Izbor pokrajinske vlade 1

Poslanici novog saziva Skupštine AP Vojvodine danas bi trebalo da izaberu novu Pokrajinsku vladu, javlja RTV i ističe da će pokrajinski premijer biti Igor Mirović (SNS), kao i da će, pored naprednjaka, njegov kabinet činiti i SPS i SVM.

 

Poslanici su prethodno jutros održali drugu sednicu na kojoj su ve?inom glasova usvojili izmene odluke o pokrajinskoj upravi. Predloženim izmenama predviđeno je formiranje novog pokrajinskog sekretarijata – za socijalna pitanja, demografski razvoj i ravnopravnost polova.

Novost je i da će sekretarijatu za informisanje i kulturu biti dodat i resor odnosa sa verskim zajednicama.

Raspravu po ovoj tački obeležila je rasprava između poslanika DS i SNS, koji su se međusobno optuživali za nekulturu, zbog čega je reagovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Poslanici su takođe izabrali i predsednike i članove skupštinskih odbora.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov izjavio je predpočetak sednice da je to istorijski trenutak, jer se završava šesnaestogodišnji period sukoba između Pokrajinske i Vlade Srbije.

„Završava se period osiromašenja građana Vojvodine, sumnjivih poslova vrha Pokrajinske vlade“, dodao je Jovanov.

On je istakao da će se buduća Pokrajinska vlada baviti građanima, a ne sobom i da će se baviti jednako svim delovima Vojvodine, a ne, kako je rekao, samo mestima u kojima su na vlasti stranke kao na pokrajinskom nivou.

„Sarađivaćemo sa republičkom Vladom. Vojvodinu očekuje nova stranica razvoja, infrastrukturni projekti“, kazao je Jovanov.

On je dodao i da ne postoji „čarobni štapić“ nakon 16 godina i da novu pokrajinsku vlast čeka naporan rad kako bi se ispravile greške iz prethodnih mandata.

„Nova Pokrajinska vlada će omogućiti sinergiju između lokalnih samouprava, pokrajinske Vlade i republičke Vlade, ali i stranih fondova“, objasnio je Jovanov.

On je najavio da će gra?ani Vojvodine saznati i ko, kako i na šta je trošio njihova sredstva u proteklom periodu.

Predsednik vojvođanske SPS i poslanik te stranke u Skupštini Vojvodine Dušan Bajatović izjavio je da će SPS podržati novu Pokrajinsku vladu.

„U raspodeli resora SPS je dobio mesto potpredsednika Vlade i mesto sekretara za privredu“, rekao je Bajatović i naglasio da će ekonomski razvoj biti prioritet nove Pokrajinske vlade.

Bajatović je dodao i da će „vojvođansko pitanje“, za koje je rekao da je izmišljeno biti rešeno donošenjem seta zakona koje predviđa Ustava Srbije.

„Nestaće animozitet između Beograda i Novog Sad,a jer je to najviše koštalo građane Vojvodine“, ocenio je Bajatović.

Poslanik DS Miroslav Vasin kazao je novinarima da će ta stranka glasati protiv predloga Pokrajinske vlade. On je naveo i da će nova vojvo?anska vlast naslediti sređeno stanje u svim oblastima.

Vasin je istakao da je prethodna Pokrajinska vlada uspela da Vojvodina postane najrazvijeniji region u Srbiji, uprkos malim nadležnostima.

„Naša je bojanazan kako će nova Pokrajinska vlada uspeti sve ovo što je najavila baš zbog tih malih nadležnosti“, ukazao je Vasin.

On je negirao da Pokrajinska vlada nije jednako tretirala sve lokalne samouprave i napomenuo da „ima dokaze da su nam se predsednici lokalnih samouprava iz SNS zahvaljivali na dobroj saradnji“.

Budući predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović izjavio je da se u sastavljanju kabineta opredelio za ljude sa rezultatima u svom poslu, pa će tako resor sporta voditi bivši odbojkaški reprezentativac Vladimir Batez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari