"Lako je plakati, a još lakše pretvarati se da plačeš" 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Dok sam gledala nastup predsednika Srbije u Nišu, na obeležavanju dvadeset godina od početka NATO bombardovanja, pomislila sam kako je lako plakati, odnosno kako je još lakše pretvarati se da plačeš, komentariše za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava. Ona se u odgovoru na naše pitanje kako je videla ceremoniju u izvedbi državnog vrha, povodom […]

Dok sam gledala nastup predsednika Srbije u Nišu, na obeležavanju dvadeset godina od početka NATO bombardovanja, pomislila sam kako je lako plakati, odnosno kako je još lakše pretvarati se da plačeš, komentariše za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava. Ona se u odgovoru na naše pitanje kako je videla ceremoniju u izvedbi državnog vrha, povodom godišnjice bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, 1999. godine, osvrnula najpre na plakanje predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Nišu, na centralnoj državnoj manifestaciji, da će smrt 2.500 civila tokom NATO agresije, a posebno smrt sedamdeset devetoro dece, „za nas uvek biti zločin“. „Smrt 2.500 civila, posebno 79-ro dece, za nas će uvek biti zločin, a za njih čak i ako to hoće da priznaju, samo greška. Na to nikada nećemo pristati, nemamo prava da pognemo glavu i sebi kažemo greška, jer bi to značilo da i sopstvene živote doživljavamo kao grešku. Naš narod nije greška. Mi smo brojčano mali narod, narod spreman na žrtvu, ali i pomirenje“, kazao je Vučić pred više hiljada okupljenih građana u centru Niša.

Sagovornica našeg lista zapitala se i nad ovom, gore citiranom izjavom predsednika Srbije. Vesna Rakić Vodinelić pronalazi problem u jednostranosti i predsednikovom žaljenju nad žrtvama koje su isključivo srpske nacionalnosti.

– Ako žalimo decu, odnosno, ako predsednik Srbije izražava žaljenje nad decom, pitam se šta je sa žaljenjem nad albanskom decom, šta je sa decom koja nisu srpske nacionalnosti. NJih ne žalimo? Ili, šta je sa Romima, recimo? Ili je žaljenje isključivo vezano samo za one koji su Srbi? – ističe profesorka prava za naš list.

Prema njenim rečima, predsednik prebrojava žrtve, isključivo navodeći srpske, što je, kako kaže, neljudski.

– Prebrojavanje žrtava… Kao prebrojavanje ljudi na protestima protiv njegove vlasti… Nemam reči, to je jako loša gluma, zaista, baš loša gluma. Zapravo, to je nekakvo trabunjanje, nikakvo žaljenje nikoga – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

Podsetimo, zvanični podaci države o stradalim u bombardovanju ni dan danas nisu objavljeni. Fond za humanitarno pravo i Fond za humanitarno pravo Kosovo objavili su 2014. poimenični popis žrtava koje su stradale od posledica NATO bombardovanja SRJ. Prema ovom popisu, život je izgubilo ukupno 754 ljudi, i to 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga. Među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 Romskih civila i 14 drugih nacionalnosti. Ukupno je stradalo 274 pripadnika VJ/MUP, i 26 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari