Šta su rekli Petković i Bisljimi posle današnjeg sastanka u Briselu? 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je po završetku sastanka u Briselu da postoje dva predloga po pitanju dinara, ali da je potrebno da se održi još jedan sastanak zato što su ti predlozi „udaljeni jedan od drugog“, prenosi RSE.

„Moje mišlјenje je da su ti predlozi još uvek veoma udalјeni jedan od drugog. Pokušali smo da se približimo, ali izgleda da je potreban dodatni sastanak, možda će Lajčak ponuditi da se održi sledeće nedelјe“, rekao je Bisljimi.

Bislimi je naveo da su u Briselu strane razgovarale o dva predloga, ali nije želeo da iznosi detalјe.

„Imamo dva predloga. Znamo šta je fokus svake strane, ali u ovom trenutku bi više naškodilo procesu ako bismo nastavili da iznosimo detalјe dva predloga“, rekao je on.

Ranije tokom dana, održan je trojni sastanak glavnog pregovarača Kosova Besnika Bisljimija i srpskog Petra Petkovića, uz posredovanje izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Potom je Lajčak održao bilateralne sastanke sa dve delegacije.

Glavni pregovarač Prištine je rekao da se tokom sastanaka razgovaralo o tome koji je najbolјi modalitet da Srbija nastavi da šalјe finansijsku podršku građanima Kosova srpske nacionalnosti, što bi bilo u skladu sa uredbom Centralne banke Kosova za gotovinski transferi.

„Obe strane su podnele predloge u petak (22. marta) i danas smo ih predstavili i razgovarali o njima“, rekao je Bisljimi.

Petković: Priština nije spremna na rešenje

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon današnjih razgovora u Briselu, rekao je da ga zabrinjava položaj i budućnost srpskog naroda na Kosovu jer se vidi da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja.

Petković je, nakon razgovora u sedištu Spoljne službe EU, koji su se odvijali najpre u trilateralnom formatu, a potom i bilateralno sa izaslanikom Unije Miroslavom Lajčakom, preneo novinarima da nema mnogo toga da im kaže.

„Nakon šest sati provedenih u Spoljnopolitičkoj službi EU u Briselu nemam mnogo toga da vam kažem, što, čini mi se, dovoljno govori samo za sebe u kom pravcu ide dijalog, i to ne krivicom Beograda. Imali smo i direktne razgovore sa prištinskom stranom, izneli smo naš predlog, Priština svoj. Naš predlog je izbalansiran, vodi računa o interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Urađen je u dogovoru sa našim ekspertima. Svako slovo smo po pet puta pretresali“, rekao je on.

Petković je ukazao da s druge strane Priština nije uložila nimalo napora da bi taj papir mogao da se nazove predlogom koji ide u pravcu kompromisnog rešenja.

„To je ono što me izuzetno zabrinjava. Ne znam u kom pravcu će ići dijalog. Zabrinjava me položaj i budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kada vidite da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja“, podvukao je on.

Petković je istakao da će Srbija nastaviti da pregovara do poslednjeg atoma svoje snage i da će uložiti svu energiju, i dolaziti koliko to god bude potrebno samo da se dođe do rešenja.

„Učinićemo sve što je do nas da sačuvamo mir i naš narod na Kosovu i Metohiji kome se krše ljudska prava, koji je onemogućen zbog Prištine i Kurtija da prima svoje plate, penzije i socijalna davanja. Više od tri i po sata u direktnim razgovorima sa Prištinom smo diskutovali o tim predlozima. Zatim su usledili razgovori na nivou bilateralnih sastanaka sa EU i dogovor je da nastavimo da razgovaramo 4.aprila u Briselu“, preneo je on.

Kazao je da mu sve deluje da druga strana ne želi kompromis i da će Aljbin Kurti nastaviti sa progonom srpskog naroda.

Rekao je da je, što se EU tiče, to posebna priča, da EU ili nema ili ne želi rešenje, kao i da nema treće opcije.

„U svakom slučaju mi smo posvećeni dijalogu i učinićemo sve da dođe do rešenja, sa našim ekspertima da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice na Kosovu i Metoihiji i da naši ljudi mogu slobodno da primaju i plate, penzije i socijalna davanja, sve nadležnosti koje dobijaju od Srbije. To je suština našeg predloga“, podvukao je Petković.

Izrazio je uverenje da je srpska delegacija postupila odgovorno, vrlo korektno, tražeći rešenje, tražeći kompromis, jer kompromis za Srbiju nije loša nii ružna reč.

„Ali s druge strane imate sagovornika koji očigledno želi, zajedno sa svojim mentorima, da nameće rešenja. Videćemo da li će to tako moći. U svakom slučaju predstoji nam još jedna runda razgovora. Videćemo da li će to biti i poslednja kada je reč o dinaru i jednostranoj odluci Kurtija da zabrani platni promet Srbije na prostoru Kosova i Metohije“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari