Referendum na severu Kosova protiče mirno - bez birača: Članovi biračkog odbora ne žele da govore srpski 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Glasanje za smenu gradonačelnika na severu Kosova na biračkom mestu u Opštini Severna Mitrovica protiče mirno, ali bez birača. I to ne zbog kiše koja u Mitrovici od jutros ne staje.

Ispred i u zgradi opštine više je novinara nego birača. Da ih od jutros, od otvaranja birališta, nije bilo mnogo svedoči i tek nekoliko glasačkih listića ubačenih u izbornu kutiju.

Sem malog broja listića o slaboj izlasnosti svedoče i reči zamenika ministra za lokalnu samoupravu Arbera Vokrija.

U izjavi medijima on je naveo da „država Kosovo, Vlada i CIK su ispunile sve uslvoe da se građani izjasne da li su za ili protiv smene gradonačelnika“.

„Danas je jedan kišni dan i prošla su skoro trri satra od otvaranja svih glasačkih mesta. Do sada nije bilo puno građani ja bih još jednom pozvao sve građane koji su zainteresovnai za promenu da se izjasne“.

Ako se građani ne izjasne nastaviće se sa istim gradonačelnicima do kraja, naveo je on.

Vokri očekuje da sve protekne mirno do kraja izbornog dana.

Dvojezičnost samo na papiru

Na vratima opštine izlepljeno je upustvo za glasanje, na albanskom i srpskom. Isti je slučaj unutar opštine.

I pored ove dvojezičnosti, članovi biračkog odbora nisu baš raspoloženi da govore ijedan drugi jezik, osim albanskog.

Tome je iz prve ruke svedočio naš reporter, kada je prišao da fotografiše glasačko mesto.

Jedan od članova biračkog odbora obratio mu se albanskom, gestikulirajući mu da se pomeri. Na reči novinara da ga ne razume i kratko „srpski“, odgovorio je „no srpski“ i nastavio da se obraća na albanskom. Ni pokušaj da se komunikacija uspostavi na engleskom nije uspela – „no srpski, no engleski“ – nastavio je član biračkog odbora da se obraća na albanskom, da bi zatim druga članica odbora našem novinaru objasnila da ne sme da prelazi određenu liniju – na engleskom.

Oznake dokle novinari smeju, a odakle ne smeju, nema.

Ova situacija ne čudi, jer, kako su nam rekli naši sagovornici iz Kosovske Mitrovice, ali i drugih srpskih sredina, kosovski službenici albanske nacionalnosti često namerno ne žele da govori nijedan drugi sem albanskog jezika. Time se krše i kosovski ustav i zakon, s obzirom da je još 2001. godine, uredbom UNMIK-a usvojen Zakon o upotrebi jezika, a potvrdili su ga poslanici u skupštini 2007, nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti. Zakon i kosovski ustav garantuju ravnopravnu upotrebu srpskog i albanskog jezika.

Mitrovčani, iako za razliku sunarodnika iz opštine Leposavić znaju gde im je svako biračko mesto, nisu preterano zainteresovani da glasaju. Mitrovačka čaršija gotovo je pusta, ali i da je vreme sunčano, ne bi izlasnost bila veća usled bojkota na koji ih je pozvala Srpska lista, kao i druge srpske partije sa severa KiM.

Situacija sa biračkog mesta u opštini Severna Mitrovica slična je i na drugim mestima za glasanje u ovoj opštini, a tome najbolje svedoči da na biračkom mestu u multientičkom naselju Bošnjačka mahala niko nije glasao do devet časova.

Štampano 40.000 listića

U četiri opštine na severu Kosova danas se glasanje za smenu gradonačelnika albanske nacionalnosti, izabranih prošle godine glasovima nekoliko procenata birača, a srpske partije na Kosovu pozvale su na bojkot.

Prošle godine na izbore u četiri opštine na severu Kosova izašlo je 1.566 Albanaca i samo 13 Srba, odnosno 0,029 odsto Srba na severu Kosova, što je dovelo do izbora gradonačelnika koje većina građana smatra nelegitimnim.

Da bi referendum uspeo potrebno je da izađe 50 odsto plus jedan upisanih birača. CIK je štampao 40.000 biračkih listića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari