Koalicija NVO: Bez pravog napretka u poglavljima 23 i 24 o pristupanju EU 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Predstavnici koalicije nevladinih organizacija „prEUgovor“, koja prati realizaciju državne politike u vezi sa pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, saopštili su danas da u vezi sa napredovanjem Srbije u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 u celini ne vide suštinski napredak u sprovođenju državne politike.

Na predstavljanju polugodišnjeg uzveštaja „prEUgovor Alarm“  o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, koja pripadaju klasteru 1 „Osnove“, urednica izveštaja Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) rekla je da je više problema obeležilo period od novembra 2021. do aprila 2022. koji izveštaj pokriva.

Kao jedan od tih problema, ona je navela da su tokom referendumske kampanje za izmene ustava građanima slate poruke da su protiv evropskih integracija ukoliko ne podrže izmene i nedostatak političkog dijaloga, što smatra „ucenom“ građana. Pejić Nikić je dodala i da nema jasne državne politike pomirenja i da „ve-deizacija javne uprave i javnih preduzeća“ ostavlja posledice poput havarije u Elektroprivredi Srbije.

„Ne vidimo, ako se pogleda opšta slika, da se nešto promenilo. Rezultati se ne vide još uvek… Jedina svetla tačka bila je otvaranje klastera 4“, rekla je Pejić Nikić.

U izveštaju piše da način na koji se predstavljaju i sprovode aktivnosti iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 potvrđuju „ranije stečen utisak da, umesto volje da ostvari suštinske reforme, Vlada Srbije zapravo samo štiklira stavke u procesu pristupanja EU“. U vezi sa klasterom 4 (Zelena agenda i održiva povezanost), u izveštaju se navodi da je otvaranju prethodio „dvogodišnji zastoj“ i da se otvaranje „može pripisati užurbanom finišu postupka ustavnim izmena“.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je da još uvek nema izveštaja o finansiranju izborne kampanje. „Čekaćemo još mesec, mesec i po dok ne budemo imali podatke o onome što stranke budu tvrdile da su njihovi izvori prihoda“, rekao je Nenadić.

On je naveo da su i tokom prošle izborne kampanje svi vidovi predstavljanja partija „pali u senku“ funkcionerske kampanje. Nenadić je ocenio da su izmene zakona o finansiranju političkih aktivnosti donele promene koje „imaju potencijal da se učini korak napred“, i dodao da izmene zakona prema sporazumu stranaka ipak „nisu ni na koji bitan način“ poboljšale izborne uslove. „Bilo je jasno da to što je dogovoreno nije dovoljno da se reši problem“, rekao je Nenadić.

Jasmina Krunić iz organizacije ASTRA rekla je u vezi sa poglavljem 24 i trgovinom ljudima da je slučaj vijetnamskih radnika u zrenjaninskoj fabrici guma Linglong izazvao „intenzivnu reakciju međunarodnih aktera“. Ona je ocenila da će pitanje položaja radnika biti izazov za Srbiju pred EU. „Slučaj Linglong je prerastao u međunarodni događaj“, rekla je Krunić. U izveštaju se navodi da državni akteri „ili ćute ili se trude da minimizuju važnost izveštaja međunarodnih organizacija i tela“ o slučaju Longlong.

Pored uočenih problema, u izveštaju „prEUgovor Alarm“ iznete su i preporuke za unapređenje stanja u sferama u kojima su problemi uočeni. Neke od preporuka su unapređenje pravnih okvira i praksi, povećanje transparentosti i proaktivno objavljivanje informacija od strane javnih vlasti i povećanje kapaciteta i jačanje Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Koalicija prEUgovor je koalicija organizacija civilnog društva koja prati kako se realizuju politike u vezi sa pregovorima o pristupanju EU, sa posebnim naglaskom na političke kriterijume i poglavlja 23 i 24. Koaliciju čine organizacije Transparentnost Srbija, ASTRA, Autonomni ženski centar, BCBP, Grupa 484, CINS i Centar za primenjene evropske studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari