"Kada je okupacija, onda je Samoodbrana" 1Foto: Twitter/ Nikola Kojo

Članovi neformalne grupe Samoodbrana započeli su tokom vikenda svoje simboličke akcije, o čemu svedoče fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Intelektualci koji čine grupu nisu bili raspoloženi da detaljnije komentarišu planove za buduće aktivnosti, ali bi, sudeći po brojnim reakcijama na mrežama i u medijima, minuli vikend mogao da označi početak delovanja Samoodbrane u javnoj sferi.

Grupa intelektualaca najpre se u subotu okupila ispred zdanja Narodne skupštine i zgrade predsedništva na Andrićevom vencu, u znak protesta zbog verbalnih napada i uvreda upućenih novinarki Danasa Snežani Čongradin i poverenici za ravnopravnost Brankici Janković.

Dan kasnije glumac Nikola Kojo na svom Tviter profilu objavio je grupnu fotografiju članova Samoodbrane, napravljenu u profesionalnom studiju, uz poruku „Kad je politička borba, onda političari. Kad je okupacija, onda samoodbrana“.

– Branite drveće, čast, zdravu pamet, život… ovo poslednje baš i ne vredi bez ovoga pre… Srećno! – poručio je Kojo na pomenutoj društvenoj mreži.

Istog dana objavljena je i fotografija uslikana unutar bivše Glavne železničke stanice. Na njoj članovi Samoodbrane, na čelu sa Kojom, stoje u dugačkom redu ispred šaltera koji je zatvoren. Kako je slika objavljena bez pisane poruke, svakom je ostavljeno da protumači šta su intelektualci zapravo želeli da poruče.

Član Samoodbrane, glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković, izjavio je juče gostujući u Novom danu televizije N1 da suština te neformalne grupe nije stvaranje političke stranke ili pokreta, objašnjavajući da je reč o grupi pojedinaca koja je odlučila da založi svoj ugled i čestitost kako bi „ohrabrila ljude da budu slobodni“.

Milenković je rekao da je grupu ljudi okupila želja da pokušaju da se vrate teme društvenog uređenja, funkcionisanja institucija, situacija u kulturi i obrazovanju kako bi svakodnevni život građana bolje funkcionisao.

– Da bi sačuvali zdrav razum u ovom društvenom kontekstu i svakodnevici koja je prepuna nastranosti i ludila – poručio je Milenković.

Prema njegovim rečima, neminovno je da se teme, koje navedena grupa pokreće, dešavaju u političkom kontekstu, ali da sama suština nije politička.

– Mi smo odlučili da, kao pojedinci sa svojim biografijama, založimo ugled i čestitost da ohrabrimo ljude da budu slobodni. Da pokušamo da ovo društvo učinimo makar mrvicu plemenitijim, makar mrvicu nade da damo ljudima da će jednom stvarno moći na izborima da se bira odgovorna vlast koja će snositi posledice za ono što čini – naveo je Milenković i ponovio da ne treba niko od njih da očekuje izbornu listu jer toga, kako kaže, sigurno neće biti.

Odgovarajući na pitanje o odnosu elite prema vlasti, Milenković je istakao da je važno šta najumnije glave u društvu misle.

Kao što se na objavljenim fotografijama i vidi, članovi Samoodbrane su glumac Nikola Kojo, sociolog Jovo Bakić, arhitekta Dragoljub Bakić, bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero, karikaturista Danasa Predrag Koraksić Koraks…

Bojkot izbora razumna opcija

Komentarišući mogućnost bojkota izbora od strane većeg dela opozicije, Milenković je naglasio da je on apsolutno za tu opciju.

– Zato što mora da se prekine ta simulacija da stvari funkcionišu. Za mene nije bojkot da oslabi (Aleksandra) Vučića. Mora se učiniti besmislenim, mora se raskrinkati to foliranje da stvari funkcionišu. Mora da se raskrinka bezumnost, ludilo u kom živimo – rekao je Milenković i dodao da bojkot možda nije koristan za mnoge, ali da je za njega to najrazumnije.

– Pustiš da igra sam utakmicu i da mu dve lopte daš – jednu loptu (Nenad) Čanak, (Čedomir Jovanović) Čeda i ovi okolo što kao simuliraju, da igraju, driblaju, daju golove… Ako ništa, i oni, ali pre svega mi ćemo znati da to nije bila utakmica – objasnio je Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari