Kako su u kampanji u Beogradu startovali Šapić i naprednjaci? 1Foto FoNet Ana Paunković

Doskorašnji gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prvi je na listi SNS „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“ na izborima u glavnom gradu. Iako se podrazumeva da je to pozicija koja ga kandiduje za favorita naprednjaka za prvog čoveka prestonice, to još nije izgovorio nosilac liste i nekadašnji lider SNS koji i dalje vodi glavnu reč u ovoj partiji, Aleksandar Vučić.

Vučić je prilikom davanja potpisa za listu SNS za paralementarne izbore prošle nedelje, konstatovao da SNS nema još istaknute kandidate za funkcije, poput premijera i gradonalenika, ali je najavio da će ih imati, iako je već tada bilo jasno da je na listi za Beograd Šapić prvi, a na listi za republički parlament Miloš Vučević, sadašnji predsednik SNS.

Čini se da su naslaganja među naprednjacima sa Šapićem u Beogradu, kojim na partijskom nivou rukovodi poverenica za glavni grad Ana Brnabić, splasnula i da je partija stala iza svog kandidata. To je bar tako izgledalo na predaji naprednjačke liste za Beograd, kojoj su osim Šapića i Brnabić prisustvovali potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Vladimir Orlić, Siniša Mali…

Po početku kampanje, aktivnosti Šapića SNS objavljuje i na društvenoj mreži Iks, što ranije nije bila praksa. Moguće je da su naprednjaci shvatili da im preti poraz u glavnom gradu, da boljeg kandidata od Šapića nemaju i da treba da ga podrže.

Politički analitičar Dragomir Anđelković komentarišući start kmapnje, za Danas kaže da Vučić dobro zna narodnu izreku: „Ne cedi se voda iz suve drenovine“.

– Svestan je da njegova stranka a i on lično, ne stoje dobro u Beogradu. I da to teško mogu da promene. Zato, dok se trudi da demonstrira samouverenost, i radi toga nastupa agresivno, priprema dvoslojni „spasonosni“ plan. Vodi kampanju kao da se radi o dva grada a ne o jednom tako što je ispod površine formirao neformalne duple „predizborne štabove“ koji će sprovoditi razne strategije. To sve se ipak čini pozerski tajno tako da zapravo, pre ili kasnije, procuri u javnost da SNS radi na tome da smanji izlaznost u gradskim zonama a poveća je u prigradskim – navodi on.

Ali, kako dodaje, mit je da i na obodima Beograda Vučić danas uživa bogzna kakvu podršku.

– Tu je jedino lakše, zbog manjeg broja nepokolebljivih opozicionih „nadzornika“ izbornog procesa, da se u nekoliko postizbornih sati prekroji volja građana. Da bi to bilo sa manje teškoća „legalizovano“, odnosno kako bi bila objašnjena značajna razlika u izlaznosti u perifernim i drugim delovima Beograda, stvar se privid da se sada ulažu ogromni napori kako bi se baš u tim delovima na birališta izvelo što više „lojalnih“ birača – pojašnjava on.

Kada je reč o Šapiću, Anđelković kaže da on u celoj igri više i nije naročito bitan.

– Imao je u jednom trenutku težinu, ali Vučić ga je, kao i svakog drugog koga je uvukao u svoje kombinacije, iskoristio. Pošto Šapić ipak važi za borbenog igrača, da tokom kampanje ne bi Vučiću naneo štetu, stvara se, možda pre svega za njega lično, privid da ima određeni politički značaj. I to govori koliko je ova kampanja specifična po tome što Vučić, u okolnostima kada ne zna šta drugo, dinamizira razne prevarantsko-pozerske igre kako za javnost, tako i za svoje sve nezadovoljnije saradnike – smatra Anđelković.

Ocenjujući dosadašnji nastup Šapića profesor Univerziteta u Novom Sadu Boja Pajtić za Danas kaže da se čini da je i njemu samom jasno da je mala verovatnoća da će ponovo biti izabran za gradonačelnika.

– Pobeda opozicije u glavnom gradu je prilično izvesna, ukoliko opoziciono orijentisani beograđani izađu na glasanje. Šapić to razume. Otuda iz njegovih usta izlaze sve pomirljiviji tonovi, sve je manje agresivan, polako čili bahatost po kojoj je poznat – navodi on.

A Ivana Petronijević Terzić, novinarka Demostata, ukazuje na to da je Šapic u mogućnosti da koristi prednosti nad konkurentima sa pozicije gradonačelnika, odnosno predsednika privrmenog organa, kao i prednosti funkcionerske kampanje, da obilazi radove na rekonstrukciji škola, ulica, da najavljuje nove projekte…

– Čini se da se tokom mandata praktično pripremao za ovu kampanju, pa je doneo određene odluke, koje se mogu okarakterisati i kao populističke, poput besplatnih vrtića i nižih cena prevoza, na koje Beograđani pozitivno reaguju – podseća ona.

Kako dodaje, Šapića s druge strane opterećuju pojedine afere, koje još nisu razrešene, sa kojima je dovođen u vezu za vreme svog mandata.c

– Šapiću će Šešelj na neki način predstavljati balast kod Beograđana, budući da je SRS na listi naprednjaka za beogradske izbore. Takođe, Šapić je svestan da su izbori u Beogradu najneizvesniji i da opozicija ima najviše šansi u glavnom gradu da preuzme vlast. Setimo se da je na prethodnim izborima opozicija dobila 70.000 glasova više i da istraživanja pokazuju da u Beogradu naprednjaci najslabije stoje. Zato i ne čudi što se kampanja naprednjaka usmerila na kandidata liste „Srbija progiv nasilja“, Vladimira Obradovića, koji je sada glavna meta za diskreditaciju – ističe ona.

I zaključuje da je pitanje koliku će Šapić imati podršku stranačke baze SNS, ali i koliko će mu biti dozvoljeno prisustvo u medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari