Opozicija - ukras ili alternativa 1

Kampanja koja se završava za nekoliko dana pokazala je nerazumevanje koje i vlast i opozicija imaju za stanje u kojem se nalazi Srbija. Kandidati su pomislili da nam je njihovo ime dovoljno i da se automatski prema tome opredeljujemo.

To bi donekle moglo da se razume da je težina njihovog autoriteta koji poseduju u drugi plan stavila njihov program, međutim osnovni problem je što oni program nemaju.

Vučić je na ovim izborima ponudio sebe. Neko ga je prevario da je to dovoljno i da se na taj način mobiliše presudna masa za njegovu pobedu u prvom krugu. Upravo taj pritisak koji je stvoren, nametnuo je dve teme oko kojih svi debatuju u kampanji. I kandidati, i analitičari, i istraživači i građani. Te dve stvari su komentarisanje samog Vučića kao pojave koja je okupirala sve delove naših života i pitanje da li on može stvarno pobediti u prvom krugu? Nezreli opozicioni kandidati prihvatili su ovu zamku i umesto promocije sopstvenih sposobnosti, programa i određenih načela kojih će se držati u slučaju pobede na izborima, svoju kampanju su posvetili obradi lika i dela Vučića, u najboljem duhu pogubne ideje koju su beli listići plasirali 2012. godine. U prevodu, naši kandidati su možda ovakvi i onakvi, ali bitno je da se opet grupišemo u front protiv nekoga ili nečega. To je već jednom dokazana loša taktika koja i u slučaju pobede opet nosi trajni poraz.

Svojom kandidaturom Aleksandar Vučić je doveo u pitanje demokratske temelje i jasno nam se preporučio za svu vlast u zemlji. Postoji opasnost da on 2. aprila oko 22 sata, bude u istom trenutku i predsednik i premijer i predsednik najjače partije makar na jednu noć. Takva moguća količina vlasti uspostavlja nove odnose snaga u društvu i politici, i traži nove odgovore između ostalog i na pitanje kako je opozicija dozvolila da nastupi na izborima kao ukras, umesto da bude alternativa? Nisam pristalica nikakvih uzurpacija vlasti, niti držanja svih poluga i kontrole. Zbog toga Vučića smatram najodgovornijim što iz kampanje Srbija izlazi kao još podeljenije društvo nego što je bilo kada je kampanja počela. Odgovaran je što ne razume da se vlast u demokratskim društvima mora deliti na osnovu zakonskih pravila i mehanizama i da svaka zloupotreba ovih pravila državu gura u napetost, a društvo u međusobno nerazumevanje i konflikt. Ova kampanja samo je pojačala te težnje i opozicija u slučaju neuspeha na izborima mora podneti svoj deo odgovornosti zbog pristupa kampanji koji omogućio potencijalno Vučiću da koncentriše svu vlast u svojim rukama.

Autor je član Predsedništva Liberalno-demokratske partije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari