Obradović: Međustranački dijalog najbolji dokaz uspeha bojkota prošlogodišnjih izbora 1Foto: FONET/ nenad djordjevic

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je danas da je međustranački dijalog između vlasti i opozicije oko izbornih uslova „najbolji dokaz uspeha bojkota prošlogodišnjih izbora“ i ocenio da to potvrđuje da su oni bili „nedemokratski“.

„Aktuelni saziv Narodne skupštine u kome nema opozicije do kraja je raskrinkao nedemokratski karakter sadašnje vlasti u Srbiji i pred domaćom i pred međunarodnom javnošću, i vladajućem režimu sada treba legitimitet za sledeće izbore i novi skupštinski saziv. Tu se krije prostor za dogovor između vlasti i opozicije, ali predmet tog dogovora ne mogu biti kozmetičke izmene i bacanje mrvica sa stola vlasti već suštinsko poboljšanje svih izbornih uslova“, rekao je Obradović za portal Direktno, saopštile su danas Dveri.

Obradović je istakao da su zahtevi opozicije „veoma slični“ i da se pre svega tiču „slobode medija, sprečavanja pritisaka na birače i zabrane funkcionerske kampanje, kao i provere Jedinstvenog biračkog spiska, novog sastava Republičke izborne komisije (RIK) i novog načina kontrole izbornih rezultata“.

„Ovo poslednje se odnosi na jedan od najvećih problema u izbornoj praksi, a to je da se konstantno ponavlja da se brojke o izbornim rezultatima u biračkim zapisnicima ne slažu sa stanjem u biračkim vrećama, što su pokazale razne provere u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa. Sva konkretna rešenja ovih pitanja u više navrata su izložena na oba koloseka dijaloga i sada je vlast na potezu da se izjasni o svim predlozima opozicije“, rekao je Obradović.

Lider Dveri je podsetio da su prihvaćeni predlozi da se dijalog na oba koloseka, i sa prisustvom i bez prisustva delegacije Evropskog parlamenta, završi najmanje šest meseci pre sledećih izbora, kao i da su na dijalog pozvani predstavnici najvećih elektronskih i štampanih medija, sa kojima će biti dogovorena ravnomernija zastupljenost vlasti i opozicije.

„Treća stvar na koju su pregovarači iz vlasti pristali jeste da se formira zajednička Radna grupa vlasti i opozicije koja će pregledati birački spisak i utvrditi sve nepravilnosti u njemu, kao i u daljem baratanju sa njim na biračkim mestima“, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, moglo bi da bude dogovoreno i da svi zapisnici sa biračkih mesta odmah budu skenirani i objavljeni na sajtu RIK-a, ali dodao da vlast ne želi da razgovara oko razdvajanja izbora i zabrane da nosilac liste na izborima bude „neko ko nije kandidat za poslanika ili odbornika i ko nema prebivalište u toj izbornoj jedinici“.

„Takođe, vlast nije spremna da se u ovom trenutku otvori dijalog o promeni izbornog sistema, a tvrde i da neće biti promene visine izbornog cenzusa, već da obe teme treba ostaviti za nastavak ovog međustranačkog dijaloga nakon sledećih izbora. Najteže će biti napraviti pomake u onome na čemu vlast bazira svoj izborni uspeh, a to je pritisak na birače i funkcionerska kampanja“, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari