Nataša Kandić: Ozbiljni nagoveštaji mogućeg oružanog sukoba 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Izjava ministra spoljnih poslova Srbije „…kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu“ je u cilju podrške liderima Republike Srpske da je trenutak za razgraničenje sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

To komentariše za Danas Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i REKOM, izjavu Ivice Dačića u kojoj on reaguje na najnovija dešavanja u susednoj državi. Naime, šef srpske diplomatije je izjavu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika „Doviđenja BiH, dobro došao RS-egzit“ nazvao „političkom borbom“.

„Nije to prazna priča nego je jasna poruka: ‘Ako nastavite sa takvom politikom ugrožavanja ravnopravnosti srpskog naroda, imaćete probleme“, rekao je on. Potom je izjavio sledeće: „Stranka demokratske akcije formirana je na politici Alije Izetbegovića, koju je on definisao pre više od 40 godina, i u kojoj se kaže da se Islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu. Sada imaju većinu… To sve nekome može da bude banalno, ali nemojte posle, kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu. Bin Laden je imao bosanski pasoš“, rekao je on.

Sagovornica Danasa ističe da je ta izjava i u vezi sa Kosovom i u skladu sa podrškom Rusije liderima Republike Srpske i stava da nema rešenja na Zapadnom Balkanu bez Rusije.

– Suočeni smo sa činjenicom da je Dejton zaustavio rat ali nije rešio probleme u BiH. Dejton je podelio teritoriju 51 odsto prema 49 odsto, i RS i Srbija se pozivaju na podelu u vezi sa prenosom poljoprivrednog zemljišta u RS na nivo BiH. Nisu više u pitanju prazne pretnje nego ozbiljni nagoveštaji mogućeg oružanog sukoba – zaključuje Nataša Kandić za Danas.

Prema rečima Bojana Pajtića, bivšeg predsednika Pokrajinske vlade i Demokratske stranke, ništa što kaže bilo koji, a pogotovo srpski političar, dva meseca pred izbore, ne treba shvatati ozbiljno.

– To znamo i mi u Srbiji, znaju i u Bosni i u Hrvatskoj. Svuda na svetu političari daju „bombastične“ izjave pred izbore, a pošto je kod nas politički diskurs brutalniji, takve su i izjave, ili ispadi – ističe Pajtić za Danas.

Dodaje da svaki put kada građani Srbije glasaju za Aleksandra Vučića i njegovu ekipu, „oni koji to čine – svesno glasaju za osobu koja je pred srebrenički masakr, u direktnom prenosu, sa skupštinske govornice, podsticala da se ubije 100 muslimana za jednog Srbina“.

– Svi znaju za to i mnogi opet glasaju za njega. Svaki čin zaokruživanja Vučićevog imena na glasačkom listiću je podrška takvom konceptu, koji ima, nažalost, veliki procenat podrške u Srbiji. U odnosu na sve to su mi izjave drugih političara banalne i nevažne. Sto muslimana za jednog Srbina je mantra koja se očito, u Srbiji, ne izgovara javno, ali se potvrđuje konkludentnom radnjom glasanja za Aleksandra Vučića – zaključuje Bojan Pajtić za Danas.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Nataša Kandić: Ozbiljni nagoveštaji mogućeg oružanog sukoba”

  • ona nije nadlezna da procenjuje mogucnost sukoba bilo gde osim u svojoj klonji kad se sukobe dve bubasvabe. toliko.

 1. Pajtiću, sve si rekao, sve tačno, od reči do reči, a ko ne veruje, neka pogleda Film, još je FRIŠKO!

 2. Samo se ví zavaravajte pa kad “pukne puška” nemojte da se iznenadite.
  Bosna je trenutno ekspres lonac gde Dodo,pojacava vatru da bi sacuvao
  bogatstvo i ogroman novac, pokraden bez milosti od “retardiranog” i obe
  zglavljenog plebsa.Da je srdce i pameti a i postovanja zakona,ON binjegova
  bulumenta trebalo odavno da bude sa oné straně zice.

  • Gde ce da pukne? S cim ce da pukne? Ne budi smesan. Da bi se vodio oruzani sukob treba ti vojska, naoruzanje i novac. Nista od toga nema Dodik.

   • Pa on i ne misli na Dodika. Zar ne prepoznajes „baliju“, koji jedva ceka „da pukne“ a onda ce da izmislja Srebrenice i razne druge namestaljke pricajuci o srpskim zlocinima i genocidima. Dodo je pokrao novac i „podgreva“ za razliku od prepostenog Bakira, koji uporno pokusava da trasira onu „Zelenu transferzalu“ koju mu je babo ostavio.

    • Cuj Knezevicu ako je Savo balija ,kako ti “odval”,onda sam to.
     Sto se tice “odbrane “ Dode,uskoro ces se ti i tvoji istomisljenici
     uvjeriti koliko su “patriJote” opljackati pa ces se postidjeti.Mo
     lim vas Srbijance da se ne petljate u naše bosanske probleme
     jer time samo zagorcavate nas zivot.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.