu govori član 245. Zakona o krivičnom postupku: Na pripremnom ročištu se stranke izjašnjavaju o predmetu optužbe, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu i predlažu novi dokazi, utvrđuju se činjenična i pravna pitanja koja će biti predmet raspravljanja na glavnom pretresu, odlučuje se o sporazumu o priznanju krivičnog dela, o pritvoru i o obustavi krivičnog postupka, kao i o drugim pitanjima za koja sud oceni da su od značaja za održavanje glavnog pretresa. Pripremno ročište se održava pred predsednikom veća, bez prisustva javnosti.

Optuženi za nasilničko ponašanje

Portal Insajder, na osnovu uvida u optužnicu, objavio je da su za napad na Stefanovića, optuženi Danijel Gmijović zvani Cafta i Miloš Šaponjić zvani Šapa i Marko Živković zvani Buvac. Oni se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. Insajder piše da je Danijel Gmijović u trenutku napada morao je da bude u kućnom pritvoru jer je ranija presuda kojom je osuđen za tešku krađu postala izvršna još u februaru prošle godine. Uprkos tome, on je nakon što je priveden posle napada, pušten iz pritvora, da bi gotovo dva meseca kasnije za njim bila raspisana centralna poternica. Ranije izrečenu kaznu kućnog pritvora Gmijović je počeo da izdržava tek u martu ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari